Juleknekkebrød

En søndag i advent hadde jeg juleverksted med en venninne, og i tepausen knasket vi Moderne knekkebrød fra “Frie kaker” som jeg nettopp hadde laget. Det var så godt at vi spiste opp nesten alt jeg hadde bakt. Jeg har fått oppskriften fra flere kanter, og også venninnen min hadde laget slikt knekkebrød nylig. Hun fortalte at hun hadde forsøkt å strø litt tørket frukt over knekkebrøddeigen før steking, og at det hadde vært veldig vellykket. Generelt er mørkt grovbrød med tørket frukt veldig godt til ost, så hvorfor ikke også knekkebrød med tørket frukt? Etter en høst med ivrig mattwitring har jeg også blitt gjort oppmerksom på at kombinasjonen blåmuggost og pepperkaker er nydelig. Så hvorfor ikke også ha pepperkakekrydder i knekkebrødet? Her er kortversjonen av oppskriften (til ca 16 knekkebrødhjerter):

Bland sammen:
1/2 dl mel (mandelmel, glutenfritt havremel, rugmel eller liknende)
1 dl havregryn
1/2 dl malte (glutenfrie) havregryn
1/4 dl linfrø (helst finmalt i kaffekvern/blender)
1/4 dl gresskarkjerner, 1/2 dl solsikkefrø
1/2 dl sesamfrø
1/2 ts salt
1/2 ts malt anis
1/4 ts malt nellik
1/2 ts malt ingefær
1 3/4 dl vann.

La blandingen stå og svelle i minst 30 minutter.

Dekk to stekeplater med rent bakepapir. Finn fram en litt stor pepperkakeform i hjertefasong. Hold pepperkakeformen fast mot bakepapiret, bruk fuktede fingre til å fordele en spiseskje av massen flatt innenfor formen. Det skal være ganske tynt, 2-3 mm. Klipp tilslutt små biter av tørket frukt (rosin, fiken, sukat, aprikos, korint) over hjertet, og trykk bitene ned i den våte deigen. Stek knekkebrødet ved 150 g C i 1 time (sterkere varme vil gjøre at den tørkete frukten blir for hardt stekt). Løsne hjertene fra bakepapiret, og la dem tørke på ettervarmen eller ved 100 gC i enda en time.

Hvis du ikke vil lage knekkebrød i hjertefasong, stryker du massen utover på et stekebrett, og markerer delelinjer med kniv der du vil knekke brødet når det er tørt.

Disse “kakene” er melk, egg og sukkerfrie. Hvis du bruker glutenfritt mel/havregryn er de også glutenfrie.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 24. desember 2011
Sist oppdatert 15. april 2018

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 Shares
Tweet
Pin
Share