Jordbærpai

Jordbærpai på Sørlandet

Sommeren er høysesong for nyplukkete friske jordbær, og lavsesong for kakebaking. På ferie er mulighetene mer begrenset enn hjemme, og dessuten er det mer fristende å være ute og sole seg, enn å være inne og bake. Likevel, det kan være gøy å gjøre noe med jordbærene mens de er så fine som nå. I fjor ble det jordbærterter med mandler. I år blir det en mer klassisk jordbærpai, overtrukket med blank glasur. lPaibunnen er identisk med den jeg brukte til eplepai, men for enkelhets skyld har jeg her bare brukt lys glutenfri melblanding. Oppskriften er nok til en pai på ca 24 cm i diameter (eller 6 mindre paier på ca 10 cm i diameter). Paien slik den er laget her inneholder egg og melk, men nederst i innlegget er det forslag til hvordan den kan bakes også uten egg og/eller melk.

165 g glutenfri lys melblanding
1/2 ts salt
25 g sukker
75 g smør eller melkefri margarin
1 stort egg
1 ss (15 g) eddik (5-7%)

Paifyll:
3 dl melk/fløte 50/50 eller kokosmelk
1 eggeplomme
10 g (1 ss) maizennamel
2 ss sukker
1 ts vaniljesukker eller 1/2 vaniljestang

500 g jordbær

Glasur:
150 g jordbær
150 g vann
15 g 0,1x agar eller 3 plater gelatin
35 g (3 ss) sukker

Sett stekeovnen på 180 gC. Ha salt og sukker i melet og bland godt sammen. Smuldre smøret i melet, så det er ganske finfordelt. Lag en grop i melet, ha i et stort egg og en ss eddik. Rør sammen med en gaffel fra midten av bollen og utover. Da vil egget først blande seg med edikken, deretter med melet. Elt sammen til en fast deig. Ta eventuelt litt ekstra vann i deigen, hvis det virker litt for tørt. Kjevle deigen ut mellom to bakepapir strødd med litt maisennamel eller rismel. Kle en paiform med deigen. Stek paiskallet ved 180 gC i 20 minutter til det er blitt litt gyldent i kanten.

Mens paien stekes lager du klar fyllet og glasuren.

Fyll: Bland melk, fløte, maizennamel, eggeplomme, vaniljesukker og sukker i en gryte og kok langsomt opp mens du rører hele tiden. Når blandingen nærmer seg kokepunktet vil kremen tykne. Det skal bli som litt tykk vaniljesaus. Hell sausen over det ferdig stekte paiskallet og sett formen i kjøleskapet i 30 minutter så kremen stivner.

Rens jordbærene. Del store bær i to på langs. Plasser bærene pent utover vaniljekremen.

Glasur: Rens jordbærene. Kok opp 150 g jordbær med vann. Knus bærene med gaffel eller stavmikser, sil av saften igjennom en tesil eller en sikt. Du trenger 200 g saft, så blir det for lite, kan du spe med vann. Ha saften i en gryte med agar og sukker. Småkok blandingen under omrøring til agaren er løst opp. Det kan ta flere minutter. Bruk eventuelt stavmikser for å løse opp klumper av agar, eller klem dem ut med gaffel eller skje. Avkjøl blandingen i vannbad. Hell glasuren over jordbærene i paien når blandingen er blitt lunken og har begynt å stivne (tar 5-10 minutter).

Hvis du bruker gelatin i stedet for agar, legger du gelatinplatene i bløt i kaldt vann, koker opp saft og sukker, klemmer vannet ut av gelatinen og har den oppi den varme saften. Avkjøl blandingen i vannbad. Hell glasuren over paien når gelatinen har begynt å stivne (kan ta 1-2 timer).

Denne paien er glutenfri. Hvis gelelokket lages med agar er kaken halal.  Hvis du bruker koksmelk og melkefri margarin istedet for melk/fløte og smør er den også melkefri. Det er også mulig å lage denne paien eggfri: Egget i paiskallet tilsettes for å få paien til å bindes bedre sammen. Hvis du ikke tåler egg, kan du erstatte egget med 60 g vann eller melk (men behold eddiken). Paiskallet blir litt mer smulete, men det fungerer. Vaniljekrem kan lages uten eggeplommen, men kremen blir ikke like gul da. Ta istedet 5 g mer maizennamel. (Eller kjøp en pose med vaniljesaus fra Freia, og bruk bare halve væskemengden som står på posen slik at du får krem istedet for saus).

Blogginnlegg av Anne Spurkland  publisert 24. juli 2013

3 hendelser på “Jordbærpai”

 1. Ja, det gjorde det! 🙂
  Jeg vil helst styre unna mettet fett, derfor “nei” til margarin eller smør. Men paier savner jeg litt…
  Tusen takk for gode råd, jeg får prøve meg på “litt annerledes” paibunn i morgen 🙂

 2. Her får jeg veldig lyst på en jordbærpai, men hvordan kan jeg lage paibunn uten margarin eller smør? 🙂 Eller bør jeg heller satse på et annet kakeprosjekt?

  1. Hei igjen
   Det spørs jo hvorfor du ikke vil bake med margarin eller smør. Er det fordi du ikke tåler melk? Eller fordi du ikke har det i skapet? Eller fordi du ikke vil spise fett? Hvis det er melk som er problemet, finnes det jo melkefri margarin som du kan kjøpe eller lage etter min oppskrift. Du kan også bruke olje istedet for margarin/smør, men da bør du huske at olje (kokosolje eller rapsolje feks, ikke inneholder vann men det gjør margarin. Ta derfor bare olje tilsvarende 80% av vekten av fettet, og tilsett vann tilsvarende 20% av vekten. Olje vil ikke bli helt det samme som fast fett slik som margarin, men det vil helt sikkert fungere. I “Frie kaker” har jeg oppskrift på paibunn laget med finmalt maismel. Det blir forbløffende bra, og du kan bruke både delfiafett og smør og få bra bakeresultat. Endelig kan du jo lage din egen variant av denne paien, og bare bestemme det for at det du vil er å lage en mandelbunn som du dekker med en fast vaniljekrem (kanskje lurt å ha litt gelatin eller agar i for å få den stivere fordi mandelbunnen ikke gir like mye hold som paiskallet), og toppe det hele med jordbær og gele.
   Jeg vet ikke om dette hjalp?
   Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share