Flaming lips

Brennende lepper får du kanskje ikke, men gøy med chili i kaker!

På jobben har vi blitt enige om at vi skal bake kake til den som har bursdag, ikke omvendt. I dag var det min tur til å ha med kake til et bursdagsbarn. Da passet det å prøve en oppskrift med det besnærende navnet “Flaming lips” som jeg fikk av en slektning i sommer.

Jeg tenkte straks på en brennhet kake med chili, men oppskriften viste seg å være atskillig mindre dramatisk. Det er en type sjokoladekake med smørkrem som ikke krever steking, og som er så mektig at den passer godt hvis man skal lage kake til mange.

Siden kaken ikke skal stekes, er det ganske enkelt å lage den både i melkefri, eggfri og glutenfri versjon. Den kraftige sjokoladesmaken fra kakao og mørk sjokolade trenger en motvekt, så jeg har tilsatt litt chili, både i kakebunnen, fyllet og sjokoladelokket.

Oppskriften er nok til 15-20 personer. Dette er en mektig kake. Kollegene merket lite til chilien, men jeg som visste hva jeg hadde gjort, synes kaken hadde en tydelig og interessant ettersmak av chili.

Kakebunn:
50 g vann
1 ts certo frysepulver (eller 1/2 ts xanthan)
1 ss melis
130 g smør eller kakesmør
60 g sukker
50 g kakao
150 g knuste (glutenfrie, melkefrie) havrekjeks
60 g hakkete mandler
90 g kokosmasse
(en liten klype cayennepepper eller malt chili)

Rør godt sammen melis og Certo frysepulver. Ha i vannet og rør godt sammen. Gni ut klumper. La blandingen stå og svelle i 15 minutter. Smelt smør og sukker i vannbad. Ha i kakao. Rør inn Certo frysepulverblandingen. Bland inn knuste havrekjeks og hakkete mandler, og rør inn kokosmassen. Press massen ned i en smurt form, ca 18x24cm. Avkjøl.

Fyll:
100 g mykt smør eller kakesmør
2 ss vaniljesukker
300 g melis
2 ss vann
(litt knust tørket chili)

Hvis du vil krydre kremen med chili gjør du slik: Kok opp litt vann og dryss litt tørket knust chili i vannet. La trekke i 2-3 minutter. Avkjøl. Sjekk at vannet smaker passe sterkt av chili, spe eventuelt med litt mer kaldt vann. Det skal ikke være brennende sterkt. Rør smør, melis og vaniljesukker godt sammen. Visp inn 2 ss vann (som du eventuelt har smaksatt med chili) til det blir en luftig krem. Bre kremen utover kaken. Sett kaken i kjøleskap i 30 minutter, så kremen stivner litt.

Glasur:
120 g 70% sjokolade
20 g kokosfett
(en liten klype klype cayennepepper eller malt chili)

Smelt sjokoladen i vannbad sammen med kokosfett. Dryss eventuelt i litt chili. Avkjøl blandingen, og bre den utover kaken.

Denne kaken er eggfri. Hvis du bruker glutenfrie havrekjeks er den også glutenfri. Glutenfrie havrekjeks kan du eventuelt lage selv, ved å steke havrebunnen til pasjonsfruktkake som kjeks. Hvis du bruker melkefritt kakesmør istedet for smør (og havrekjeks og sjokolade også er melkefri) er kaken også melkefri, og dermed vegansk. Hvis du tåler egg, kan Certofrysepulver/melis/vann blandingen i bunnen erstattes med et helt sammenvispet egg.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 3. oktober 2012, sist oppdatert 20. juni 2019

7 hendelser på “Flaming lips”

  1. Hei igjen
   Ser du tenker på sjokoladeglasuren på toppen her, for ellers i oppskriften har jeg jo brukt smør. Svaret på det er tja. Beklager at svaret ble litt langt, men kanskje flere lurer:

   Det er veldig vanlig å bruke litt kokosfett i smeltet sjokolade når det skal brukes til sjokoladetrekk som her. Det er fordi sjokoladen blir litt lettere å arbeide med. Hvis du bruker smør, kommer det samtidig litt vann inn i sjokoladen. Det kan faktisk gi deg problemer, fordi litt vann i smeltet sjokolade kan føre til at blandingen “krystalliserer” (i alle fall endrer konsistens på en uheldig måte). Mer vann går fint derimot (hvis du blander smeltet sjokolade og vann/melk 1:1 får du en blanding som faktisk kan vispes opp til “krem”), men da blir ikke blandingen ordentlig stiv når den blir avkjølt.

   Så hvis du ikke har kokosfett (eller ikke vil bruke det), kan alternativet være å bare bruke sjokoladen som den er. Eller du kan bruke litt matolje i stedet. Med litt matolje, vil sjokoladetrekket bli litt mindre hardt/sprøtt enn hvis du bruker ren sjokolade.

   Eller du kan bruke klaret smør. Det er smeltet smør uten vannet. Du smelter for eksempel 100 g smør, og heller forsiktig av toppen. Det skal gi deg i alle fall 60-70 g klaret smør, og en rest med vann og smør som du kan bruke i en saus for eksempel.

   Anne S

 1. Hei,

  jeg kunne tenke meg å bake denne *med* egg og sånt som muligens er erstattet her – har du den opprinnelige oppskriften tilgjengelig? 🙂

  1. Hei igjen
   Det er enkelt og allerede forklart i oppskriften. Det skulle ha vært ett sammenvispet egg (=50 g væske) som jeg har erstattet med 50g vann og certo frysepulver (=lettvint eggerstatning). Ellers er alt annet likt den opprinnelige oppskriften (bortsett fra at hun som jeg fikk den av sikkert brukte helt vanlige straighte havrekjeks, mens jeg har laget dem selv med glutenfrie havregryn).

   Sånn sett er denne bloggen litt bakvendt. Jeg publiserer oftest den mest “frie” varianten, og oppgir den “vanlige” som et alternativ :-). Så hvis du tåler alt, men synes mine oppskrifter er interessante, kommer du langt med de vanlige ingrediensene du har i skapet (hvetemel, smør, melk…eller egg). Lykke til!

   Anne

 2. Hei! Jeg skal bake denne! Den ser god og spennende ut. Men lurer på hvorfor du skal smøre formen, hvis du ikke skal steke den? Og hvis du erstatter Certofrysepulver/melis/vann blandingen med sammenvispet egg, skal bunnen stekes da? Optimistisk hilsen

  1. Hei igjen
   Hyggelig at du vil prøve oppskriften! Melis-certo frysepulver blandingen er et triks for å erstatte et sammenvispet egg som opprinnelig var i oppskriften. Kaken skal fortsatt ikke stekes, selv om du bruker sammenvispet egg. Certo frysepulver inneholder xanthan, som har god vannbindende evne, altså kan man blande inn mer vann inn i smørkremer og liknende hvis man bruker xanthan. Jeg har brukt dette i eggfri smørkrem i “Frie kaker” og synes det fungerer strålende. Smøre formen kan være fornuftig selv om kaken ikke skal stekes, det kan være lettere å få den ut av formen igjen etterpå. Et bakepapir i bunnen av formen kan være et alternativ.
   Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share