Troikakake

Troikakake

English version of this blogpost is found here.

Nidarsjokoladen Troika er en av mine favoritter. Den består av sjokoladetrøffel, marsipan og bringebærgele. Nå har jeg flere ganger sett at man kan lage kake inspirert av denne sjokoladen. Ideen er å ha en sjokoladebunn som minner om sjokoladetrøffel, deretter et lag med marsipan, så et lag med rød gele og til slutt en eller annen form for sjokokadeovertrekk. Her har jeg laget min versjon av denne kaken. Først en tynn paibunn med kakao, for å gi kaken litt hold. Deretter et lag med ganache, Så et lag med hvit, hjemmelaget marsipan, så et lag med hjemmelaget bringebærgele. Til slutt et overtrekk av smeltet sjokolade. Hvis mandlene er ferdig skoldet og bringebærpureen er klar på forhånd tar det nok ikke mer enn 1 1/2 time å gjøre kaken ferdig. Men lurt å beregne litt mer tid første gang man forsøker. Det å bygge kaker lag på lag på denne måten er uvant for de fleste. Oppskriften er nok til ca 8 personer, og gir en kake på 18cm i diameter.

Paibunn:
50 g (glutenfrie) havregryn
15 g kakao
35 g (melkefri) margarin eller smør
25 g melis
15 g eplemos (kokt eple uten sukker)
1/8 ts salt
Kjør havregryn i blender til det blir et fint mel. Ha i kakao og biter med margarin og kjør blenderen litt til til margarinen er fint fordelt i melet. Ha blandingen over i en bakebolle og rør inn melis, salt og eplemos. Bland til du har en fast deig. Legg et bakepapir i bunnen av en springform, 18 cm i diameter. Fordel deigen i kakeformen. Ikke trykk den opp lags kantene av formen, det blir finest hvis bunnen er flat. Stek paiskallet ved 180 gC i 13-15 minutter, til det er blitt litt fast. Legg bunnen på et kakefat. Sett ringen på formen rundt bunnen.

Sjokoladeganache
100 g 70% sjokolade uten melk
100 g kokosmelk 17% fett
1 ss vaniljesukker
Varm opp koksmelken med vaniljesukker i en liten kjele mot kokepunktet. Ta kjelen av platen og rør inn sjokoladen til den er smeltet. Ha blandingen over i en vispebolle og avkjøl. Rett før du skal montere kaken, kan du vispe opp sjokoladen med håndholdt miksmaster, til den blir såpass tykk at den ikke renner men kan spres utover på kakebunnen med slikkepott.

Marsipan
75 g skoldete, tørkete mandler
75 g melis
1 ts Certo frysepulver
1 ss (15 g) vann
Mandlene bør være laget klar på forhånd, så de er helt tørre. Kok opp mandler. Fjern skallet. Legg mandlene i en ildfastform og tørk dem ved ca 50 gC i stekeovnen i noen timer. Alternativt kan mandelmel brukes. Kjør mandlene sammen med melis og Certo frysepulver i blender til de blir et fint pulver. Ha i 1 ss vann og kjør blenderen litt til, til det blir en fast masse. Skrap massen ut av blenderen, og elt den sammen til en fast deig. Kjevle ut marsipanen til en rund sirkel, 18 cm i diameter. Bruk springformen som målestav.

Bringebærgele
175 g bringebær (friske eller frosne)
75 g vann
50 g sukker
15 g 0,1xagar eller 3 plater gelatin
Kok opp bringebær og vann. Sil gjennom et dørslag, for å fjerne bringebærfrøene. Ha bærblandingen tilbake i gryten, det skal være ca 200 g bringebærpure, spe eventuelt med litt mer vann. Tilsett sukker og agar og varm opp til kokepunktet. Småkok og rør om til agaren er helt løst opp. Det kan ta 2-3 minutter. Avkjøl geleen til ca 50 gC og hold den på denne temperaturen til du skal montere kaken. Da avkjøler du blandingen i kaldt vannbad, til du ser at den begynner å tykne. Det går ganske fort, så følg godt med. Hell den så straks over kakebunnen (se under).

Hvis du bruker gelatin, bløter du platene i kaldt vann i 2-3 minutter, før du tilsetter dem i den kokende bringebærmosen. Rør godt om så gelatinen blir helt oppløst. Avkjøl blandingen helt i kaldt vannbad, og vent til den begynner å tykne før du heller geleen over marsipanen (se under).

Sjokoladetrekk
100 g 70% sjokolade uten melk
25 g kokosmelk
Smelt sjokolade over kokende vannbad, rør inn kokosmelk. Smør blandingen over kaken (se under).

Montering av kaken:
Legg paibunnen på et kakefat. Plasser kanten av springformen rundt. Kle gjerne kanten innvendig med overheadfolie (skjøt sammen med tape om nødvendig). Fordel ganachen over paibunnen. Legg marsipanen over sjokolademoussen. Hell over den nesten stive gelen. Pass på at kaken står vannrett, så ikke geleen stivner skrått på kaken. Sett kaken kjølig slik at geleen og ganachen får stivnet. Fjern ringen til springformen, fjern eventuelt plastfolien rundt kaken. Lag sjokoladetrekk, og smør den jevnt over kaken og på sidene med en stekespade, deigskrape eller rett kniv. Pynt eventuelt med noen friske bringebær.

Denne kaken er glutenfri (hvis du bruker glutenfrie havregryn), melkefri (hvis du bruker melkefri margarin) og eggfri. Hvis du bruker agar er kaken også vegansk og halal.

Hvis du tåler melk kan du bruke fløte istedet for kokosmelk i ganachen (du bruker altså like mye fløte som du ville ha brukt kokosmelk selvom fettprosenten er litt anderledes). Hvis du tåler egg, kan du i erstatte kokt eple med 1 eggeplomme i paibunnen og i marsipanen kan du bytte ut Certo frysepulver og vann med en halv sammenpisket eggehvite. Hvis du ønsker å erstatte sukker med alternative søtningsmidler, vil det fungere helt fint i denne kaken, siden sukker her bare bidrar med smak.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 19. mai 2013

Troikakake

20 hendelser på “Troikakake”

 1. Hei! Tenkte å lage denne kaken og har nå laget 0,1x agar blanding som du har beskrevet her: http://www.friekaker.no/?p=395

  Men ser at du sier i beskrivelsen for troikakaken at 30g 0,1 agar blanding tilsvarer 3 plater gelatin, mens du i linken der du beskriver hvordan agarblandingen lages sier at 5g 0,1 agar blanding tilsvarer 1 plate gelatin. Er det en feil i oppskriften her? Skal jeg egentlig bruke 15 g av 0,1 agar blanding til troikakaken?

  Vet av erfaring at agar blir mye stivere enn gelatin, så det virker ikke logisk for meg å ha mer av agar enn tilsvarende gelatin. Redd for at agargeleen blir for stiv! Kan du hjelpe? 🙂

  1. Hei igjen
   Takk for melding om inkonsistens i oppskriften. Du har helt rett. Jeg regner 0,5 g agar pr gelatinplate, og det skal være nok til å stive av 1 dl væske. Her har jeg anbefalt litt mer gelatin, for å få geleen til å bli litt fastere, altså skal 15 g 0,1 g agar være tilsvarende mengde. Nå har jeg rettet opp oppskriften. Og du har også rett i at hvis man har i for mye agar kan det bli for fast.
   Lykke til.
   Anne S

 2. Haha noe utdatert..Min tante har hatt denne oppskriften i mangfoldige år!
  Smakte denne kaken første gang for 15 år siden på min konfirmasjon..

  1. Hei igjen
   Du har helt rett i at Troikakake ikke er en ny oppfinnelse, det finnes mange oppskrifter på nettet av ulike varianter av denne kaken. Men min oppskrift her (som jeg har laget selv) kan lages fri for både mel, melk og egg, og eventuelt også gelatin, og kan derfor spises av de fleste.
   Anne S

  1. Hei igjen
   Jeg bruker Certo som alternativ til eggehvite som er det som vanligvis brukes når man lager marsipan selv. Certo frysepulver inneholder xanthan som er et bindemiddel som kan erstatte egg. Jeg har kommentert dette helt nederst. Hvis du tåler egg kan du bruke en halv eggehvite istedet for Certo frysepulver og vann. Mine oppskrifter er alltid fri for minst en ingrediens, ofte flere, for å kunne serveres til folk med diettbegrensninger. Kan du spise alt, kan du gjerne bruke mer vanlige ingredienser (fløte, egg) som beskrevet i kommentaren helt nederst.
   Anne S

 3. Elsker kaker og troikasjokoladen er den beste. Nå pga palmeolje i de fleste sjokolader, hva er bedre enn å lage selv? Vil prøve Odense marsipan (som også inneholder ferskenmandler) og Bringebærgelé fra nærbutikken, for å gjøre det litt raskere og enklere. Takk for super oppskrift, gleder meg til å smake på resultatet.

  1. Hei igjen
   Nei, hva er bedre enn å lage selv..:-) Men det går helt sikkert fint med ferdigkjøpt marsipan og bringebærgele fra butikken også…:-). Jeg for min del legger vekt på å vise at man kan få til ting fra bunnen av, og det er spesielt viktig for dem som har en eller annen diettbegrensning.
   Anne S

  1. Hei igjen
   Man bytter 1:1, så det skal være like mye fløte som kokosmelk. Tror jeg skal rette opp oppskriften så dette blir helt krystallklart. Som du nok ser er oppskriften strippet helt ned slik at den passer for folk med ulike diettbegrensninger. For oss som spiser alt, har jeg derfor kommentaren til slutt om at man kan bytte tilbake til ingredienser man kanskje er mer vant med å bruke, som fløte og smør. Temaet for denne bloggen er jo kaker som er fri for en eller flere nøkkelingredienser, derfor gjør jeg det på denne litt uvanlige måten 🙂
   Anne S

 4. Hei, ser kjempedigg ut! om man bruker mandelmel, hvor mange gram? Takk for super oppskrift! skal prøves 🙂

  1. Hei igjen
   Det har du rett i, denne kaken er virkelig god! Og veldig fleksibel, den kan tilpasses nesten alle behov :-). Hvis du bruker mandelmel, bruker du også 75 g, mandelmel er finmalte mandler og ikke noe annet. Du sparer bryet med å skolde og tørke mandlene og male dem etter.
   Anne S

 5. Jeg lurer på hva jeg kan bruke i stede for mandler når det er til en nøtteallergiker? Noen forslag??

  1. Hei igjen
   Marsipan er selvsagt et problem for en nøtteallergiker :-). Jeg tenker at i denne kaken er det like mye konsistensen av og fargen på marsipanen som mandlene i seg selv som er viktig. Jeg ville derfor ha lagt inn et lag med marshmallowfondant. Det likner veldig på marsipan i konsistens, men inneholder ikke mandler. Du finner oppskrift på marshmallowfondant mange steder på nettet. Til denne kaken der jeg brukte ca 160 g marsipan totalt ville jeg ha gjort det slik:
   35 g marshmallow
   1 ss (15 g) vann
   35 g hvitt matfett (delfiafett, kokosolje eller flott matfett)
   120 g melis
   Smelt marshmallows og vann i mikrobølgeovn (eller i en liten gryte). Rør til det blir jevnt, ha i fettet og la det smelte på ettervarmen. Rør inn melis og elt til det blir en fast deig. Hvis du vil ha mandelsmak, kan du selvsagt dryppe i en dråpe mandelolje (NB sjekk først om allergikeren tåler det). Brukes og formes som marsipan.
   Anne S

 6. Fin oppskrift!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  1. Hei igjen
   Morsomt at du har valgt ut dette innlegget! Ungdommen i huset har allerede bestilt kaken på nytt til sommerfesten som planlegges snart. Strengere smaksdommere finnes ikke i nærheten av meg…:-)
   Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
8 Shares
Tweet
Pin
Share