Sjokolademuffins

Sjokolademuffins

Når man først er kommet inn på et bra spor er det vanskelig å endre retning. Her er del fire i serien om Marens sjokoladekake, der jeg har diskutert hva sukker gjør i en kake. Kortversjonen er at uten sukker blir kaken kompakt og tung, passe mye sukker gjør kakekrummen lett og luftig, mens med økende mengde sukker i forhold til mel blir kakekrummen seigere og nærmer seg karamell. Den siste type kake er kjent som brownies. På det siste bakekurst før sommeren, strippet vi ned oppskriften på brownies og stekte kaken i muffinsformat. Jeg hadde behov for porsjonskaker, og ville også teste ut hva Certo frysepulver med xanthan ville gjøre med kakekrummen. Resultatet ble overraskende luftige muffins med en fast, litt seig stekeskorpe. Trolig bidrar rask og jevn varmeoverføring fra muffinsbrettet til kakedeigen til at muffinsene hevet seg så fint. Hvis du ikke har muffinsbrett men bare setter papirformene rett på et stekebrett vil resultatet trolig bli flatere og seigere muffins. Oppskriften er nok til 12 muffins. Dagens bakst ble servert til bursdagsgjester i alderen 1-79 år og kakene falt i smak hos alle!

200 g kokte kikerter (kokt selv eller fra boks)
100 g kokte epler uten sukker
200 g sukker
50 g sirup
1 ss Certo frysepulver (8 g)
75 g matolje
1/2 ts salt
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
30 g kakao
70 g finmalt rismel eller lys glutenfri melblanding

Sett stekeovnen på 180 gC. Finn fram et muffinsbrett og plasser 12 papirformer i brettet. Skyll kikertene hvis de kommer fra en boks. Vei opp direkte i kolben erter, eplemos og sukker, ha i salt og kjør hurtigmikseren i 2-3 minutter til alt er godt blandet. Dryss på Certo frysepulver, kjør mikseren litt til, så pulveret blir godt blandet inn i blandingen. Vei inn oljen, og fortsett å kjøre mikseren til det blir en tykk krem. Bland sammen rismel, kakao, bakepulver og vaniljesukker i en bolle for seg. Hell over ertekremen, og bland deretter forsiktig sammen så du mister minst mulig luft. Bruk en isskje og fordel røren i de 12 muffinsformene. De blir kanskje 3/4 fulle. Strø evt litt sukker over hver av muffinsene, så de får en enda finere stekeskorpe. Stek muffinsene ved 180 gC i 20-25 minutter, eller til en kniv kommer tørr ut av en muffins.

Disse muffinsene er glutenfri, melkefri og eggfri, og er dermed også veganske. Hvis du tåler hvetemel, kan rismel erstattes med hvetemel. Isåfall trenger du heller ikke å tilsette Certo frysepulver.

6 hendelser på “Sjokolademuffins”

 1. Hei! Jeg lurer veldig på å lage disse muffinsene, men søsteren min tåler ikke melk. Altså ikke melkeprotein, så hun kan egentlig ikke spise sjokolade sier hun. Men finnes det sjokolade uten noe form for melk, siden du bruker det eller er ikke disse muffinsene melkefri?

  Takk for fin blogg med masse fine oppskrifter 🙂

  1. Hei igjen. Hyggelig å høre at du liker bloggen. Disse muffinsene inneholder bare kakao, og det er det ikke melk i. Så du kan trygt lage disse til søsteren din, så sant hun spiser kakao. Men til det andre spørsmålet ditt, så finnes det også sjokolade uten melk. Sjokolade med høyt kakaoinnhold, 70% eller mer, er som oftest uten melk. Men les nøye på pakken, av og til blir melkefett tilsatt (for eksempel i Freia 70% sjokolade), og for noen med melkeallargi eller intoleranse kan det være for mye. Slik mørk sjokolade er ideelt til baking, men for mange blir kakaosmaken for kraftig hvis den skal spises som den er.
   Anne S

 2. Antar du med 3D kake mener en sjokoladekake du skal bygge i høyden og pynte med sukkerpasta, marsipanlokk eller liknende? Så det du er ute er er en langpanne/formkake oppskrift? Isåfall er svaret ja, du kan godt steke muffinsene som en formkake istedet. 12 muffins tilsvarer en liten formkake (18-20 cm i diameter). Men sjekk eventuelt også Marens sjokoladekake som jeg har linket til over. Den inneholder litt mindre sukker. Tror kanskje jeg hadde valgt den som utgangspunkt for et slikt prosjekt.
  Anne S

 3. Hei Anne! Kan denne deigen brukes i kakeform? Skal lage en 3D-kake og trenger en god oppskrift på melke og glutenfri deig. Og det ser ut som om du er den rette å spørre! Grattis med ukens blogger også 😀
  Fanny:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share