Sitronregnkake

Sitronregnkake og en kopp te. Herlig ettermiddagskos!

Min engelske kollega syntes for noen år siden at jeg burde ha hatt med “Lemon Drizzle Cake” i Frie kaker“, siden det var den absolutt beste kaken han visste. Da jeg omsider prøvde det ut, oppdaget jeg at han hadde rett. Dette er en kjempegod kake, her i glutenfri versjon uten melk.

Saftig sitronkake

“Lemon Drizzle Cake”, eller sitronregnkake, er en engelsk klassiker og det finnes tallrike oppskrifter og framgangsmåter.

Sitronregnkake er i prinsippet en klassisk formkake smaksatt med revet sitronskall. Mens kaken fortsatt er varm, overhelles den med en lake laget av sitronsaft og sukker.

Når kaken er avkjølt, gjør sukkerlaken kaken ekstra saftig. Overskuddet av sukkerlake fungerer også som en blank, kanskje krystallisert, glasur på toppen av kaken.

Saftig, glutenfri formkake uten melk

Her har jeg laget en glutenfri variant, basert på grunnoppskriften på muffins med bønner fra Frie kaker (s 94).

Andre lyse formkaker kan også fungere som utgangspunkt, for eksempel en variant av klassisk formkake (s 10) eller formkake uten egg (s 178) fra Frie kaker.

Dette trenger du:

Til kaken:
Revet skall fra 1 stor sitron
2 egg
200 g kokte kikerter
150 g sukker
70 g rapsolje
50 g maisennamel
1 ts bakepulver
1/2 ts salt.

Sitronsirup:
1 dl sitronsaft
0,5 dl vann
100 g sukker.

Slik gjør du:

Sett ovnen på 180 gC.

Smør en liten form, 18 cm i diameter med olje.

Vei opp alle ingrediensene til kaken i kolben til en blender.  Nullstill mellom hver tilsetting.

Bland alt godt i hurtigmikser/blender, til det blir en jevn, luftig krem.

Skrap deigen ut av kolben og over i kakeformen.

Stek kaken i ca 45 min ved 180 gC.

Før kaken taes ut av ovnen koker du sitronsirupen. Ha alle ingrediensene til sitronsirupen i en liten kjele.

Kok alt opp og la blandingen koke i 2-3 minutter.

Hell litt etter litt den kokende varme sitronsirupen over den varme kaken. Stikk 40-50 hull i kaken med en pinne (spisepinne, strikkepinne el l), slik at sirupen kan trenge inn i kaken. Når all sirupen har trukket inn i kaken er den klar til servering. Kaken er kanskje enda bedre dagen etter.

Mer informasjon:

Kaken slik den er beskrevet her er melkefri og glutenfri. Ved å bruke formkake uten egg (s 178) fra Frie kaker som utgangspunkt, kan denne kaken bakes eggfri og melkefri.

Vask sitronen godt med zalo før du river skallet, for å fjerne voks og sprøytemidler.

En videreutviklet og vegansk versjon av sitronregnkake finnes her.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 21. januar 2012. Sist oppdatert 8. mars 2019

Sitronregnkake
136 Shares

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
136 Shares
Tweet
Pin
Share