Bryllupskakeforberedelser

Nyinnkjøpt bryllupskakestativ

Det er nå bestemt at bryllupskaken skal være i fem etasjer. Den blir 75 cm høy, og nesten 50 cm i diameter nederst. Stativ til kaken er innkjøpt hos Culina, og excellark for å beregne hvor mye ingredienser som trenges er påbegynt.

Det skal være fem kaker, på 18, 23, 29, 36 og 42 cm i diameter. Hittil har jeg laget testkaker med utgangspunkt i en kakestørrelse på 18 cm i diameter. Hvor mye trenges da til de fire andre kakene? Det er kjekt å huske formelen for volum av sylindere (?r²h), for å kunne regne seg fram til hvor mye som trenges.

Et excellark gjør jobben enkel: Lag åtte kolonner, en for diameteren på kakefatet, en for diameteren på kaken, en for radiusen på kaken, en for høyden på kaken. Så en kolonne der du setter inn formelen for volum av sylindere, og der cellene for kakeradius og kakehøyde brukes som parametere. Vips har du beregnet kakens volum. Deretter en kolonne for forholdet mellom de ulike kakene. Du deler den aktuelle kakens volum på den minste kakens volum. Siden den minste kakens volum brukes både som teller og nevner i brøken har denne kaken derfor nødvendigvis relativ størrelse = 1. Til slutt to kolonner for å beregne hvor mange personer hver kake vil passe for. Den minste kaken er lettest å vurdere, den vil passe til 6-8 personer. Ved å dele kakens volum på antall personer får du et tall for omtrent hvor mye kake det er til hver person. Slik ble mitt excellark:

Bryllupskaken skal være eggfri, glutenfri og halal (det vil si uten gelatin). Jeg trenger altså å øke oppskriften på pasjonsfruktkake 14,7 ganger. Totalt trenger jeg 16,8 liter kake, som skal være nok til ca 110 personer (forutsatt at alle er fornøyd med en kakebit på 1,5 dl). Siden det bare er 80 gjester i det aktuelle bryllupet regner vi med at det med god margin blir nok kake til alle.

Enkelt, ikke sant? 

Den midterste kaken skal riktignok også være melkefri og dermed vegansk, men når først excellarket er ferdig laget, er det enkelt å sjonglere fram og tilbake med slike små detaljer. Lurer du på noen flere praktiske detaljer her? Kakeringer for eksempel? Culina har regulerbare kakeringer, og kan også skaffe spesiallagete kakeringer ved behov. Så det ordner seg…:-)

3 hendelser på “Bryllupskakeforberedelser”

  1. Takk for innspillene om bryllupskake, leser gjerne om marsipankaken til 80 på bloggen din :-). Enig i at det er lurt å servere kaken før middagen, har opplevd det tidligere i et 50-årsselskap, og du har rett i at på den måten spiser folk mer kake enn etter middag og kaken blir mer “synlig”. Skal sende tipset videre til “mitt” brudepar.

    Jeg har tenkt å sette kakene på papp med gullfolie, så det gjør nok samme nytten som overhead-folie. Da kan den øverste kaken få stå for seg selv, inntil servering. Jeg har skaffet meg overheadfolie på rull for kaker, nettopp for å få fjernet ringene på en pen måte. Men har ikke sett tegn til lekkasje på prøvekakene, så satser på at de tre ringene jeg har tilsammen skal være nok (har en regulerbar ring som må brukes om igjen for å få dekket hele spekteret, samt få til bringebærinnleggene som skal ha litt mindre diameter). Tror havrebunnen jeg har lagt opp til, suger til seg endel væske, slik at det ikke lekker ut fra kaken. I utgangspunktet er det tenkt bærpynt bare oppå kaken, men takk for tips om å feste bær vha honning også langs kanten av kaken. En av de fem kakene skal være melkefri også, og den kan trenge litt ekstra pynt for å understreke at den er noe annet enn de fire andre.

    Anne S

  2. Eit tips: Den øverste kaka bør stå på overhead-folie. Den må nemleg takast av for å få skrudd stativet saman til slutt. OVerhead-folie er også fint til å kle formene innvendig med, det hindrar lekkasje og gjer at ringane er lette å fjerne. Ringane kan ikkje fjernast før rett før servering, og dei må dragast opp over heile kaka, så det er greitt at dei er relativt reine. Lenger opp har eg brukt vanlege kakeformer, som eg teipar i skjøten for å hindre lekkasje. Vi pynta med bær langs kanten, og min smarte kjæreste/assistent kom på den geniale idéen å feste bæra med honning.

  3. Imponerande! Eg lagde marsipankake til åtti i helga, det gjekk med 40 egg og fem kilo marsipan. Eg må legge ut bilde i bloggen, note to self. Brudeparet gjorde noko eg syntest var veldig lurt: Dei serverte bryllupskaka rett etter vielsen, saman med champagne. Så gjekk alle rundt og prata og slappa av, og så gjekk vi til bords ein time seinare. På den måten fekk folk stagga den verste svolten, frukosten var tross alt fem timar før vigsla, og dessutan fekk kaka mykje meir oppmerksomheit enn om den hadde blitt servert etter middagen, når alle eigentleg er veldig mette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
0 Shares
Tweet
Pin
Share