Vafler med teff – II

Nystekte glutenfrie, veganske vafler i vårsolen!

(An English version of this blog post is found here.)

Teff er et naturlig glutenfritt mel, som er spesielt fiber og næringsrikt. I det siste har jeg brukt teff til litt av hvert av baking, inkludert vafler. Det fungerte fint. Men hvordan blir det hvis oppskriften ikke inneholder egg?

Veganske, glutenfrie vafler med lecitin

Veganske, glutenfrie vafler kan være en utfordring å få til, uten at vaflene blir sittende fast i jernet.

Her har jeg forsøkt å bruke lecitin og fiberhusk i vaffelrøren. Begge deler bidrar til å gjøre røren luftig og fordele fettet jevnt i røren. Jeg har med hell brukt strategien for å lage glutenfrie rundstykker.

Kombinasjonen lecitin/fiberhusk fungerer minst like bra i vafler. Vaflene hang fint sammen, og var lette å få løs fra vaffeljernet (jeg har et nytt vaffeljern riktignok). Når jeg forsøkte en porsjon uten lecitin, hang vaflene igjen fast i vaffeljernet.

Lecitin er et emulsjonsmiddel som selges som kosttilskudd i helsekostforretninger. Næringsmiddelindustrien bruker det mye, så hvorfor ikke også hjemmebakere. Et stort glass lecitin koster endel, men det er vel verdt investeringen. Det er et supert hjelpemiddel til vegansk eller glutenfritt baking.

Oppskriften er nok til 7-8 vaffelplater. Mer informasjon og tips om justering av oppskriften finnes på slutten av innlegget.

Dette trenger du:

4 dl (400 g) vann
1 bs (5 g) lecitin
1/2 ts (4 g) fiberhusk  
3 ss (30 g) olivenolje eller annen matolje
100 g hvit teff (fra Korngutta)
50 g glutenfri melblanding (her Toro lys melblanding)
35 g sukker
1 ts (10 g) bakepulver
1/4 ts salt

Slik gjør du:

Ha vann, lecitin, olje og fiberhusk i en bolle og bland godt med stavmikser til blandingen blir blakket som melk. (Hvis du ikke har stavmikser, kan du bruke blender, eller eventuelt håndholdt miksmaster).

La blandingen stå og hvile i 10 minutter, før du visper opp blandingen på nytt med stavmikser i 2-3 minutter. Resultatet skal være en luftig, blakket, litt seig væske.

I en annen bolle blandes alt det tørre godt sammen. Start med å blande bakepulveret godt sammen med litt av teff-melet.

Hell melet over den seige væsken. Visp sammen med stavmikseren, til det blir en jevn røre. La røren få stå litt og svelle.

Stek vaflene i vaffeljern. NB vaffeljernet tidligere har vært brukt til å steke vanlige vafler, bør det rengjøres godt før bruk. Den første vaffelen bør kastes, eller spises av en som tåler gluten og egg.

Mer informasjon:

Disse vaflene er glutenfrie og veganske, uten melk og egg.

Hvis du vil ha sukkerfrie vafler, kan du kutte ut sukkeret, eller søte røren med litt stevia eller sukrin.

Hvis du steker teff-melet i ovnen ved 180 gC i ca 10 minutter før du har melet i røren, vil vaflene få en litt mer nøtteaktig smak.

Hvis du ikke har teff, kan annet glutenfritt mel brukes istedet, for eksempel bokhvetemel, glutenfritt havremel (mal glutenfrie havregryn i blender til et fint mel) eller glutenfri melblanding.

Bloggpost av Anne Spurkland, publisert 21. april 2019, sist oppdatert 23. april 2019.

Veganske, glutenfrie vafler med teff!

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *