Rød fløyelskake

Rød fløyelskake med ringblomst og rødbet

En av de mer populære kakene fortiden ser ut til å være rød fløyelskake (red velvet cake). Det er en lys sjokoladekake der kakekrummen farges rød med sterk rød konditorfarge (eller pasta), og kaken fylles med en lys ostesmørkrem. Opprinnelig kom fargen fra rødbeter. Jeg liker dårlig tanken på å farge en hel kake med konditorfarge. Å utnytte fargene som naturlig finnes i ingrediensene er derimot noe helt annet. For å få rødfargen til rødbeten ordentlig fram, må deigen inneholde endel syre. Natron er derfor ikke et bra hevingsmiddel her. Du må derimot tilsette litt ekstra syre, som for eksempel eddik. Vil du bygge en høy kake, trenger du i tillegg et kakefyll som er rimelig fast og stabilt, så ikke kakedelene sklir fra hverandre. Her har jeg tatt utgangspunkt i Gulrotkaken fra “Frie kaker” og laget rød fløyelsekake. Ostekremen jeg har brukt som kakefyll er stabilisert med gelatin. Jeg hadde med kaken i en 50 års dag, og den ble veldig godt mottatt. “Frisk og syrlig” var en av kommentarene. Til en høy kake til 12-15 personer trenger du to kaker på 18 cm i diameter. Til hver av kakene trenger du følgende:

100 g kokt rødbet
2 egg
90 g rapsolje
1 1/2 ss (20g) vineddik 7% eller 3 ss sitronsaft
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
150 g sukker
100 g finmalt rismel (thailansk type) eller glutenfri melblanding

I den ene av de to kakene tilsetter du også:
10 g kakao

Bak en kake av gangen, med mindre du har to 18 cm springformer tilgjengelig. Sett stekeovnen på 180 gC. Smør en liten springform med olje. Kjør rødbet, olje, egg, eddik og sukker i hurtigmikseren til det blir en jevn krem. Bland det tørre i en bolle for seg, og ha i hurtigmikseren. Kjør hurtigmikseren litt til, til alt er blandet men ikke lenger. Ha røren i formen, og stek kaken ved 180 gC i 45 minutter til en kniv kommer tørr ut av kaken.

Ostekrem
200 g kremost (gjerne kremost til baking fra Tine)
300 g Creme Fraîche
50 g melis
3 plater gelatin
Legg gelatinplatene i bløt. Visp Creme fraîche halvveis stivt med melis. Rør inn kremosten så det det blir en jevn krem. Smelt gelatinplatene over kokende vannbad, og rør inn i kremen mens du heller gelatinen i en tynn stråle mens du rører kraftig med håndvisperen.

Ostesmørkrem:
150 g romtemperert smør
150 g kremost (gjerne kremost til baking fra Tine)
150 g Creme fraîche
150 g melis
Vei opp alle ingrediensene til ostesmørkremen i en vispebolle (tarer mellom hver gang) og rør godt til kremen er jevn.

Montering: Når kakene er avkjølt deles de i to. Den ene delen av den mørke kaken legges på kakefatet, 1/3 av ostekremen smøres over kaken. Den ene lyse delen legges oppå, og 1/3 av ostekremen smøres over kaken. Så legges den siste mørke delen over, og resten av ostekremen fordeles på kaken før den siste lyse delen legges på toppen. Det kan være lurt å stabilisere konstruksjonen med å sette kanten av springformen rundt kaken, for før ostekremen stivner kan dette skli fra hverandre på grunn av tyngden. La kaken stå kjølig 1-2 timer til ostekremen har stivnet. Smør sidene og stoppen av kaken med ostesmørkrem. Pynt med kandiserte biter av rødbeter (kok rødbetbiter i litt sukkerlake i noen minutter), eller annen pynt som synes passende. På bildet har jeg strødd over noen friske kronblad fra ringblomster.

Denne kaken er glutenfri. Selve kakebunnene er også melkefri, men skal hele kaken være melkefri må man lage fyll og glasur med melkefrie alternativer til kremost, fløte og smør. En hvit “smørkrem” laget av kakesmør etter mønster av mokkakrem fra et tidligere blogginnlegg, vil fungere bra. Erstatt kaffen i mokkakremen med vann og sitronsaft, eller bruk en lys fruktjus, da vil kremen passe fint til den syrlige kakebunnen.

Hvis du tåler hvetemel og gluten, kan du selvsagt bake denne kaken med like mye hvetemel istedet for rismel.

7 hendelser på “Rød fløyelskake”

  1. Hei igjen

   Hm, litt vanskelig å svare kort på det der.

   Jeg har her på bloggen flere oppskrifter på egg, melk og glutenfrie formkaker (eller muffins) basert på kikertemos og en ekstra fiberkilde, enten banan, eple eller kakao. (Sjekk ut bananmuffins, banankake, studentmuffins eller Marens sjokoladekake). Jeg er rimelig sikker på at med utgangspunkt i studentmuffins-oppskriften skal det gå fint å lage rødbet/sjokolade kake, ved å inkludere noe reven rødbet og litt kakao i oppskriften. Men da har jeg altså fjernet meg ganske langt fra denne oppskriften på fløyelskake som du har lagt inn kommentar på. Resultatet tror jeg likevel kommer til å bli helt OK. Så det var selve kakebunnen.

   Så til ostesmørkremen, som også hører med her. Den er jo også en utfordring. For de som er vant med å lage melkefri kakefyll ved hjelp av soyaprodukter, burde det være enkelt å erstatte kremosten med et soyabasert alternativ og bruke melkefri margarin istedet for smør. Jeg for min del forsøker å holde meg til råvarer som er mer “vanlige” og som har etablerte bruksområder uavhengig av allergi og diett. Jeg tror jeg derfor hadde satset på en “smørkrem” basert på “kakesmør” og gitt den smak og lettere konsistens med kokt stivelse tilsatt vaniljefrø (for framgangsmåte se kremen til mokkakake). (Tror egentlig jeg har skrevet noe liknende i kommentarfeltet til denne kaken tidligere).

   Anne S

   PS Jeg skal se om jeg ikke får prøvd mine egne tips her snart, slik at det blir et eget blogginnlegg med fløyelsmuffins med vaniljekrem om ikke så lenge. (Muffins kan jo enkelt gjøres om til formkake for den som vil).

   1. Tusen takk, var noe slikt jeg hadde pønsket ut å prøve meg på 🙂 Forsøkte å lage bananmuffinsene uten kikerter, men med kokosmelka idag, men uten egg. Brukte kokte linfrø i stedet for og det gikk helt supert:) Ser du tidligere har skrevet om å bruke muffinsformer i muffinsbrettet i stekovnen, men det virket ikke på samme måten med silikonmuffinsformer. Der ble de faktisk bedre stekt ved å stå på stekebrett.

    1. Hei igjen
     Høres ut som om du har den rette eksperimenterende holdningen! Bananer inneholder mye fiber, så det gjør nok jobben alene selv om du ikke har kikertene med til hjelp. Men bare kokosmelk og rismel/glutenfritt mel tror jeg blir litt trist. Litt som pannekakerøre stekt i muffinsformer.
     Anne S

  1. Hei igjen. Har ikke prøvd selv, men andre har sagt til meg at de har fått det til. Jeg ville likevel tenkt litt på smeltepunktet til kokosfett (antar du tenker på kokosolje, slik som Cocosa?). Kokosolje er stivt i kjøleskap, men ikke ved romtemperatur, da begynner det å renne, mens Delfiafett er herdet kokosfett, og er derfor fortsatt ganske fast ved romtemperatur. Jeg blander inn olje i delfiafettet, for å få en fettblanding som har et gjennomsnittlig lavere smeltepunkt. Så jeg tror jeg ville latt være å fortynne Cocosa ytterligere med olje.

   Jeg ville prøvd følgende (en liten pilot her først altså): Lag saltvannsblanding først, så saltet får tid til å løse seg opp: 75 g vann og 1 ts salt (det er mer enn du trenger, men salt er billig). Smelt 100 g kokosolje ved lav varme (gjerne over vannbad eller i mikrobølgeovn) så alt blir helt flytende. Ha oljen over i en stålbolle, som settes i et kaldt vannbad så oljen stivner igjen. Rør rundt av og til, så fettet blir helt jevnt blandet. Når fettet har stivnet, visper du det opp med håndholdt miksmaster til det blir luftig. Så tilsetter du saltvann, litt etter litt, totalt 25 g (vei opp først så du vet hvor mye som skal med). Forhåpentligvis blir dette en fin og luftig “krem” som du kan bruke istedet for smør. Er du mer modig, kan du satse på at dette går fint og starte med 300 g kokosolje. Da trenger du 75 g saltvann, og får nok kakesmør til hele kaken:

   Som melkefri fyll til fløyelskaken her (tre lag fyll, og krem utenpå) ville jeg ha gjort følgende:

   Maisstivelse med fruktjus:
   350 g lys fruktjus (eplejus eller liknende) (eller bruk 275 g vann og 75 g sitronsaft)
   40 g maizennamel
   Bland saft og mel kaldt i en liten kjele, og varm opp til kokepunktet under kontinuerlig omrøring. Dette skal bli en litt tykk grøt. Avkjøl.

   Lys fruktkrem:
   350 g kakesmør eller melkefri margarin
   350 g melis
   350 g maisstivelse med fruktjus
   Rør kakesmør luftig med melis. Rør inn kald maisstivelse med fruktjus litt etter litt til det blir en luftig og myk krem.

   Til fyll inne i kaken bruker du litt under halvparten av kremen. Stryk også et tynt lag av krem på siden av kaken og på toppen. Det kan nå være lurt å sette kaken kaldt en stund, så kremen får satt seg litt, før du gjør ferdig pyntingen. Men NB, la resten av kakefyllet være ved romtemperatur, så det er mest mulig lett å jobbe med. Ved å smøre kaken tynt med krem først, vil du forhåpentligvis unngå å få smuler i det ytterste laget med krem.

   Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
0 Shares
Tweet
Pin
Share