Pærepai – festfin kake uten egg og gluten

Godt nytt år!

Hver nyttårsaften de siste 25 årene (sånn omtrent) har jeg tatt på meg å bake en kake uten egg og gluten. Det er for at alle som er tilstede på feiringen skal få spise samme kaken.

Hver nyttårsaften baker jeg kake uten egg og gluten.

Årets nyttårskake ble en vegansk glutenfri pærepai som jeg lenge har planlagt å bake.

Ideen er enkel: et ferdig stekt paiskall fylles med makronmasse og dekkes med hele pærer. Etter en tur i ovnen for å varmebehandle makronmassen, pyntes kaken med vispet sjokoladekrem.

Her er det mulig å ta noen snarveier. Makronfyll kan kjøpes ferdig, eller man kan blande det sammen selv. Glutenfritt paiskall kan lages på flere måter, her har jeg brukt det naturlig glutenfrie teffmelet, men annet glutenfritt mel kan også brukes. Man kan hermetisere pærer selv, men det enkleste er å kjøpe en boks med ferdige hermetiske pærer.

Dette trenger du:

Paibunn:
140 g hvit teff eller annet glutenfritt mel
30 g mandelmel (=malte mandler)
25 g maisenamel
1/2 ts salt
30 g sukker
80 g kakesmør, melkefri margarin eller smør
85 g soya-youghurt eller annen syrnet melk
10 g fiberhusk
(mandelmel og sukker kan erstattes med 60 g makronfyll)

Paifyll:

230 g mandelmel (=malte mandler)
20 g maisennamel
200 g sukker
90 g kokende vann
30 g rum eller cognac
(mandelmel, maisenamel og sukker kan erstattes med 430 g makronfyll)
—-
1/1 boks hermetiske pærer

Vispet sjokoladekrem:
150 mørk sjokolade 70% (uten melk)
150 g soyamelk eller lake fra hermetiske pærer

Slik gjør du:

Bland godt sammen teffmel, mandelmel, maisenamel, fiberhusk og salt. Smuldre smøret i melet, så det er ganske finfordelt. Lag en grop i melet, ha i soyayoghurt. Rør sammen med en gaffel fra midten av bollen og utover. Elt sammen til en fast deig. Ta eventuelt litt ekstra vann i deigen, hvis det virker litt for tørt.

Kjevle deigen ut mellom to bakepapir eller plastfolier strødd med litt maisennamel. Kle en paiform med deigen. Rester av deigen kan kjevles ut og stekes som kjeks ved siden av.

Forstek paiskallet ved 180 gC i 15-20 minutter til det er blitt litt gyldent i kanten. Mens paien stekes lager du klar fyllet.

Makronfyll

Bland sammen mandelmel, sukker og maizennamel. Rør inn det kokende vannet. Rør inn litt rum eller cognac.

Ta paiskallet ut av ovnen, ha i makronfyllet. Fordel de hele pærene på paien og dytt dem litt ned i makronfyllet.

Stek paien i 15 minutter til ved 200 gC, til makronfyllet har tørket litt inn og blitt fastere. Ta paien ut av ovnen og avkjøl den.

Vispet sjokoladekrem

Ha soyamelk og sjokolade i en stål eller glassbolle og smelt sjokoladen over kokende vannbad. Når sjokoladen er smeltet og blannet med soyamelken, tar du bollen vekk fra varmen, og visper blandingen til den blir luftig og kremen danner bløte topper. Fordel den vispete sjokoladen mellom pærene slik at makronfyllet blir dekket med sjokolade, mens pærene fortsatt synes.

Pynt med det du har i huset

Kaken kan serveres som den er. Eller du kan pynte med det du har i huset. Jeg brukte noen fargete cocktailbær (NB ikke alle (røde) fargestoffer er veganske, sjekk innholdsfortegnelsen), og drysset over med litt gullstøv som jeg har fått i gave.

Mer informasjon:

Denne kaken er glutenfri, melkefri og eggfri. Hvis du bruker vegansk margarin eller kakesmør er den også vegansk. Teffmelet har jeg fått fra korngutta.no. Teffmel fåes kjøpt i velutstyrte matvareforretninger og helsekostbutikker.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, 1. januar 2020

Pærepai - festfin kake uten egg og gluten
62 Shares

1 hendelser på “Pærepai – festfin kake uten egg og gluten”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

62 Shares
Tweet
Pin
Share