Oreokjeks

Glutenfrie og veganske oreokjeks!

Det er kommet krav om å bake Oreokake i heimen. Den må selvsagt være glutenfri, ellers risikrerer jeg å måtte spise opp halve kaken selv.

Oreokjeks inneholder kakao og natron

For å komme igang trenger jeg derfor Oreokjeks. Det viktigste med disse kjeksene er at de er bakt med natron, slik at kakaoen blir nesten helt svart i det basiske miljøet. Kjeksene får nødvendigvis også en spesiell smak på grunn av dette valget av hevemiddel.

Siden jeg hele tiden er ute etter å teste om kaker kan bakes fri for flere enn en nøkkelingrediens, har jeg her prøvd meg på glutenfrie, melkefrie, eggfrie Oreokjeks.

Utgangspunktet for oppskriften fant jeg hos Glutenfree girl and the chef. Framgangsmåten er ellers inspirert av oppskriften på glutenfrie, eggfrie sjokoladecookies fraFrie kaker“. Samme strategi har jeg også brukt her på bloggen, i oppskriften på sjokoladetebrød.

Tåler du det meste, kan du selvsagt bruke smør/egg/hvetemel der jeg har brukt en alternativ løsning. Oppskriften er nok til ca 20 Oreokjeks:

Dette trenger du:

175 g lys glutenfri melblanding (her Finax lys mjølmix med Teff)
1/2 ts Certo frysepulver (inneholder xanthan)
50 g kakao
1 ts natron
1/2 ts bakepulver
1/4 ts salt
175 g sukker
135 g melkefri margarin eller kakesmør
60 g maisstivelse (eller ett egg)

Fyll:
75 g melkefri margarin eller kakesmør
125 g melis
1 ts vaniljesukker

Slik gjør du:

Maisstivelse: 80 g vann og 12 g maizenamel røres sammen i en gryte og gies et oppkok under konstant omrøring. Når blandingen nærmer seg kokepunktet og har tyknet til en seig, gjennomskinnelig grøt, tar du gryten av varmen og avkjøler til romtemperatur.

Kjeks: Sett ovnen på 180 gC. Legg et rent bakepapir på en stekeplate. Bland sammen alt det tørre, ha i margarin/kakesmør og smuldre fettet i melet ved hjelp av en miksmaster. Ha i maisklister (eller egg) og elt sammen til en deig. La gjerne deigen hvile en time eller to. Del deigen i mindre emner ca en drøy teskje store (14 g pr stk). Trill ut kuler av deigemnene, legg på stekebrettet med passe avstand (de flyter ikke utover) og klem dem litt flate med bunnen av et glass. Stek kakene i ca 8-10 minutter ved 180gC. De skal være litt myke i midten når de er ferdig stekt. Snu eventuelt brettet etter halvgått tid, slik at alle kakene blir jevnt stekt.

Montering av kakene: Rør sammen fett og melis, smak til med vaniljesukker. Legg en god teskje krem på undersiden av en kake, legg en annen oppå og klem lett sammen.

Mer informasjon:

Disse kakene er glutenfri, melkefri og eggfri, og er dermed også veganske.

Hvis du tåler hvetemel, kan du bytte ut glutenfri melblanding og Certo (xanthan) med 210 g hvetemel.

Hvis du tåler melk, kan du bruke smør istedet for margarin.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 24. juni 2012. Sist oppdatert 13. mars 2019

15 hendelser på “Oreokjeks”

 1. Hei, jeg skal bake Oreo-kjeks til jul. Og så var det holdbarheten på glutenfri bakst. Vet du omtrent hvor lenge disse er holdbare?
  Har du prøvd å fryse Oreo-kjeks med krem?
  Eller kan ikke kremen fryses?
  Hva tror du?

  1. Hei igjen

   Dette er et godt spørsmål, som jeg ikke helt vet svaret på, fordi nesten alt jeg baker blir spist opp ganske raskt.
   Så lenge det bare er gluten du baker uten, er tørre kaker like holdbare som vanlige kaker. Min nøling er derfor knyttet til bakst uten gluten, egg og melk. Men når jeg nå tenker meg om, er det bare for gjærbakst og lefser at kort holdbarhet er et reelt problem. Slik bakst bør fryses hvis det ikke spises samme dag.

   Siden det nå er kort tid til jul, tenker jeg at alle tørre kaker jeg har oppskrift på her på bloggen tåler oppbevaring i kakeboks ved romtemperatur fram til julaften (eller ca to uker da).

   Når det gjelder fylte oreokjeks regner jeg med at de også holder seg godt. Det er litt vann i kremen, så kanskje de ikke er like sprø etter opphold i tett kakeboks. En mulighet er jo å oppbevare smørkrem og kjeks hver for seg og fylle de rett før servering.

   Jeg er interessert i å høre om erfaring med oppbevaring av kakene fra bloggen, så kommenter gjerne under aktuelle oppskrifter.

   Anne S

 2. hei,
  jeg vurderer å benytte speltmel som “lyst mel”.
  Jeg kommer til å teste uansett, men har du trua?

  1. Hei igjen
   Speltmel skal nok gå helt fint. Men jeg tror det trenges litt mer av speltmelet enn det glutenfrie melet.
   Anne S

 3. Nå har vi bakt disse og vi er himmelfalne 😀
  Har du tips til oppbevaring, holdbarhet og ikke minst hva som gikk skeis når kjeksene ikke stivnet. Ikke for det, myke kjeks er også godt 🙂

  1. Hei igjen
   Jeg tolker deg som at du er fornøyd med oppskriften, men gjerne skulle hatt sprøere kjeks? Jeg tror det viktigste her er steketemperatur/tid. Man vil selvsagt ikke ha brente kaker, men hvis kakene stekes for kort, vil de ikke bli helt tørre/sukkeret vil ikke smelte tilstrekkelig til at kakene oppfattes som sprø. Siden det er kakao og natron i kakene, blir de veldig mørke, så det kan være vanskelig å vurdere om de har stekt lenge nok. Kanskje prøve å ha litt sukker på stekeplaten nærmest ovnsdøren. Når sukkeret er blitt brunt, er kakene forhåpenetligvis stekt lenge nok…:-)

   En annen grunn til at kjeksene blir myke (over tid) er at de kan trekke til seg fuktighet fra fyllet. Både smør og melkefri margarin inneholder litt vann, og det kan eventuelt trekke inn i kjeksen.

   Når det gjelder holdbarhet, hadde jeg disse kjeksene liggende en god stund (3-4 uker) i tett boks i kjøleskap, og det gikk helt fint. Jeg valgte å ha dem i kjøleskap på grunn av smørkremfyllet. I romtemperatur blir fyllet naturlig nok noe bløtere.

   Anne S

   1. Takk og ja, du tolket rett, vi er veldig fornøyd. Må likevel forsøke å lage de litt lysere neste gang for barna.
    Glemte faktisk å ha oppi natronen ser jeg nå når du nevner det. Kan dette muligens ha noe å si.
    Oppbevarte en dose i kjøleskapet i kakeboks og en i syltetøyglass i fryseren. Begge holdt seg fint. Smart tips med sukkerindikator for å se om de er nok stekt 🙂 Vi brukte også nesen :p

    1. Hei igjen
     Hvis du ikke har hatt natron i kjeksene, tror jeg det forklarer hvorfor de ikke ble tørre. Natron vil lage luft i deigen, slik at dampen lettere slipper ut. Dessuten gir natron den spesielle oreosmaken (basisk sjokolade i motsetning til litt syrlig sjokolade som er det vi vanligvis forbinder med sjokolade).
     Anne S

 4. Takk Anne, nok en gang gir du av deg selv og gjør oss med “uten alt mulig” en sjanse til å finne noe nytt:) Så godt det er flere ut der:)

  1. For meg er dette bare hyggelig. Jeg er så glad i å spise kaker selv, at jeg gjerne vil dele gleden med alle andre, uansett begrensninger i diett :-). Selv om kaker ikke akkurat er helsekost, er det mye helse i å kose seg med noe godt sammen med andre.
   Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *