Gulrotkake

Gulrotkake med kanel og appelsinkrem

Idag har jeg holdt foredrag for de ferske ernæringsstudentene igjen. Temaet var hvordan de medisinske basalfagene viser seg å komme til nytte på de mest overraskende måter. Prosjektet “Frie kaker” illustrerer godt hvordan grunnleggende kunnskaper i kjemi kan anvendes på praktiske problemer i dagliglivet. Dessuten er det bra om kliniske ernæringsfysiologer også kan gi råd om hvordan maten skal lages. Da passer det å ha med kake, basert på oppskriften på studentmuffins.

Denne gangen forsøkte jeg gulrotkake med kikerter. Gulrøtter fungerer bra som kakeingrediens, de inneholder fiber og har en fin farge. Oppskriften er nok til ca 10 personer og en liten langpanne på 18×24 cm.

(Siden vi har ca 40 ferske ernæringsstudenter på Universitetet i Oslo, gjorde jeg som sist (banansjokoladekake), doblet oppskriften, brukte en større langpanne (24×35 cm) og regnet med at alle er kledelig beskjedne og tar passe stor bit av kaken…:-). Rapporten etter foredraget var at kaken var kjempegod.

150 g kokte kikerter (gjerne fra boks)
100 g kokt eple (eplemos uten sukker)
150 g gulrot (gjerne grovt revet)
110 g olje
150 g sukker
1/2 ts salt
1 ts natron
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 ss kanel
150 g (brunt) finmalt rismel eller glutenfri melblanding
75 g revet gulrot

Sett stekeovnen på 180 gC. Legg et bakepapir i bunnen av en liten langpanne, 18×24 cm. Kjør erter, eple, 150 g gulrot revet eller i biter, olje og sukker i blender til det blir en jevn krem. Vei opp mel og kanel, og ha i salt, natron, bakepulver og vaniljesukker. Bland godt sammen i en egen bolle. Hell gulrotertekremen over melet, ha i de 75 g med grovt revet gulrot og vend forsiktig sammen til alt er godt blandet men ikke lenger. Natron vil starte og utvikle luft, og den vil du ikke miste. Hell røren over i langpannen. Stek kaken ved 180 gC i 30-35 minutter, eller til en kniv kommer tørr ut av kaken. Vend kaken opp ned på et egnet kakefat og trekk av bakepapiret.

Glasur:
125 g melkefri margarin
150 g melis
1/8 ts salt
1 ts vaniljesukker
75 g appelsinjus, hvitvin/vann i blanding eller vann
1 ss melis
2 ts certo frysepulver eller 1 ts xanthan
Bland sammen melis og certo frysepulver. Rør inn væsken, gni ut alle klumper. Dette skal bli en litt seig blanding, som gjerne kan stå litt før den blir brukt. Visp sammen margarin, melis, salt og vaniljesukker. Rør certoblandingen inn i margarinkremen litt etter litt. Blandingen gjør kremen lettere og mer luftig, og kan også bidra med smak, hvis du har hatt en smakstilsetting i vannet.

Velv kaken over på et serveringsfat. Trekk av bakepapiret. Smør glasur utover kaken i et tynt lag, og dander resten av kremen på kaken med kakesprøyte. Eller ha alt på kaken med en gang, og lag spor i glasuren med en gaffel eller liknende.

Denne kaken er glutenfri, melkefri, eggfri og dermed vegansk. Hvis du tåler hvete kan du erstatte rismelet med like mye hvetemel. Hvis du tåler melk, kan du lage glasuren med smør.

Bloggpost av Anne Spurkland, publisert 14. august 2013, sist oppdatert 23. juni 2021

13 hendelser på “Gulrotkake”

 1. Hei.
  Nydelig kake 🙂 Min sønn og jeg har intoleranse og denne er kjempegod. Jeg brukte ren eplemost på glassflaske i stedet for kokte epler men det ble veldig godt. Lurer på om jeg kan bytte sukker med Stevia sukker, som skal ha 5 ganger mindre mengde enn vanlig sukker. Vil det være en annen kjemisk reaksjon?

  1. HEi igjen
   Hyggelig å høre at dere liker oppskriften. Når det gjelder å erstatte sukkeret med Stevia, ville jeg vært veldig tilbakeholdende. Sukkeret er viktig for å gi kaken struktur, det er ikke bare smak det er snakk om. Ved et uhell gjorde jeg et forsøk med å bake en liknende kake uten sukker, og den ble tung og kompakt. Delvis fordi sukkeret trekker på vann, og dermed gjør deigen løsere alle forhold ellers likt, og delvis fordi sukkeret også bidrar til å holde luft på plass i kaken ved å gjøre deigvæsken seigere (tenk eggedosis, uten sukker blir det langt fra like luftig). Hvis du vil gå den veien, vil jeg foreslå at du bytter ut bare noe av sukkeret med Stevia i første omgang, og kanskje også tilsetter noe mer væske (sammenlikn med hvordan deigen har vært tidligere).

   Det er fint å høre at eplemost fungerte fint i kaken, men jeg har med eplemos her like mye på grunn av eplefibrene som eplesmaken. Eplefibrene gir struktur og binder vann. Så hvis du vil gjøre kaken mer sukkerfri, kan du vurdere å ta tilbake eplemosen, den kan bidra til å bevare konsistens på kaken selv om sukkermengden er redusert.

   Lykke til!

   Anne S

 2. Denne ser kjempegod ut! Jeg lurer på hvor lenge jeg skal koke kikertene og eplene?
  Gleder meg til å smake! 🙂

  1. Hei igjen
   Kikertene må kokes ca en time for å bli møre. Har du lagt dem i vann først, kan det være at det går fortere, sånn ca 40 minutter. Du kan også ha litt natron i kokevannet (1/2 ts for eksempel). Det gjør også at koketiden reduseres. Særlig aktuelt hvis du ikke har rukket å bløtlegge ertene først. Når det gjelder epler skal du koke dem til de er møre, det tar noen få minutter, litt avhengig av epleslaget. De skal være så møre at du lett kan passere dem igjennom en sikt (eller eventuelt finmose dem med en stavmikser). Lykke til!
   Anne S

 3. Birgitte Lunn

  Tusen takk for nyyyyyydelig oppskrift!!! Denne her skal lages mer av!
  Hvordan er det å fryse bunnen tro?

  1. Hei igjen
   Hyggelig at du liker oppskriften. Jeg må innrømme at jeg ikke har så mye erfaring med å fryse kakene jeg lager, de blir stort sett spist opp av familie og kolleger (smakspanel). Men det hender at kakerester havner i fryseren, og jeg har ikke lagt merke til at det har ført til vesentlig forringelse av kaken. Så jeg vil tro at kakebunnen vil tåle frysing, og vil være omtrent uforandret etter tining. Men det er sikkert lurt å vente med å ha på glasuren til etter at du har tint kaken, men det er mest på grunn av utseende på kaken.
   Anne S

   1. Birgitte Lunn

    Var ikke mange bitene igjen her heller 😉
    Tenkte jeg skulle lage dem som muffins og lagre opp litt i fryseren. Alltid greit å ha noe hvis man får overraskende besøk eller skal brått bort og må ha noe søtsaker man kan spise 🙂

 4. Hei igjen
  Takk for det! Gjennombruddet i kakebakingen kom da jeg oppdaget at grønnsak og fruktfibre (altså grønnsaker eller frukt kjørt til mos i blender) fungerte bra som egg/mel erstatning.

  Jeg har veldig ofte brukt epler i kombinasjon med kikerter, uten at jeg har undersøkt så veldig grundig hva jeg kunne ha brukt ellers. Eplefibre brukes faktisk i noen av de ferdige melblandingene også, og i Amerika bruker de “eplesaus” som erstatning for fett. Så eplefibrene har åpenbart gode egenskaper til å binde fett og holde luft på plass i bakverket.

  Hvis epler er utenfor rekkevidde, kan du eventuelt ta mer gulrøtter (erstatte eplene med like mye ekstra gulrot) i denne kaken. Det tror jeg skal fungere helt greitt (men har ikke forsøkt, altså).

  Banan (og dermed bananfibre) fungerer også veldig godt til baking, men da får du jo smaken med på kjøpet. Her er det gulrøtter og kanel som skal dominere.

  Dadler inneholder også fibre som fungerer fint i baking etter min erfaring. Men de er også veldig søte, så da kan du eventuelt kutte ned på sukkeret.

  Jeg har nylig brukt kokt, most appelsin til kake, der appelsinen var eneste fiberkilde. Det fungerte helt fint. Appelsin og gulrot går fint sammen, så det kan du også forsøke.

  Som du skjønner, her har du helt sikkert flere muligheter. Det kan være lurt å prøve en liten porsjon første gang du prøver noe som ikke står i oppskriften. Da risikerer du ikke å kaste bort så mye ingredienser hvis det blir fiasko (veldig sjelden det blir fullstendig fiasko så lenge du bare gjør små endringer hver gang).

  Lykke til!

  Anne S

 5. Eg blir heilt imponert over kva du klarer å sette sammen alternative ingredienser til det som ser ut som heilt fantastiske kaker og anna godt! Er allergisk mot epler, kva kan eg bruke i staden for trur du?

 6. Hei igjen
  Hyggelig å høre at du liker oppskriften! Siden jeg sjelden baker samme kake to ganger selv, er det betryggende å høre at oppskriftene fungerer godt hos andre. Som du ser oppdaterer jeg ikke bloggen like hyppig som i starten. Det har litt å gjøre med at jeg har mye å gjøre ellers, og litt med at jeg trenger en grunn til å bake kake. Som du sier, det kan gå utover linjene ellers :-).
  Anne S

 7. Denne gulrotkaken var helt fantastisk god! Har bakt den 3 ganger på to uker og hver eneste smule har blitt spist opp! Kanskje ikke så bra for linjene, men veldig bra for humøret;). Takk for gode oppskrifter og nettsted. Jeg er stadig innom og titter og venter håpefult på neste innlegg. Hilsen Lise

 8. Hei kan epler fra hagen brukes til å lage eplemost som brukes i oppskriften. De er jo gjerne litt syrlige enn de fra butikken.

  1. Det går helt sikkert fint (så lenge det ikke er sommerepler, de synes jeg inneholder for lite fiber og for mye vann). Jeg bruker epler fra hagen når jeg har det, ellers bruker jeg stort sett Granny Smith epler, hvis jeg må kjøpe. Jeg deler eplene i biter, og koker dem med skallet på (og for den del med kjernehus, men da må du fjerne kjernehusrester med sikt før du bruker mosen).
   Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
3 Shares
Tweet
Pin
Share