Vafler med ristet teff I

Nystekte vafler med ristet teff

I dag har jeg truffet Dawit og Bereket i Korngutta. De satser på import og salg av garantert glutenfri teff til Norge. Melet maler de selv, på sin egen steinkvern. Over nyttår kommer Kornguttas teff-mel i utvalgte Spar-butikker i Norgesgruppen. Mer om det etterhvert.

I dag var temaet teff-melets fantastiske egenskaper. Teff er naturlig glutenfri. Det inneholder lite FODMAP. Kornet er spesielt mineral-rikt, inneholder mye jern, magnesium og zink. Siden kornet er så lite, blir ikke skallet fjernet, men blir med når kornet males til mel, som dermed blir veldig fiberrikt.

Jeg har kjent til og brukt teff i nesten 20 år, men da bare for å lage etiopiske pannekaker (mer om det også siden). Det er først nå at jeg har nok teff til å prøve det til annen baking.

Rå teff har en ganske tydelig smak av gress. Men hvis melet ristes i ovnen før det brukes til baking, endrer smaken seg i retning av nøtter. Her er mitt første forsøk på å lage vafler med ristet teff, Oppskriften er nok til ca 8 vaffelplater. De smakte utmerket og forsvant som dugg for solen:

Ristet teff

Sett stekeovnen på 180 gC. Ha 110 g teff i en liten langpanne. Sett pannen i stekeovnen, og rist melet ved 180 gC i 15 minutter. Ta pannen ut av ovnen etter ca 10 minutter, og rør litt rundt i melet, før du setter pannen tilbake i ovnen. Når melet er ferdig ristet, skal det ha fått en litt mørkere farge. Ristet teff kan oppbevares i tett glass i 1-2 uker før bruk.

Vaffelrøre

2 egg
80 g sukker
40 g sitronsaft
160 g vann
100 g ristet teff
30 g olje
1/4 ts salt
1/2 ts natron

Litt olje til steking

Visp egg og sukker til eggedosis. Ha i sitronsaft og vann, teff og salt. Bland godt sammen. Rør inn natron i røren når vaffeljernet er varmt. Syren fra sitronsaften vil få natronen til å utvikle rikelig med gassbobler. Pensle vaffeljernet med olje. Stek vaflene pent brune. Serveres som de er, eller med syltetøy.

Disse vaflene er glutenfri og melkefri.

Bloggpost av Anne Spurkland, publisert 18. desember 2018

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
0 Shares
Tweet
Pin
Share