Konfektkaker med bringebær

Konfektkake med bringebær

I går kveld var vi i hageselskap med 70 gjester og jeg meldte meg frivillig til å ha med “tapaskake” (= kake delt i munnfullstore biter, så det er lett å servere og lett å spise). Jeg har flere oppskrifter på kaker som kan serveres i små biter, både i “Frie kaker” og her på bloggen. For eksempel  “Flaming lips“.  Men det er alltid gøy å prøve noe nytt. I sommer så jeg tilfeldigvis et sted at det går an blande inn bringebær i smeltet sjokolade til en bringebærganache. Siden vi i sommer plukket uvanlig mye bringebær, har jeg bra med frosne bær i fryseren. Det var et bra utgangspunkt for å lage en variasjon over flaming lips, med bringebær i både bunnen, kremen og glasuren på toppen. Oppskriften er nok til 15-20 personer, eller ca 40 små biter med kake. Kombinasjonen av sjokolade og syrlige bringebær var veldig god, og kaken slo veldig godt an i hageselskapet. (Jeg laget dobbel porsjon, men kunne ha hatt med dobbelt så mye). Hvis du vil ha tørkete bringebær på toppen, må du begynne forberedelsene dagen før.

Kakebunn:
80 g gresskarfrø
125 g havregryn
2 ss sukker
125 g smør eller kakesmør
60 g sukker
40 g kakao
50 g bringebærsyltetøy
Rist gresskarfrøene i tørr stekepanne ved svak varme til de blir gyldne og “popper litt”, 8-10 min. Sett dem til side for avkjøling. Rist havregrynen i tørr stekepanne sammen med 2 ss sukker over svak varme i 8-10 minutter til det blir gyldent. Avkjøl og kjør havregryn i blender til det blir et ganske finkornet mel. Kjør gresskarfrøene i blender til de er grovmalt (blanding av fine og litt større biter). Smelt smør og sukker i vannbad. Ha i kakao. Rør inn syltetøyet. Bland inn havremelet og de knuste gresskarfrøene. Ha et bakepapir i bunnen av en liten form ca 18x24cm. Press massen ned i formen. Avkjøl.

Bringebærkrem:
100 g mykt smør eller kakesmør
170 g melis
30 g fersk bringebærsaft
1 ss melis
1/2 ts Certo frysepulver
Lag fersk bringebærsaft ved å varme opp ca 70 g bringebær med litt vann i mikrobølgeovnen. Når bærene har kommet til kokepunktet, har du blandingen over i en tesil eller et rent lommetørkle og presser ut saften fra bærene. (Hvis det fortsatt er saft i bærrestene kan du ha litt sukker i og bruke som syltetøy). Rør sammen melis og certo frysepulver. Ha i saften og rør godt sammen til det blir en jevn, litt seig blanding. Gni ut eventuelle klumper. Rør smør og melis godt sammen. Rør inn bringebærsaften. Bre kremen utover kaken. Sett kaken i kjøleskap i 30 minutter, så kremen stivner.

Bringebærganache:
100 g 70% sjokolade
75 g  bringebær
25 g melis
Smelt sjokoladen i vannbad. Varm opp bringebær og ha i melis. Avkjøl til romtemperatur og rør inn i den varme sjokoladen. Avkjøl blandingen, og bre den forsiktig utover kaken. Du vil ikke at smørkremen skal smelte mens du holder på. Strø over med biter av tørkete friske bringebær.

Bringebærpynt:
Noen friske eller frosne bringebær legges på rent bakepapir og settes i ovnen ved 50 gC (varmluft) over natt med døren på gløtt. Det tar ca ett døgn før bærene er helt tørre. Pass på å ikke ha for varm ovn. Hvis temperaturen blir over ca 45 g inne i ovnen, vil bærene miste fargen og bli brunaktige.

Denne kaken er eggfri. Hvis du bruker glutenfrie havregryn er den også glutenfri.  Hvis du bruker melkefritt kakesmør istedet for smør (og sjokoladen også er melkefri) er kaken også melkefri, og dermed vegansk.

9 hendelser på “Konfektkaker med bringebær”

 1. Nina Finborud

  Jeg har bakt denne flere ganger etter at jeg fikk oppskriften i bladet Bake, for noen år siden. Alltid en vinner!

 2. Fantastisk kake (som alle andre), tusen takk! Har lyst til å prøve den ut med andre bær enn bringebær. Noen forslag? 🙂

  1. Takk for ros! Her er det jo sjokolade og bringebær sammen, så det bør være noe som har en smak som passer med sjokolade. Dessuten bør det enten være mye smak eller farge på bærene. Appelsin tror jeg blir fint. Da ville jeg ha brukt appelsinmarmelade i kakebunnen, og appelsinsaft og revet appelsinskall i kremen. Jordbær skulle også gå fint, eller pasjonsfrukt. Pasjonsfrukt har mye smak, og passer godt sammen med sjokolade. Det finnes jo ikke egentlig pasjonsfruktsyltetøy, men her tror jeg jeg hadde brukt appelsinmarmelade eller aprikossyltetøy i kakebunnen. Det blir nok fint med solbær også, særlig hvis du har tilgang til friske solbær. Jeg tror kanskje blåbær smaker litt lite, men det blir jo mye fin lilla farge av dem. Hvis du vil supplere med tørkete bær på toppen, er det mulig å tørke tynne appelsinskiver i ovnen. Jordbærskiver bør det også være mulig å tørke, men det er mulig at fargen endrer seg underveis.
   Anne S

 3. Denne kaken har jeg brukt flere ganger etter jeg måtte slutte med melk – den er fantastisk! Jeg liker den veldig godt, og flere ganger har jeg laget litt ekstra som har stått oppskjært i frysen i små konfektstørrelsebiter… og på et eller annet mystisk vis har de forsvunnet en etter en etter ganske kort tid… 😛

  1. Hei igjen
   Takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg liker å høre at oppskriftene blir brukt og blir satt pris på.
   Anne S

 4. Hei! Ser du bruker kikerter i mange oppskrifer. Har du et tips om noe annet jeg kan bruke da jeg ikke kan spise kikerter? Hvite bønner eks?

  Håper på svar! Veldig fin blogg du har, den er til god hjelp 🙂

  1. Hei igjen
   Jeg er klar over at ikke alle tåler kikerter (eller bønner for den del), men det er en super erstatning for egg og mel som er lett å få tak i. Det inneholder proteiner og fiber, som binder fett og fungerer som bindemiddel i kakene. Og det har også god effekt på regulering av blodsukkeret for de som er opptatt av slikt. Men andre kokte bønner skal gjøre samme nytten som kikerter. Jeg bruker fortrinnsvis kikerter fordi de sjelden koker i stykker, slik at vanninnholdet er omtrent det samme fra gang til gang. Når jeg har kokt andre bønner, hender det at de koker istykker, og dermed blir det mer vann i forhold til tørrstoff. Da kan det være at bakeresultatet ikke blir helt likt fra gang til gang heller. Så tåler du andre bønner, så bruk gjerne det i oppskriftene der jeg har brukt kikerter.

   Jeg forsøker å variere så jeg også lager ting uten kikerter. For eksempel den kaken du har kommentert under nå, er laget uten kikerter…:-)
   Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 Shares
Tweet
Pin
Share