Sjokoladetebrød

Min svigermor har sjokoladetebrød på sin liste over syv slag til jul, og disse har alltid vært en favoritt hos barnebarna. Dette er en type tørre mørdeigskaker med kakao, som også inneholder ett egg. I “Frie kaker” diskuterer jeg hva egg bidrar med i mørdeigsbaserte småkaker, og foreslår maisstivelse som et alternativ til egg i slike småkaker (side 146).  Jeg påpeker også i “Frie kaker” at sjokoladepulver (f.eks. Nesquick) kan fungere som eggerstatning i noen sammenhenger, på grunn av høyt innhold av lecitin, et stoff som kan binde både fett og vann. Her har jeg kombinert disse to eggalternativene i en variant av svigermors sjokoladetebrød:

Lag først maisstivelse av 10 g maisennamel og 0,8 dl vann, bland godt sammen. Varm opp til kokepunktet under konstant omrøring. Avkjøl.

200 g melkefri margarin
200 g Nesquickpulver eller annet sjokoladepulver (20% kakao, 80% sukker, lecitin)
55 g maisstivelse (NB oppskriften står noen linjer opp, dette er en eggerstatning)
300 g hvetemel
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
Ca 100 g melis til glasur

 Rør margarin luftig sammen med sjokoladepulveret. Rør inn maisstivelse, og deretter det tørre. Del deigen i fire deler, form ca 30 cm lange pølser, klapp dem flate så de blir ca 6-7 cm brede. Legg pølsene på et stekebrett dekket med et rent bakepapir.  Stek kakene ved 180 oC i 15 min. Skru av ovnen, og hold døren lukket. Mens kakene er fortsatt varme, del dem på skrå i smale striper, forskyv bitene litt i forhold til hverandre og putt stekebrettet inn i ovnen igjen, og la kakene tørke på ettervarmen. Når kakene er tørre, pyntes de med striper av melisglasur.

Disse kakene er egg og melkefrie. Jeg har også bakt disse med finmalt rismel eller glutenfri melblanding istedet for hvetemel, så kakene i tillegg er glutenfrie. Siden kakene ikke inneholder egg og melkeprotein, tror jeg isåfall det er en fordel om stivelsesklisteret lages med kokosmelk for å tilføre litt ekstra protein til deigen.  Hvis du har smør og tåler melk, kan du bruke smør i stedet for melkefri margarin.

9 hendelser på “Sjokoladetebrød”

 1. Hei! Jeg kom over denne oppskriften nå, og lurer på hvordan disse kakene bør oppbevares? Jeg vil tippe at en kakeboks passer, men i romtemperatur eller i kjøleskap?

  1. Hei igjen

   Dette er tørre kaker, så oppbevaring i kakeboks i romtemperatur skal være bra nok.
   Hvis du setter en kakeboks med tørre kaker i kjøleskapet tror jeg faktisk du kan få problemer med kondens. Og det er ikke så bra.

   Anne S

 2. Hei!

  Julen nærmer seg enten vi vil eller ikke. Har du noen oppskrifter på noe som kan ligne pepperkaker? Skal jo bake med barnebarn som vanlig, og det hadde vært kos å lage noen som Maria kan spise også. Selv om jeg nok tror hun kommer til å kjevle og stikke ut og ikke minst pynte vanlige pepperkaker med like stor entusiasme som tidligere. Noen annen god tørrkake til jul? Noe med sjokolade f.eks. ?
  Må fortelle deg at hun simpelthen blir lykkelig når jeg lager sjokoladekaken med banan, og hun som aldri har likt glasur, elsker nesquick/oljeglasuren!

  Hilsen arna

  1. Hei igjen
   Her på bloggen har jeg lagt ut en oppskrift på pepperkaker som tok utgangspunkt i oppskriften på sirupssnipper i boken. Den fungerer fint til både pepperkakefigurer og til hus. Oppskriften finner du her.
   Ellers har jeg flere andre julekaker her på bloggen, som er fri for alt du nevner. For eksempel krumkaker, ingefærnøtter, nøttemakroner,. I boken har jeg også flere helt frie småkaker som kan egne seg til jul, blant annet frie cookies, der jeg har brukt havremel eller mandler sammen med syltetøy for å lage flarn-liknende kake. Så jeg er helt sikker på at du klarer å finne på noe å bake sammen med barnebarnet ditt. Hvis dere baker lenge før jul, kan det kanskje være lurt å fryse baksten. Mitt inntrykk er at småkaker med alternative ingredienser ikke holder seg like lenge i kakeboksene som småkaker med smør og egg.
   Lykke til,
   Anne S

 3. Hei!

  Takk for mange fine oppskrifter:) Men for en som leser litt kjapt – spesifisér gjerne at 55 g maisstivelse er maisena blandet med vann – i listen over ingredienser. Nå står jeg her med en deig med 55 g maisena og ikke noe vann og lurer litt på hva jeg skal gjøre med den:P

  1. Maisenastivelsen er erstatning for egg, og skal bidra til å holde deigen bedre sammen under/etter steking. Hvis du tåler egg, kan du tilsette et sammenvispet egg. Hvis egg er uaktuelt, koker du maisenastivelse slik det er angitt, og blander den inn i deigen. Det går sikkert fint. Det gjør nok ikke noe at du har litt ekstra maisenamel i deigen også.
   Anne S

   1. Det gikk litt fort her i stad, men nå har jeg også presisert i oppskriften at maisstivelse på lages først, så det ikke er så lett å misforstå.
    Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
2 Shares
Tweet
Pin
Share