Kransekake og nøttemakroner

Kransekake med hasselnøtter

Kransekake er ofte glutenfri, men helt sikker kan man ikke være. Folk bruker ofte semulegryn for å strø formene, og jammen er det ikke et par spiseskjeer hvetemel i kransekakeoppskriften som fulgte med kransekakeformene fra Høyang som jeg kjøpte for noen år siden. Men egg må det være i kransekake. Eller må det det? I “Frie kaker” har jeg en oppskrift på kokosmakroner som jeg også har laget som nøttemakroner. Bindemiddelet her er eplemos og potetmospulver. Nå har jeg forsøkt å steke nøttemakronene som kransekake, og det gikk fint. Smakspanelet syntes imidlertid at kransekaken smakte uvant av nøtter (ikke så rart, siden jeg hadde brukt nøtter og ikke mandler) og også litt lite søtt. Kransekakestengene derimot, der jeg hadde tilsatt mer melis, hadde riktig konsistens og søtsmak.

80 g olje
150 g eplemos
100 g sukker
260 g malte mandler eller nøtter (rist noen av nøttene først ved 180 gC i 10 min for mer nøttesmak)
1/2 ts bakepulver
50 g potetmospulver uten krydder.

Bland olje, eplemos og sukker med stavmikser eller blender til jevn blanding. Bland mandler, bakepulver og potetmospulver sammen og elt inn i eplesausen. Trill ut fingertykke pølser til kransekakeringer eller stenger, eller lag små kuler som trykkes litt flate. Bruk maisennamel for utbaking. Stek kakene ved 180 gC i ca 10 min.

Kranskakeformer må smøres godt med fast matfett (ikke olje) så kakene kommer ut av formene etter steking. Oppskriften er nok til en liten kransekake på ca 10 ringer. Det er lurt å prøvesteke en ring eller to først, for å sjekke at alt fungerer.

Kransekake lages vanligvis av like deler mandler og melis, men jeg her har endel mindre sukker i deigen. Hvis du ønsker seigere og søtere kransekake, elt inn 90 g melis i deigen før du former ringene.

Monter kransekaken med melisglasur: Bland 1 ts certo frysepulver med 100 g melis, tilsett vann til passe konsistens. Fyll melisglasuren i en sprøytepose med lite munnstykke, og lag striper av melisglasur på hver ring. Legg dem oppåhverandre mens melisglasuren fortsatt er våt.

Lager du kransekakestenger, kan du dyppe dem i smeltet 70% sjokolade. Legg dem på et bakepapir for avkjøling og strø evt pralin eller kokos på.

Disse kakene er glutenfrie, egg og melkefrie. Tåler du ikke nøtter eller mandler? Prøv kokoskransekake istedet da vel! Bytt ut malte mandler/nøtter med finmalt kokosmasse (altså tilbake til utgangspunktet. Men trikset med ekstra melis for seigere kokoskransekake fungerer ikke her, det gir bare flatere og sprøere kokosmakroner).

Kransekakestenger og nøttemakroner med sjokolade

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 18. desember 2011
Revidert 5. oktober 2015

One Reply to “Kransekake og nøttemakroner”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *