Oreokake

Ungdommen har rett, Oreokake er topp!

Oreokjeksene er klare til bruk. Så er det klart for neste skritt, selve Oreokaken. 

Oreokake består av et lag med kjeks, et lag med ostekrem, et lag med sjokolademousse og et lag med vispet kremfløte overstrødd med smeltet sjokolade.

Et raskt søk på nettet viste at “alle” i Norge bruker den samme oppskriften. Den inkluderer en pose med sjokolademoussepulver!?? Er det mulig?

Sjokolademousse er enten en blanding av sjokolade, smør og egg, eller også en blanding av sjokolade og krem, eller evt en kombinasjon av de to. Sjokolade og krem kan også gjerne kalles ganache. Der kan man justere blandingsforholdet mellom krem og sjokolade, slik at man får en mousse som er enten mørk eller lys med mye eller lite sjokoladesmak.

I Frie kakerhar jeg en oppskrift på sjokoladekrem bare med 70% sjokolade og vann blandet 1:1. Her har jeg derfor laget et kompromiss og brukt melk og litt fløte i sjokoladekremen.

Med prinsippet for Oreokake klart for meg, gjorde jeg det derfor på denne måten (kaken er 18 cm i diameter, og er nok til 8 personer). Du trenger 250 g oreokjeks tilsammen, som du kan lage selv etter oppskriften du finner her.

Tips om hvordan du kan gjøre denne kaken melkefri, kommer i slutten av dette innlegget, under “Mer informasjon”.

Dette trenger du:

125 g oreokjeks i smuler
40 g smeltet smør, vegansk margarin eller kakesmør

125 g oreokjeksbiter
175 g creme fraiche (eller vispbar melkefritt alternativ)
125 g kremost naturell (eller tilsvarende melkefri variant)
50 g melis

100 g kokesjokolade 70% (melkefri)
100 g melk (eller vann)
50 g kremfløte (eller melkefritt alternativ)
25 g melis (1 ss)

150 g kremfløte eller creme fraîche (eller melkefritt alternativ)
50 g kokesjokolade 70% (melkefri)

Slik gjør du:

Sett en springform 18 cm i diameter på et kakefat. Kle eventuelt formen innvendig med passe høye strimler av overheadfolie, slik at hele kanten er dekket. Knus 125 g oreokjeks i blender, tilsett smeltet smør og fordel massen i kakeformen. Sett formen kaldt.

Del opp resten av oreokjeksene i 4-6 deler med kniv. Visp creme fraîche stivt. Rør sammen fløteost og melis og bland inn i kremen. Fordel kremen over kakebunnen. Plasser kjeksbitene utover kremen. Sett kaken kaldt i 30 minutter.

Det er viktig at sjokoladen som brukes til kremen har høyt kakaoinnhold (>50%), hvis ikke er det ikke sikkert det er så lett å få vispet kremen stiv. 70% Freia sjokolade fungerer fint.

Kok opp melken. Smelt sjokoladen i den varme melken. Rør godt, så det blir helt blandet. Hell sjokolademelken over i en vispebolle av stål og avkjøl sjokoladeblandingen helt. Sett gjerne bollen oppi et isvannbad.

Tilsett fløten og visp sjokolademelken til den blir stiv som krem. Spe evt med litt mer melk hvis kremen blir for stiv, eller ha i litt mer fløte hvis du synes det er vanskelig å få den til å bli stiv nok. Smak til kremen med melis. Fordel sjokolademoussen over kaken. Sett kaken kaldt til den skal serveres. Før servering dekkes kaken med vispet krem og smeltet sjokolade:

Visp kremfløte eller creme fraîche stivt med litt melis. Hvis du bruker creme fraiche kan du gjerne spe med litt melk, hvis du synes kremen blir for fast.

Fjern ringen rundt kaken. Fordel kremen over sjokolademoussen. Smelt halvparten av sjokoladen i vannbad (eller forsiktig i mikrobølgeovn. NB pass på, sjokoladen kan bli ødelagt hvis den varmes for mye).

Del resten av sjokoladen i små biter. Fordel sjokoladebitene utover kremen, og spre den smeltede sjokoladen over kremen ved å dyppe en teskje i sjokoladen og deretter fordele i streker over kaken.

Mer informasjon:

Laget med hjemmelagete glutenfrie, eggfrie oreokjeks, er denne kaken er glutenfri og eggfri. Hvis du tåler alt, kan du selvsagt bruke vanlige oreokjeks som du kjøper ferdig, eventuelt det norske alternative “Dots” kjeks.

En melkefri variant av Oreokake kan lages ved å bruke melkefri margarin, melkefri kremosterstatning og melkefri fløteerstatning sammen med hjemmelagde oreokjeks.

Baker du melkefritt er det viktigste å huske på at det første hvite laget må ha litt fast konsistens på kremen, siden det skal bygges mer i høyden. Bruk evt noe mer kremost eller mindre vispbar fløteerstatning enn angitt her, for å gjøre den hvite kremen fastere).

Sjokolademoussen kan lages som her, men bruk melkefri 70% sjokolade og erstatt melk med vann eller en melkeerstatning og fløte med en fløteerstatning. Eller bruk 150 g kokosmelk med 17% fett istedet for melk og fløte.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 27. juni 2012. Sist oppdatert 13. mars 2019. En melkefri variant av denne kaken ble publisert i magasinet Bake i 2013.

12 Shares

26 hendelser på “Oreokake”

 1. Må bare takke deg for en flott “Frie kaker”-bok! Interessant lesning, og en bok jeg syntes alle burde ha i hylla, allergi eller ei. Kaken ser aldeles fristende ut 🙂

  1. Takk, Mona! Synes det er fint å få fram at kaker gjerne kan lages uten halv- og helfabrikata, og også uten gluten eller egg om nødvendig. For meg er det viktig at alle som deltar i et sosialt felleskap kan få spise samme kaken. Og som du sikkert er enig i (jeg kikket på bloggen din) er eggfri/glutenfri kake blant de litt mer krevende utfordringene 🙂
   Anne S

  1. Kikket på rosekaken din. Morsom ide å blande kremer med ulike farger i sprøyteposen. Det skal jeg definitivt gjøre ved en passende anledning.
   Anne S

 2. Så herlig at det ENDELIG kommer ting uten egg! Det virker som om alle bare pøser mer og mer egg i oppskriftene nå… Takk 🙂

  1. Hvis du kikker deg litt rundt på bloggen min, vil du se at jeg har ganske mange oppskrifter uten egg. I min bok “Frie kaker” finner du enda flere oppskrifter uten egg, pluss en god del forklaring på hvordan du må tenke når du baker uten egg. Boken er fortsatt i salg i de fleste bokhandlene. Det har nok alltid vært mye egg i kaker, men kanskje du ikke har lagt merke til det like godt tidligere. Det er først når man faktisk trenger en oppskrift uten egg eller mel at man oppdager hvor utrolig ofte kaker bakes med alt, selv når det faktisk går an å få et bra resultat også uten egg eller mel.
   Anne S

   1. Ja og nei, jeg har vokst opp med den allergien, og de siste 15-20 årene har eggebruken bare tiltatt etter hva jeg kan se – uansett om det gjelder hjemmebakst eller ting som kan kjøpes i butikken. Før ble overdåden oftest sentrert rundt jul og påske, nå er det jevnt over hele året. Jeg lurer av og til på om ikke eggeprodusentenes landsforbund (om noe slikt finnes) har vært veldig gode i lobbying og solgt til rimelige priser 😉

    1. Du har nok rett i at egg er blitt billigere. Jeg begynte å bake for ca 40 år siden, og da var egg en av de kostnadsdrivende ingrediensene i kaker. Slik er det ikke lenger. At egg dukker opp i stadig flere sammenhenger kan derfor også ha med vår generelle velstandsøkning å gjøre.
     Anne S

 3. Den ser fantastisk ut! Men du skriver at den er glutenfri, er det ikke gluten i oreokjeks? I så fall er det flott 🙂 Fin blogg!

  1. Nå har jeg rettet opp teksten litt, så det ikke skal være mulig å misforstå at her har jeg brukt glutenfrie, eggfrie oreokjeks, som jeg har laget selv. Det er ellers en utfordring for glutenallergikere å lage slike kaker basert på delvis ferdige produkter. Mitt prosjekt er å vise at det går an å bake mange gode kaker, selv om endel ingredienser er utelukket på grunn av diett eller ideologi.
   Anne S

 4. Mats L Høilund

  Men det er jo gluten i Oreokjeks? ellers så ser jo dette meget bra ut 🙂 Bortsett fra at Ganache ikke er en form for sjokolademousse med pisket krem, men en konfektmasse med fløte 😉

  1. Laget de glutenfrie oreokjeksene selv, du har ikke lest godt nok, Mats…;-). Men jeg skal skrive litt om så det blir krystallklart hva jeg mener. OK, enig i at ganache kanskje ikke er det samme som sjokolademousse i konditorfaglig forstand. Men det er mye bedre enn å bruke pulver. Og kaken skal jo være eggfri også, ikke sant?
   Anne S

 5. Denne kaken ser veldig god ut, men det er VIKTIG at du ikke skriver at den er glutenfri. Oreokjeks er på ingen som helst måte glutenfritt! Mange med cøliaki og glutenallergi kan få svært store problemer av selv små mengder gluten, så det er alfa og omega å være nøye med hva man skriver.

 6. Hei

  Bare et hint eller et tips.
  Der finnes utallige oreokaker ute der. De fleste tilsvarere denne, og heter opprinnelig oreo KREM kake – nettopp pga kremen på toppen.
  Den opprinnelige oreokaken er har samme ost+krem fyll på toppen som i midten av kaken.Det gir en litt syrligere kake – men mer lik originalen. Også ser den faktisk pen ut når den har vært frossen også så du trenger ikke være redd for at den blir stående i fryseren.

  Her i huset lages kaken, fryses delvis slik at den ser penere ut når du kutter den opp. Også fryses den ned igjen. Så kan pappa hente seg et stykke til kaffen når han plutselig kommer på besøk en gang i mnd.

  1. Enig i at dette er en kaloribombe, men slett ikke av de verste. Dessuten er oppskriften er halvert i forhold til vanlige oppskrifter (fra 24 cm til 18 cm kakestørrelse). Det er ingen grunn til å slite med rester av kake i kjøleskapet i en hel uke, selv om man har lyst til å kose seg med familien en enkelt kveld. Festkaker som dette er uansett ikke hverdagskost.
   Anne S

  2. Faar en snaal til og skrive paa en oppskrift. Vis man ikke onsker og spise noe slikt, noe som du er nokk veldig alene om, saa trenger du da ikke det. Ganske rart og stygt av deg og skrive at du blir kvalm av hele greia, hva kan personen laere av det? Saa unodvendig. Synes den ser fantastisk ut jeg, skal absolutt proves.

   1. Jeg synes det er greitt å slippe til ulike syn på kaker, også her på bloggen. Selv er jeg veldig glad i kaker, men jeg skjønner godt at ikke alle er like begeistret. Hyggelig at du synes kaken ser fin ut. Jeg er veldig fornøyd med den, og litt overrasket over at det har tatt meg så lang tid å skjønne hvor god Oreokake faktisk er. Særlig når den er laget helt fra grunnen av som her…:-)
    Anne S

  3. Ikke vær helt festbrems da, Erik. Man skal ikke være så bitter at man ikke unner andre eller seg selv å kose seg! Du skal få slippe å spise denne du, det er helt greit. Mer på oss andre 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

12 Shares