Digestive havrekjeks

Deilige Digestive kjeks bakt med havre

Det er enkelt å lage veganske glutenfrie Digestive havrekjeks med glutenfrie havregryn. Her finner du oppskriften.

Fruktfiber som bindemiddel

I “Frie kaker” har jeg oppskrift på veganske glutenfrie havrecookies uten egg, melk og mel. Der er eplemos eller annet syltetøy brukt som bindemiddel.

En liknende strategi har jeg brukt flere steder på bloggen for å lage kakebunn med havregryn og selvlaget havremel (se for eksempel pasjonsfruktkake). Resultatet likner ganske mye på “Digestive kjeks” som brukes mye til ostekaker.

Digestive havrekjeks bakes med natron

På nettstedet til BBC food framgår det at Digestive kjeks er halvsøte kjeks, bakt med natron. 

Grunnen til at havrekjeksene kalles “Digestive” er at man tidligere mente at natron var bra for fordøyelsen. Det er utvilsomt natron og kanskje brunt sukker som gir den spesielle “Digestive” smaken.

Etter å ha sammenliknet min oppskrift på havrebunn og oppskriften på Digestive havrekjeks, har jeg laget min egen veganske versjon av disse havrekjeksene som jeg er riktig fornøyd med.

Eplemos og brunt sukker tilfører litt syre, som gjør at natron får utvikle seg til karbondioksydgass under stekingen. Men det er ikke så mye syre her at natronaromaen blir helt borte.

Da sjefssmakeren i huset fikk smake på havrekjeksene, utbrøt han begeistret at de smakte akkurat som Digestive kjeks! 

Oppskriften er nok til ca 20 kjeks.

Dette trenger du:

200 g glutenfrie havregryn
60 g smeltet melkefri margarin eller smør
60 g eplemos (finmost kokt eple uten sukker. Kok evt. et eple i mikroen og press gjennom en sikt)
1/2 ts salt
60 g brunt sukker
1/2 ts natron

Slik gjør du:

Kjør havregryn i blender til fint mel. Bland inn brunt sukker, salt og natron, deretter smeltet margaring og eplemos. Blend til det blir en jevn masse.

Form en tykk pølse av massen og la hvile noen timer i kjøleskap, gjerne over natt.

Før steking settes stekeovnen på 180 gC. Skjær deigpølsen i ca 3 mm tykke skiver, som legges på rent bakepapir på en stekeplate.

Stek kjeksene i 8-10 min ved 180 gC til de er pent gyldne. Avkjøl. Kjeksene kan oppbevares i tett boks i flere uker. De kan spises som de er, eller brukes som utgangspunkt for bunn til ostekake.

Mer informasjon:

Disse kjeksene er glutenfrie, melkefrie (hvis du bruker melkefri margarin) og eggfrie. Hvis du bruker melkefri margarin er de også veganske. Hvis du tåler gluten kan du selvsagt bake disse med vanlige havregryn.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 5. november 2012. Sist oppdatert 10. august 2019

4 hendelser på “Digestive havrekjeks”

 1. Hei igjen. Hyggelig å høre at du liker oppskriften. Kjeksene er blitt en favoritt her i huset også. Mannen min legger to og to sammen med bra med smør imellom. Da har han en liten kaloribombe med seg på skitur!
  Anne S

  1. Hei igjen
   Hyggelig å høre! Og bare hyggelig at du blogger om det, men jeg setter selvsagt pris på en link tilbake til mitt innlegg :-).
   Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
0 Shares
Tweet
Pin
Share