aquafaba

Hvordan lage aquafaba?

Mange oppskrifter på denne bloggen bruker aquafaba. Det er kokevannet eller laken fra kikerter og inneholder ulike stoffer som får vann og fett til å blande seg sammen (emulgatorer). Det gjør aquafaba til en svært godt egnet eggerstatning i mange sammenhenger.

Hvis man bruker aquafaba ofte, er det billigere og bedre å lage det selv, ved å ta vare på kokevannet fra kikertene. Det krever riktignok litt tid og forberedelse, så det er best å begynne iallefall dagen før man trenger aquafaba. Det man ikke bruker med en gang, kan fryses til senere.

Slik lager du aquafaba

Recipe by www.friekaker.noCourse: basic ingredientCuisine: veganDifficulty: Easy
Servings

6

servings
Prep time

5

hours 
Cooking time

1

hour 

Aquafaba er “ertevann”, laken til kikerter fra boks eller kokevannet til kikerter du koker selv. Aquafaba er en svært nyttig eggerstatning når man baker uten egg.

Dette trenger du:

  • 500 g tørre kikerter

  • ca 1 liter vann

Slik gjør du:

  • Hell ertene i en romslig bolle og skyll dem med vann 2-3 ganger.
  • Fyll bollen med vann, så ertene er godt dekket. La ertene stå i vann ved romtemperatur i minst 5 timer eller over natt.
  • Hell av vannet. Ha ertene i en 3 liters gryte med lokk eller i en trykkoker. Hell på vann så det står ca 2 cm over ertene.
  • Kok opp ertene, og la dem koke ved svak varme i 45 minutter eller til de er møre. Det skal ikke være mer kokevann enn at ertene er dekket. Tilsett eventuelt mer vann underveis.
  • Når ertene er møre, ta gryten vekk fra ovnen. La ertene stå i kokevannet til dagen etter hvis du har tid, eller hvis du er avhengig av at aquafaba kan piskes opp til skum. Jo lenger ertene står i kokevannet, jo mer av de virksomme stoffene fra ertene kommer over i vannet.
  • Sil av aquafaba fra de kokte kikertene ved hjelp av en sikt og en bolle for å samle opp væsken. Aquafaba du lager på denne måten har en litt geleaktig konsistens og er litt blakket på farge.
  • Denne oppskriften gir ca 8 dl aquafaba og 1,2 kg kokte kikerter. Aquafaba du ikke bruker med en gang kan oppbevares noen dager i kjøleskap. Eller frys den ned i mindre porsjoner til senere bruk.
  • Kikertene bruker du til annen matlaging. Skyll ertene i kaldt vann og bruk dem til hummus, sprøstekte kikerter, kakehummus, kakebaking eller annen matlaging.

Notes

  • Ikke tilsett salt til kokevannet. Det gjør bare at det tar lenger tid å få ertene møre.
  • Hvis du har dårlig tid, kan du koke ertene uten bløtlegging. Men da er det lurt å tilsette 1/2 ts natron til kokevannet. Det gjør vannet basisk, og hjelper til å løse opp bindingene mellom fibrene (karbohydratene) i kikertene.
  • Hvis aquafaba ikke har høy nok konsentrasjon av virkestoffene (det vil si at det er vanskelig å vispe det opp til skum), kan du forsøke å øke konsentrasjonen på virkestoffene ved å la aquafaba småkoke en stund så volumet blir redusert. Husk også på at for å kunne vispe skum av aquafaba må du tilsette noe syre (sitronsyre, eddik eller sitron).
  • Oppskrift av Anne Spurkland, publisert første gang 10. juni 2019