Veganske kaker

Jeg er blitt gjort oppmerksom på av flere i kommentarfeltene at det ikke uten videre er slik at melkefrie, eggfrie kaker også er veganske.

Jeg pleier å legge til en slik kommentar for de oppskriftene der jeg ikke har brukt melk og egg, og heller ikke honning, gelatin eller rødt fargestoff fra kochenille (en bladlus). Men det viser seg at også melkefri margarin er en vegansk utfordring.

Blå Soft og Melange melkefri er nemlig tilsatt vitamin D, som er utvunnet fra saueull (se utdrag av mail fra Mills om dette under). Siden veganere ikke bruker produkter utvunnet fra dyr overhodet, det gjelder også ull og lær, så kan ikke vitamin D holdige melkefrie produkter inngå i kostholdet.

Det betyr at hvis du skal bake en vegansk kake med oppskrifter fra denne bloggen, må du bruke min mitt melkefrie smør som alternativ til melkefri margarin, for å være sikker. Alternativt finnes det vegansk margarin å få kjøpt (men jeg kan ikke opplyse om hvor. Gjør et nettsøk).

Eller velg en oppskrift der det bare brukes olje.

*****************

Mail fra Rigmor Lindkvist i Mills, datert 4.6.14:
Vitamin D (Kalsiferoler)
• Det er to former for supplement av vitamin D som er av ernæringsmessig betydning, vitamin D2, ergokalsiferol og vitamin D3, kolekalsiferol. Begge disse to er forløpere til aktivt vitamin D.

• Vitamin D2 dannes under innvirkning av ultrafiolett lys i gjær og sopp.

• Vitamin D3 er den formen av vitamin D som forekommer hyppigst hos mennesket. Dette er fordi den dannes under innvirkning fra UV-stråler i huden, og fordi den finnes i animalske  matvarer. Gode kilder til vitamin D3 er fet fisk og tran. I tillegg er margarin og smør beriket med vitamin D3, samt noen varianter av melk.

• Mills benytter i dag vitamin D3 (kolekalsiferol) som er utvunnet fra ull i våre margariner.

Konsekvenser av bytte fra vitamin D3 til D2 Det har vært diskutert om ekvivalente mengder vitamin D3 og vitamin D2 har hatt samme funksjon i kroppen (Heaney et al 2011,Houghton & Vieth 2006).

Nye studier viser at vitamin D3 mer effektivt omdannes til aktivt vitamin D i kroppen enn vitamin D2 (Logan et al 2013). Dette betyr at D3 er den foretrukne formen for supplement.  Av den grunn fortsetter vi å berike våre margariner med D3.

Myndighetene anbefaler at D3 benyttes til berikning (jfr statens råd for ernæring, rapport vitamin D, 2006). Mills har valgt myndighetenes anbefaling. Det gjelder også for Soft Flora Spesial  og Melange margarin uten melk og soya fordi det er produkter beregnet for allergikere.

Bloggside skrevet av Anne Spurkland, publisert 6. juni 2014

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen