Nyttårskake

Helgas appelsinsjokoladekake, nyttårskaken 2012

Å bake nyttårskake som både vår venn Morten (med eggallergi) og min mann John (med cøliaki) kan spise, har vært en tilbakevendende utfordring i mange år nå. Denne utfordringen har også vært en av foranledningene til prosjektet og boken “Frie kaker“. Så nå som prosjektet er i havn, hva skulle jeg bake i år? Noe fra boken, selvsagt. Men kanskje med en liten vri? Med mye fløte etter jul, kunne Appelsinsjokoladekake (side 110) passe bra, men kakebunnen her inneholder egg, og var derfor utelukket. Kakebunnen til Helgas sjokoladekake (side 66) derimot er uten både egg og mel, og kan til og med lages med appelsinmarmelade! Så da kom jeg i mål likevel. Kaken falt i smak, og jeg måtte redde med meg hjem det siste stykket for å få bilde av den i dagslys. Her er kortversjonen (til 10-12 personer, 24 cm diameter kake):

Sett stekeovnen på 180 gC.
Appelsinsjokoladekakebunn: 400 g appelsinmarmelade, 200 g gulrot, 100 g olje, 50 g kakao, 150 g finmalt rismel (eller glutenfri melblanding), 2 ts bakepulver. Kjør marmelade, gulrot og olje i blender til det blir tykk krem. Bland det tørre godt sammen for seg og rør marmeladekremen og det tørre forsiktig sammen. Smør en springform (24 cm i diameter) og ha kakedeigen over i formen. Stek kaken i 30 min ved 180gC.
Ganache: 5 dl kremfløte, 50 g 70% sjokolade. Varm fløten til kokepunktet. Ta gryten av varmen, rør inn sjokoladen. La blandingen stå kaldt i flere timer, før den vispes til krem.
Montering av kaken: Del kaken i to. Smør et lag appelsinmarmelade på den ene delen, bre over endel av sjokoladekremen. Ha den andre kakedelen over, og dekk kaken med resten av kremen. Pynt med revet 70% sjokolade og revet appelsinskall.

Denne kaken er egg og glutenfri. Den opprinnelige Helgas franske sjokoladekake i i “Frie kaker” er også melkefri. Hvis du tåler gluten, kan rismel byttes ut med hvetemel. Hvis du ikke tåler appelsin, kan du bruke aprikosmarmelade istedet for appelsinmarmelade, og kutte ut revet appelsinskall på toppen av kaken.

Anne S

6 hendelser på “Nyttårskake”

    1. Spiller ingen rolle om innlegget er gammelt, bloggen er fortsatt aktiv den. Du kan godt bruke annet syltetøy, men ikke alt vil fungere like bra. Tenk at appelsinmarmelade inneholder diverse fiber/karbohydrater fra skallet og pektin som er i syltetøyet. Det er med på å holde luft og fett på plass i kakedeigen. Aprikossyltetøy går fint, det har jeg prøvd. Eplemos bør fungere det også, mens jeg er mer usikker på bringebær og jordbærsyltetøy. Jeg har ikke prøvd tyttebær i denne sammenhengen, men tror tyttebærsyltetøy også kan fungere.
      Anne S

  1. Boken skal være å få kjøpt i de fleste bokhandler og på nettet. Jeg tror mange biblioteker har tatt den inn også.
    Anne S

  2. Hei!
    Ser du har mye godt her i bloggen din 🙂
    Er noen av oppskriftene i boken din gjær og sukkerfrie også? Jeg har akkurat fått vite at jeg ikke skal ha sukker, gjær, hvete (gluten) og melk i mitt kosthold, og kjenner jeg sliter litt med å finne ut hva jeg kan bake og spise.

    1. Hei igjen
      Bloggen henger tett sammen med boken “Frie kaker” som du ser jeg referer til i hvert innlegg. Planen er å publisere varianter av oppskriftene i boken, og eventuelt nye oppskrifter fra tid til annen, og dessuten svare på spørsmål fra brukerne av boken gjennom bloggen. I boken har jeg sånn omtrent 140 oppskrifter +-, som er fri for minst en av de fire hovedinngrediensene. I tillegg har jeg diverse forslag til hva som kan gjøres for å endre oppskriftene, hvis man skulle ønske det. Et helt kapittel er oppskrifter på kaker uten sukker, det vil si at jeg ikke har brukt sukker, honning, sirup eller sukkererstatninger. Jeg diskuterer også hva sukker bidrar med i kaker, og i endel oppskrifter kan du greitt erstatte sukker med ulike sukkeralternativer hvis du ønsker det, fordi sukkeret hovedsakelig bidrar med smak. Jeg har bare tre oppskrifter der jeg har brukt gjær, hovedsakelig fordi dette er bakst som er enkelt å gjøre melk og eggfri (hvis det er behovet), og veldig vanskelig å få til hvis du baker glutenfritt. Siden boken henvender seg til folk flest (og ikke bare til de med spesielle behov) har jeg utelatt enkelte tema som uansett er dekket i spesiallitteratur. Jeg håper dette svarte på det du lurte på sånn omtrent? Du vil garantert finne mye nyttig i boken, og også få inspirasjon og trygghet til å prøve ut ting selv med de ingrediensene du ønsker å bruke og som passer din diett.
      Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
0 Shares
Tweet
Pin
Share