Små bananmuffins

Jeg er matredder. Mat som holder på å gå ut på dato, eller som allerede er langt over holdbarhetsdato, men som fortsatt er spiselig, vil jeg ta vare på.

Bake med bananer

Mørke bananer er derfor en gjenganger på denne bloggen. I tillegg til å være en super kakeingrediens, er dette matvarer som trenger å reddes.

Kjøpemarsipan er en annen matvare som holder seg godt, men som etterhvert ikke lenger egner seg for det opprinnelige formålet. Kjøpemarsipan inneholder mest sukker og glukose, og ganske lite mandler. Det beste er derfor å tenke på kjøpemarsipan som en kilde til sukker.

Tidligere har jeg med hell brukt kjøpemarsipan som kakedeig-ingrediens i muffins og formkake. Her har jeg kombinert kjøpemarsipan med modne bananer. Det ble supre, luftige muffins, som kan spises som de er, eller pyntes med passende muffinskrem.

Oppskriften er nok til ca 18 vanlige eller 40 små muffins, eller alternativt en liten formkake, ca 20 cm i diameter.

Dette trenger du:

200 g moden banan uten skall
200 g kjøpemarsipan (20 % mandler)
75 g aquafaba
60 g kokte hvite bønner eller kikerter
70 g olje
1/2 ts salt
100 g finmalt rismel eller glutenfri melblanding
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker

Slik gjør du:

Kjør bananer, marsipan, kokte bønner, aquafaba, olje og salt i en blender eller bruk stavmikser og en bakebolle, til alt er godt blandet.

Ha i rismel, bakepulver og vaniljesukker. Kjør blenderen litt til. Skrap ut blandingen og ha den over i en sprøytepose med rund tupp (ca 0,5-1 cm åpning). Fordel deigen i små muffinsformer.

Stek kakene ved 180 gC i 12-15 minutter, til en pinne stukket i en av kakene kommer tørr ut.

Avkjøl kakene og pynt dem med muffinskrem.

Mer informasjon:

Disse muffinsene er glutenfrie, melkefrie, eggfrie og dermed veganske.

Hvis du tåler egg, kan du bytte ut kokte bønner og aquafaba byttes ut med to egg og 40 g vann.

Hvis du tåler gluten, kan du bytte ut 100 g rismel med 120 g hvetemel.

Hvis marsipanen er blitt veldig hard og tørr, bør du raspe den opp før du hiver den i blenderen. Store, harde biter som setter seg fast, og bremser kniven, kan ødelegge motoren.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 25. april 2019

3 Comments

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *