Eplekake

Saftig eplekake i biter, klar for sultne kakemonser

Nå er det sesong for eplekake, og jeg har fått lyst til å prøve om Studentmuffins fra i vinter kan brukes som utgangspunkt for eplekake. En slik myk eplekake der eplebitene synker inn i kaken under steking. Jeg vet det skal gå, for en av mine lesere har allerede publisert sin versjon av  Studentmuffinsinspirert eplekake. Siden jeg har tenkt å lage kaken med rismel, vil jeg tilsette Certo frysepulver for å unngå at kaken smuler for mye. Det inneholder xanthan som er et karbohydrat med god vannbindende evne. Det passer å steke kaken i en liten langpanne, og ha oppi ganske mange biter med skrelte epler. Oppskriften er nok til hele studentgruppen min (håper jeg), det vil si ca 10 personer:

150 g kokt eple uten sukker
300 g kokte kikkerter, gjerne fra boks
100 g olje
200  g sukker
1 ts salt
170 g finmalt rismel eller glutenfri melblanding
1 ts certo frysepulver
1 1/2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
—–
2-3 epler, skrelt og skåret i biter
1 ts kanel
1 ss sukker

Sett ovnen på 180 gC.  Legg et bakepapir i bunnen av en liten langpanne (18×24 cm) og smør sidene med olje. Vei opp eplemos, kikkerter, olje og sukker i kolben til hurtigmikseren. Nullstill mellom hver gang. Kjør blandingen til ertene er finmost. Ha i salt og Certo frysepulver mens hurtigmikseren går. Kjør til det er blitt en jevn og luftig krem. Bland mel og bakepulver, ha melet i kikkertemosen og kjør hurtigmikseren litt til. Ikke overdriv, du vil beholde mest mulig av luften i deigen. Fordel røren i kakeformen. Fordel rikelig med biter av epler over kaken, dytt dem gjerne litt ned i deigen for å få plass til mer. Strø over med en blanding av sukker og kanel. Sett kaken i ovnen og stek ved 180 gC i ca 45 minutter, til en kniv stukket i midten av kaken kommer ren ut.

Denne kaken er eggfri, melkefri, og glutenfri og kaken er dermed også vegansk. Hvis du tåler hvetemel, kan du erstatte rismel og Certo frysepulver med hvetemel.

Blogginnlegg av Anne Spurkland publisert 31. august 2012
Redigert 13. august 2014

2 hendelser på “Eplekake”

  1. Jeg fikk tips om denne på siden vår – jeg leter etter nøttefri og glutenfri kake. Lurte litt på å lage honningkake med aprikos-pure og hvit sjokolade over? Altså lage en honningkake, skjære i biter, legge på en dytt aprikospure og så ha hvit sjokolade som trekke? Har du vært borti noe sånt?
    Bente

    1. Det blir sikkert godt med honningkake med aprikos og hvit sjokolade. Men jeg lurer litt på hvordan du vil lage honningkaken? Som oftest er det en kake laget med honning og hvetemel, uten egg. Med glutenfri melblanding er jeg ikke like sikker på om det blir bra nok, men jeg har ikke forsøkt altså. Hvis du kan bake med egg, og hvis erter/bønner tåles er jeg veldig fornøyd med bakeresultatet når jeg lager glutenfrie kaker med moste kikerter eller bønner. Du kan gjøre det slik som i den oppskriften du har kommentert, den oppskriften er glutenfri, egg og melkefri, eller du kan bruke egg sammen med kikertene, se sitronregnkake. Grunnoppskriften i denne sitronkaken er hentet fra “muffins med bær” i Frie kaker, og fungerer helt flott som alternativ glutenfri formkakebasis som du kan gjøre mye forskjellig med. Hvis du er ute etter honningsmaken, kan du helt sikkert bytte ut sukker med honning i disse oppskriftene, det vil fungere helt OK. Lykke til!
      Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
4 Shares
Tweet
Pin
Share