Rå eplepai

Rå eplepai med norske epler: Sunn og søt høstkos!

I dag er det “Den norske epledagen”. Da passer det godt med rå eplepai. Utgangspunktet for denne oppskriften er engasjementet rundt kakeprosjektet mitt, som involverte en rekke av mine venner og kolleger, både som smakere men også som bidragsytere til boken “Frie kaker“. Også etter at boken ble utgitt i fjor høst, har ideene fortsatt å dukke opp. Karen Marie på jobben fortalte nylig om kaken hun skulle lage samme kveld til et selskap, en rå eplepai med solsikkefrø. Den ble jeg interessert i å høre mer om, og dagen etter sto det en smaksprøve på pulten min fra Karen Marie. Kaken var frisk, søt og god, og kan absolutt anbefales. Her er oppskriften som Karen Marie var raus nok til å dele med meg. Oppskriften er nok til en pai på ca 26 cm i diameter, eller til en litt høyere kake på 20 cm i diameter, og passer til 8-10 personer.

Bunn:
300 g solsikkekjerner
1/4 ts salt
180 g rosiner
Bløtlegg rosinene i vann et par timer og hell av vannet. Kjør solsikkekjernene sammen med salt til et grovt mel i blender. Ha solsikkefrøene over i en bolle. Ha de bløte rosinene i blenderen, og kjør de til en mos. Ha rosinene over i bollen med solsikkefrø og elt sammen til en deig. Trykk deigen ut i en paiform, og litt opp langs kantene.

Fyll:
1 kg epler
100 g (8 stk) dadler
70 g rosiner
1 ts kanel
saft fra ½ sitron
Del eplene i fire og fjern kjernehuset. Kjør dadler, rosiner, kanel og 300 g epler (2 stk) sammen i blender til de er godt blandet. Rasp grovt 600 g eple (4 stk), rør inn sitronjus i de revne eplene mens du arbeider, for å hindre at eplene blir brune, og tilsett blandingen til eple/daddelmosen. Fyll ”eplekremen” i paiskallet og la stå i kjøleskap et par timer før servering.

Denne kaken er glutenfri, melkefri, eggfri og sukkerfri. Den er derfor også vegansk. I motsetning til de fleste andre rå kaker er den også fri for nøtter, men vær oppmerksom på at sitronsaften er en potensiell utfordring. Sitronsaften er tilsatt for å hindre at eplene blir unødvendig brune. Tåler du ikke sitrus, kan du røre en teskje sitronsyre ut i litt lunkent vann og bruke i stedet for sitronsaft for å hindre bruning. (Sitronsyre er en kjemisk forbindelse som ikke har noe med sitrus å gjøre). Eller du kan knuse en C-vitamin tablett til pulver og løse opp i vann og bruke i stedet for sitronsaft. C-vitamin er en anti-oksidant som vil hindre bruningsreaksjonen når eplene rives i biter.

8 hendelser på “Rå eplepai”

  1. Hei igjen

   Beklager sent svar.

   Jeg vet faktisk ikke hvordan det vil fungere å fryse kaken.

   Du må nok regne med at fyllet kommer til å slippe noe mer væske etter at kaken blir tint igjen. De cellene i eplekjøttet som ikke er blitt knust mekanisk, kan bli skadet av frysingen.

   Men hvis du er i tidsnød, og må lage kaken flere dager i forveien, så kan det være vel verdt å gi det et forsøk.

   Hilsen Anne S

 1. Tilbakeping: Den sunneste påskematen er plantebasert! Tips til grønnere og sunnere påskemat | Physicians Association for Nutrition

 2. Tilbakeping: 5 mattips til sunnere påske 2021 - mer av grønne påskeretter og mindre egg er bra for helsen og klimaet! | Physicians Association for Nutrition

 3. Tilbakeping: 11 tips til sunnere påske 2021: Mer plantekost og mindre egg – bra for kolesterolet, hjertet og friske blodårer – Er det sunt?

 4. Tilbakeping: Epleoppskrifter

  1. Alle tørkete frukter (aprikos, sviske, daddel, fiken, rosin) har et ganske høyt sukkerinnhold, sånn ca 60-70% av vekten er ulike karbohydrater, det meste er fruktose, glukose og sukker. Så slik sett kan du bruke hvilken som helst tørket frukt her. Men ikke alle er like lette å jobbe med. Dadler er enklest, de “ferske” dadlene er så myke at du ikke trenger å bløtlegge dem før du moser dem (det har også høyeste sukkerinnhold og brukes derfor ofte som sukkererstatning i “rå kaker”, slik som denne eplekaken som heller ikke er varmebehandlet). Aprikos, svisker og fiken ville jeg ha bløtlagt og kokt opp før jeg kjørte dem i blender til mos. (Men NB, hvis du er veldig nøye på at alt skal være “rått”, kan du ikke koke frukten, da får bløtlegging og en kraftig blender holde). Rosinene er det nok å bare bløtlegge, slik som i denne oppskriften.
   Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

3 Shares
Tweet
Pin
Share