Glutenfrie veganske vafler med teff – II

Nystekte glutenfrie, veganske vafler i vårsolen!

Veganske glutenfrie vafler kan være en utfordring å få til, uten at vaflene blir sittende fast i jernet. Her har jeg kombinert teff med lecitin og laget supre vafler.

(An English version of this blog post is found here.)

Teff er et naturlig glutenfritt mel, som er spesielt fiber og næringsrikt. I det siste har jeg brukt teff til litt av hvert av baking, inkludert vafler. Det fungerte fint. Men hvordan blir det hvis oppskriften ikke inneholder egg?

Veganske, glutenfrie vafler blir bedre med lecitin

Her har jeg forsøkt å bruke lecitin og fiberhusk i vaffelrøren. Begge deler bidrar til å gjøre røren luftig og fordele fettet jevnt i røren. Jeg har med hell brukt strategien for å lage glutenfrie rundstykker.

Kombinasjonen lecitin/fiberhusk fungerer minst like bra i vafler. Vaflene hang fint sammen, og var lette å få løs fra vaffeljernet (jeg har et nytt vaffeljern riktignok). Når jeg forsøkte en porsjon uten lecitin, hang vaflene igjen fast i vaffeljernet.

Lecitin er et emulsjonsmiddel som selges som kosttilskudd i helsekostforretninger. Næringsmiddelindustrien bruker det mye, så hvorfor ikke også hjemmebakere. Et stort glass lecitin koster endel, men det er vel verdt investeringen. Det er et supert hjelpemiddel til vegansk eller glutenfritt baking.

Oppskriften er nok til 7-8 vaffelplater. Mer informasjon og tips om justering av oppskriften finnes på slutten av innlegget.

Veganske, glutenfrie vafler med teff

  • Porsjoner: 7-8
  • Vanskelighetsgrad: lett
  • Skiv ut

Lettvinte, deilige vafler med teff

Oppskrift fra friekaker.no

Dette trenger du:

  • 4 dl (400 g) vann
  • 1 bs (5 g) lecitin
  • 1/2 ts (4 g) fiberhusk
  • 3 ss (30 g) olivenolje eller annen matolje
  • 100 g hvit teff (fra Korngutta)
  • 50 g glutenfri melblanding (her Toro lys melblanding)
  • 35 g sukker
  • 1 ts (10 g) bakepulver
  • 1/4 ts salt

Slik gjør du:

  1. Ha vann, lecitin, olje og fiberhusk i en bolle og bland godt med stavmikser til blandingen blir blakket som melk. (Hvis du ikke har stavmikser, kan du bruke blender, eller eventuelt håndholdt miksmaster).
  2. La blandingen stå og hvile i 10 minutter, før du visper opp blandingen på nytt med stavmikser i 2-3 minutter. Resultatet skal være en luftig, blakket, litt seig væske.

  3. I en annen bolle blandes alt det tørre godt sammen. Start med å blande bakepulveret godt sammen med litt av teff-melet.

  4. Hell melet over den seige væsken. Visp sammen med stavmikseren, til det blir en jevn røre. La røren få stå litt og svelle.

  5. Stek vaflene i vaffeljern. NB vaffeljernet tidligere har vært brukt til å steke vanlige vafler, bør det rengjøres godt før bruk. Den første vaffelen bør kastes, eller spises av en som tåler gluten og egg.

Mer informasjon:

Disse vaflene er glutenfrie og veganske, uten melk og egg.

Hvis du vil ha sukkerfrie vafler, kan du kutte ut sukkeret, eller søte røren med litt stevia eller sukrin.

Hvis du steker teff-melet i ovnen ved 180 gC i ca 10 minutter før du har melet i røren, vil vaflene få en litt mer nøtteaktig smak.

Hvis du ikke har teff, kan annet glutenfritt mel brukes istedet, for eksempel bokhvetemel, glutenfritt havremel (mal glutenfrie havregryn i blender til et fint mel) eller glutenfri melblanding.

Bloggpost av Anne Spurkland, publisert 21. april 2019, sist oppdatert 8. juli 2019.

Glutenfrie veganske vafler med teff - II
35 Shares

4 hendelser på “Glutenfrie veganske vafler med teff – II”

  1. Britt Elin Torbergsen

    Supergode vafler. Kan lecitin røres ut i melk søt el sur? Mitt problem er egg å mel .
    Mvh Britt-Elin Torbergsen

    1. Hei igjen

      Ja du kan helt sikkert røre lecitin ut i melk også. Men jeg tror at for min del hadde jeg nok ikke erstattet alt vannet med melk, men heller kanskje tatt halvt om halvt. Vannet hadde jeg vispet sammen med olje og lecitin, og så tilsatt melk og fiberhusk etterpå. Da er det lettere å ha kontroll på hva man gjør.

      Lecitin er ellers bare et stoff som binder vann og fett, og melk inneholder allerede liknende stoffer, om ikke så mye som en eggeplomme gjør.

      Hilsen Anne S

  2. Heidi G Solem

    For en fantastisk vaffeloppskrift!
    Enkel og lage, og endelig en glutenfri, vegansk vaffelrøre som ikke setter seg fast i vaffeljernet.
    Og vaflene blir kjempegode. Også de som tåler gluten og melk synes disse vaflene er supergode. Jeg lager ikke vanlige vafler lenger.
    Jeg lot det som ble til overs av røra stå i kjøleskapet et par dager. Men da synes jeg vaflene satte seg litt fast i vaffeljernet. Har du noen erfaring med dette. Jeg har også brukt å fryse vaffelrøre i porsjoner. Er spent på om denne vaffelrøra tåler det.
    Etter at jeg oppdaget friekaker er det blitt artig å bake igjen 🙂 Heidi.

    1. Hei igjen
      Takk for hyggelig svar. Ja, denne vaffeloppskriften er jeg veldig godt fornøyd med. Serverte slike vafler til noen helt vanlige journalister nylig, og de var også svært fornøyd.
      Jeg har ikke forsøkt å la røren stå over tid. Tror kanskje det som skjer når du lar røren stå, er at endel av luften du fikk inn i deigvæsken forsvinner. Og det er nok luftboblene i røren som er nøkkelen til suksess her, og som gjør at vaffelen henger sammen, og ikke sitter fast i jernet. Av samme grunn tror jeg ikke frysing vil fungere spesielt bra, luften forsvinner da også.
      MEN det du kan forsøke, og som muligens vil fungere, er å vispe opp røren på nytt når du tar den fram fra kjøleskap/fryser. Selv om det er mel i blandingen på dette tidspunktet, tror jeg nok du fortsatt har effekt av lecitinet slik at det på nytt blir stabile små bobler av luft i røren.
      Hilsen Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
35 Shares
Tweet
Pin
Share