Eplesnurrer

Nybakte eplesnurrer!

Jeg har lenge tenkt å prøve ut kikerter i glutenfri gjærbakst. Det har fungert fint til kaker, muffins og til brød, så hvorfor ikke boller? Tanken er at moste kikerter både delvis vil fungere som mel, delvis som proteinkilde. I glutenfri gjærbakst er fraværet av gluten et problem som det er vanskelig å løse tilfredsstillende. Vanligvis bruker jeg kombinasjonen fiberhusk og egg til glutenfri gjærbakst (1 ss fiberhusk og ett egg pr 3 dl væske). De lange, vannbindende, ufordøyelige karbohydratene i fiberhusk kan gjøre deigen seigere, og proteinene og fettet i egg kan gjøre at krummen holder seg fersk lenger. Kikerter inneholder både ufordøyelige, vannbindende karbohydrater og rikelig med proteiner, og har vist seg som en utmerket egg og glutenerstatning i kaker. Så hvordan fungerer det i søt gjærbakst? Her er mitt første forsøk på søt gjærbakst med kikerter og glutenfritt mel. Resultatet ble fint, snurrene ble luftige og litt seige slik gjærbakst skal være. Men sjefssmakeren her hjemme syntes de godt kunne vært søtere, så neste gang vil jeg øke sukkermengden litt. Oppskriften er nok til ca 16 snurrer. Hvis du ikke spiser alle samme dag, bør de fryses til senere.

150 g kokte kikerter (fra boks eller kokt selv)
100 g lunkent vann
15 g gjær (en liten bit av en 50 g pakke)
1/2 ss fiberhusk eller 1 ss certo frysepulver
40 g sukker
1/2 ts salt
40 g olje
125 g fin glutenfri melblanding (her Finax fin melmix med Teff)

Eplefyll:
50 g eplemos (kokt, finmost eple uten sukker)
25 g sukker
2 ss kanel
25 g olje
(Alternativt kan 80 g krydret eplesmør og 25 g olje brukes som eplefyll)

Sett kolben til hurtigmikseren på vekten, nullstill og vei inn erter og lunkent vann. Hvis ertene har stått i kjøleskap, kan du bruke nesten kokende vann. Kjør erter og vann i blender til det blir en jevn mos. Sjekk at blandingen ikke er for varm, den skal kjennes lunken ut. Tilsett gjær, fiberhusk, sukker og salt og fortsett å kjøre blenderen til fiberhusken er godt blandet og massen er blitt tydelig seigere og fastere. Sett kolben tilbake på vekten, nullstill og vei inn 40 g olje. Fortsett å kjøre blenderen til oljen er helt blandet inn i kikertemosen. Blandingen skal bli tydelig lysere på farge fordi fettdråpene fordeler seg fint i massen og reflekterer lyset. Skrap massen ut av kolben over i en bolle. Rør inn glutenfritt mel, til det blir en passe fast deig, som kan eltes og formes. (Ikke ta i alt melet på en gang, det er bedre å ha i litt for lite mel enn for mye). La deigen heve lunt i 1 time.

Ha deigen på melet bakebord, elt den sammen og klapp ut deigen til en firkant som er ca 25×18 cm stor. Rør sammen ingrediensene til eplefyllet i en liten bolle for seg. Smør deigen med eplefyll, strø eventuelt over med litt ekstra sukker.  Rull deigen sammen på langs og skjær skiver av deigen som legges på et stekebrett dekket av bakepapir. La snurrene etterheve lunt i 15-30 min. Stek snurrene i 12-15 min ved 200 gC. Pynt eventuelt snurrene med melisglasur. Hvis de skal fryses, bør du vente med glasuren til etter at de er tint.

Disse kakene er glutenfri, melkefri og eggfri. De er derfor også veganske. Hvis du tåler hvetemel og har lyst til å bake med gjærbakst med kikerter, erstatter du fiberhusk og glutenfritt mel med like mye hvetemel. Her har jeg bare brukt olje. Hvis du tåler melk kan du selvsagt bruke helt mykt (eller smeltet) smør istedet for olje.

17 Comments

Legg igjen en kommentar til annesp Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *