Sjokoladetebrød

Min svigermor har sjokoladetebrød på sin liste over syv slag til jul, og disse har alltid vært en favoritt hos barnebarna. Dette er en type tørre mørdeigskaker med kakao, som også inneholder ett egg. I «Frie kaker» diskuterer jeg hva egg bidrar med i mørdeigsbaserte småkaker, og foreslår maisstivelse som et alternativ til egg i slike småkaker (side 146).  Jeg påpeker også i «Frie kaker» at sjokoladepulver (f.eks. Nesquick) kan fungere som eggerstatning i noen sammenhenger, på grunn av høyt innhold av lecitin, et stoff som kan binde både fett og vann. Her har jeg kombinert disse to eggalternativene i en variant av svigermors sjokoladetebrød:

Lag først maisstivelse av 10 g maisennamel og 0,8 dl vann, bland godt sammen. Varm opp til kokepunktet under konstant omrøring. Avkjøl.

200 g melkefri margarin
200 g Nesquickpulver eller annet sjokoladepulver (20% kakao, 80% sukker, lecitin)
55 g maisstivelse (NB oppskriften står noen linjer opp, dette er en eggerstatning)
300 g hvetemel
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
Ca 100 g melis til glasur

 Rør margarin luftig sammen med sjokoladepulveret. Rør inn maisstivelse, og deretter det tørre. Del deigen i fire deler, form ca 30 cm lange pølser, klapp dem flate så de blir ca 6-7 cm brede. Legg pølsene på et stekebrett dekket med et rent bakepapir.  Stek kakene ved 180 oC i 15 min. Skru av ovnen, og hold døren lukket. Mens kakene er fortsatt varme, del dem på skrå i smale striper, forskyv bitene litt i forhold til hverandre og putt stekebrettet inn i ovnen igjen, og la kakene tørke på ettervarmen. Når kakene er tørre, pyntes de med striper av melisglasur.

Disse kakene er egg og melkefrie. Jeg har også bakt disse med finmalt rismel eller glutenfri melblanding istedet for hvetemel, så kakene i tillegg er glutenfrie. Siden kakene ikke inneholder egg og melkeprotein, tror jeg isåfall det er en fordel om stivelsesklisteret lages med kokosmelk for å tilføre litt ekstra protein til deigen.  Hvis du har smør og tåler melk, kan du bruke smør i stedet for melkefri margarin.

6 Comments

Legg igjen en kommentar til annesp Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *