Banankake

Banankake i det fri

Amerikanerne elsker banankake, eller banana loaf. Det er en formkake laget med banan, som selvsagt også smaker banan. Det passer godt å bake når man har et par overmodne bananer liggende. Her har jeg tatt utgangspunkt i oppskriften på bananmuffins, og laget min egen versjon av bananbrød med kikerter og rismel. Kombinasjonen av kikerter og rismel utfyller hverandre ernæringsmessig, så denne banankaken kan man gjerne tenke på som et fullverdig mellommåltid. Oppskriften er nok til 8-10 personer.

300 g kokte kikerter (gjerne fra boks)
300 g overmoden banan uten skall
100 g olje
200 g brunt sukker
2 ts Certo frysepulver (eller xanthan)
1 ts kardemomme
1 ts salt
1 ts natron
200 g finmalt rismel eller glutenfri melblanding

Sett stekeovnen på 180 gC. Legg et bakepapir i bunnen av en brødform (1,5 liter), og smør kantene. Skyll kikertene hvis de kommer fra en boks. Vei opp direkte i kolben kikerter, banan, olje og sukker. Kjør mikseren til ertene er most. Ha i Certo frysepulver, salt og kardemomme mens mikseren kjører. Kjør hurtigmikseren til alt er godt blandet og det er blitt til en fyldig krem. Bland godt sammen rismel og natron i en bolle for seg. Hell over ertekremen, og bland deretter forsiktig sammen så du mister minst mulig luft. Ha deigen over i brødformen. Stek kaken ved 180 gC i ca 60 minutter, eller til en kniv kommer tørr ut av kaken.

Denne kaken er glutenfri, melkefri og eggfri, og er dermed også vegansk. Hvis du tåler hvetemel, kan rismel og Certo frysepulver erstattes med hvetemel.

8 hendelser på “Banankake”

 1. Hei Anne,
  Denne fikk jeg servert på bursdagen min, og den var veldig god. Tusen takk for oppskrift.
  Forsøkte meg på et brød basert på denne, erstattet banan med gulrot og droppet sukkeret, men da ble den for porøs slik at den falt litt fra hverandre. Ikke helt sikker på hva jeg kan forsøke å justere på, men skal prøve litt videre.
  Ser at du har en bok også, supert med så mange fine allergivennlige oppskrifter!
  Mvh. Ida

  1. Hei igjen

   Når man baker glutenfritt og vegansk, er det nødvendig å tenke på bindemidler i deigen. Noe som kan erstatte egg eller gluten eller begge deler. Bananfibre funger fint, eplefibre også. Gulrotfibre er ikke godt nok alene, men trenger hjelp fra enten eple eller for eksempel fiberhusk eller xanthan (pulvere med vannbindende karbonhydrater). Du finner endel flere eksempler på bloggen på oppskrifter der jeg kombinerer ulike kilder til fiber. Jeg har eksempel på gulrotkake på bloggen som kanskje også fungerer hvis du steker den i form slik som her.
   Min erfaring er at jeg lykkes best hvis jeg kombinerer to eller flere kilder til fiber og eventuelt protein. Altså kombinasjon av kokte kikerter, banan, eplemos eller xanthan, eller kombinasjonen kokte kikerter, gulrot og eplemos eller xanthan eller begge deler. Hvis du kutter ut sukker, vil du få mindre luft i deigen, og det alene gjør at den smuler mer og henger dårligere sammen. Så dette er ikke helt enkelt. Men hvis man lager små porsjoner, er det jo ikke så stor risiko å prøve seg frem.

   Hilsen Anne S

 2. Hyggelig å høre at du har boken også! Bloggen er ment som et supplement til boken (adressen står under forordet i boken), og foreløpig er boken vesentlig mer innholdsrik enn bloggen. Her på bloggen har jeg først og fremst videreutviklet ideer som allerede finnes i boken. Dessuten føler jeg meg ikke like bundet på bloggen som i boken av at alle ingrediensene skal være lett tilgjengelige og anvendelige for flere formål. Det finnes noen sære ingredienser som kan være interessant å bli kjent med for de som baker frie kaker som hovedregel. For eksempel lecitin for eggfri (og eventuelt også glutenfri) baking. Har ikke brukt det mye ennå, men der tror jeg det er endel å hente, siden egg blant annet er et viktig emulsjonsmiddel i både kaker og kremer. Så planen er å teste ut slike muligheter etterhvert som jeg har tid og inspirasjon.
  Anne S

 3. Øydis Berg-Olsen

  Hei, jeg har veldig lyst til å prøve denne banankaken din, men jeg har desverre ikke olje i huset… Kan man bruke smør istedenfor olje? Eller vil det påvirke resultatet i uønsket retning ;).

  På forhånd takk.

  P.S Tusen takk for denne flotte nettsiden! Jeg har to eggallergiker i hus så for meg er det en drøm å se at det går å lage gode ting selv om man ikke har egg….. 🙂

  Mvh
  Ø.

  1. Hei igjen
   Hyggelig at du liker siden. Det er riktig at det ikke er så lett å finne mange og varierte oppskrifter på kaker uten egg, og iallefall ikke på samme sted (i boken min “Frie kaker” har jeg forresten en god del flere eggfrie oppskrifter, pluss mer informasjon om eggfri baking BTW). Hvis ikke melk er noe problem, vil det stort sett alltid være helt OK å bytte ut olje med smeltet smør eller margarin. Men husk at olje ikke har vann, mens både smør og margarin inneholder ca 20% vann. Så du kan eventuelt vurdere å ta litt mer (15-20% mer) smør/margarin enn olje hvis du vil gjøre det mest mulig likt.
   Anne S

   1. Øydis Berg-Olsen

    Tusen takk for raskt svar! 🙂 Da går jeg i gang med bakingen 🙂
    P. S Jeg har allerede boken din. Og anbefaler den til alle jeg kjenner som kan ha bruk for den 🙂
    Mvh Ø.

 4. Frederik Emil Juul

  Jeg likte denne! God banansmak og hvem kunne gjette at det var kikerter i den. 🙂 Samtidig hadde jeg litt problemer med å få den gjennomstekt – selv etter 55-60 min. Stekte den midt i ovnen da det ikke stod noe annet i oppskriften. Kanskje burde jeg hatt den lavere(?)

  1. Hei igjen
   Morsomt at du har prøvd oppskriften. Kikerter en en utrolig artig kakeingrediens. Fungerer fint som erstatning både for egg og mel, med sitt høye innhold av proteiner og fiber, og påvirker hverken smak eller konsistens på bakverket på noen uheldig måte. Stemmer nok at det tar tid å få kaken gjennomstekt. Kanskje din ovn er litt mindre varm enn min? Kanskje din stekeform er lys, og dermed reflekterer varme? Skal justere teksten så det blir tydelig at her må en beregne lang nok steketid og sjekke med en kniv at kaken er stekt i midten.
   Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
0 Shares
Tweet
Pin
Share