Swissrull

Swissrull med hjemmelaget bringebærsyltetøy

Swissrull med bringebærsyltetøy er en kakeklassiker, som jeg plutselig fikk lyst til å bake. Bakgrunnen er at jeg nylig fått tilsendt Sylteboka til Gunda Djupvik som også skriver bloggen Alt godt. Hver høst sylter og safter jeg betydelige mengder med frukt og bær, og alltid på samme måten: 400 g sukker til en kilo frukt eller saft. Syltetøyet blir alltid godt, men ofte ganske rennende siden det meste av moden frukt og bær inneholder lite pektin. Pektin er et karbohydrat som finnes naturlig i store mengder i enkelte frukter og bær, og som sammen med sukker og syre danner gele. Etter å ha lest den inspirerende boken til Gunda har jeg omsider innsett at syltepulver vil gi syltetøyet mitt både farge og konsistens mer likt kjøpesyltetøy. En ting er at slikt syltetøy kanskje faller bedre i smak hos ungdommene i huset (som av en eller annen grunn aldri har lært seg å spise syltetøy med skje), men viktigere er det at stivt syltetøy er bedre egnet til å bruke i kaker, for eksempel swissrull eller rullekake. Rullekake er gjerne laget av et tynt sukkerbrød stekt i langpanne. Glutenfrie sukkerbrød er strengt tatt enda flottere og bedre enn sukkerbrød laget med vanlig hvetemel. I sukkerbrød vil mye gluten bare gjøre kaken seig og mindre luftig. I “Frie kaker” har jeg oppskrifter på sukkerbrød der jeg har brukt brukte en blanding av potetmel og maisenamel. Her har jeg som en avveksling brukt rismel i stedet. Oppskriften gir en liten rullekake, nok til 4-6 personer.

Nylaget bringebærsyltetøy!

Hjemmelaget bringebærsyltetøy:
500 g bringebær
50 g vann
200 g sukker
1/4 pose (18 g)  Certo fruktpektin
Kok opp bringebærene sammen med vannet. Bland sukkeret med pektinpulveret og rør inn i de kokende bærene. La koke i 2-3 minutter, til pektinet har fått løst seg helt opp. Ha syltetøyet over i en stor syltetøyskål, eller 2-3 små rene varme glass. (Hvis du vil oppbevare syltetøyet i lengre tid, bør du koke de rene glassene og lokkene i en gryte med rent vann i 2-3 minutter før du fyller varmt syltetøy på dem, og setter på nykokte lokk). Når syltetøyet er avkjølt er det klart til å spises eller brukes som kakefyll.

Rullekake:
2 store egg (>55 g)
75 g sukker
75 g rismel eller risstivelse eller glutenfri melblanding
1/2 ts bakepulver
Sett stekeovnen på 180 gC. Legg et bakepapir i bunnen av en langpanne 25×35 cm. Fukt et håndkle og legg på kjøkkenbenken. Visp egg og sukker til eggedosis. Bland mel og bakepulver i et målebeger, og rør blandingen forsiktig inn i eggedosisen. Fordel røren på bakepapiret og stek kaken ved 180gC i 10-12 minutter, til den er pent gylden. Trekk kaken på bakepapiret over på håndkleet. Snu kakeformen opp ned, og legg den over kaken og la den avkjøle.

Montering: Smør rikelig med syltetøy (ca 200 g) på kaken. Rull kaken fast sammen fra kortsiden mens du samtidig fjerner bakepapiret litt etter litt. Skjær kaken i skiver og server som den er, eller eventuelt med en liten kremklatt ved siden.

Litt om Certo fruktpektin: I tillegg til pektin, inneholder Certo fruktpektin også sitronsyre og sorbinsyre. Sitronsyre er med for å sikre at syltetøyet blir syrlig slik at pektin kan danne gele med sukker, mens sorbinsyre er et naturlig forekommende konserveringsmiddel som hindrer gjæring og muggdannelse.

Denne kaken er melkefri og glutenfri. Hvis du ikke har rismel kan du bruke en blanding av potetmel og maisennamel istedet. Hvis du tåler hvetemel kan du erstatte rismel med hvetemel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share