Kryddermuffins med teff

Høstlige kryddermuffins med teff og eplebiter

Jeg er ikke ferdig med teff, det etiopiske, glutenfrie melet som nå begynner å bli mer lett tilgjengelig også i Norge. Jeg har testet ut om teff-mel kan brukes til brownies, og svaret er ja. Men hva med annen type bakst? Muffins for eksempel?

Brownies og sjokoladekake inneholder jo kakao som er glutenfri bakeingrediens i seg selv, I tillegg til at kakao har en egen smak og sterk farge. Teffmel er et ganske mørkt mel (et sted mellom grått og beige), så det vil sannsynligvis påvirke fargen på bakverket. Her er derfor et forsøk med kryddermuffins. Kanel og kardemomme farger bakverket litt mørkere.

Som sist har jeg brukt teff blandet med vann, som har fått stå lunt i noen timer, helst over natten. Dette vil sette igang en gjæringsprosess som vil gjøre melet mer tilgjengelig for baking, men som også vil gjøre melblandingen stadig mer syrlig. Jeg tenker på denne syrligheten som en slags alternativ til “surmelk”. Når man baker med surmelk, er det natron som gjelder som hevemiddel. Det nøytraliserer noe av syren, samtidig som det utvikles gassbobler i deigen. Her har jeg brukt  bade natron og bakepulver, men hvis teff-melet er kommet i god gjæring, er det bedre å bruke bare natron som hevemiddel.

Oppskriften er nok til ca åtte muffins. Muffinsene hadde fin smak og konsistens.

Start forberedelsene kvelden før.

Gjæret teff:

85 g teff
85 g lunkent vann

Bland sammen teff og vann i en bolle. Dekk bollen med en tallerken, og plasser i stekeovnen. Skru på lyset i stekeovnen, men ikke varmen. Varmen fra lyset gjør det lunt men ikke for varmt. La blandingen stå i ovnen i 8-16 timer. Teff inneholder naturlig gjær (slik som druer), og vil sannsynligvis begynne å gjære litt i løpet av denne tiden. (Det vil si det er melkesyrebakterier som får teff til å begynne å gjære).

Muffins:

1 egg
75 g sukker
50 g olje eller smeltet melkefri margarin
1/4 ts salt
1/2 ts malt kardemomme
1/2 ts kanel
1/4 ts natron
1/4 ts bakepulver (eller natron hvis teff-blandingen er blitt veldig syrlig)
170 g gjæret teff

eplebiter (1/2-1 eple)
kanel og sukker

Sett ovnen på 180 gC. Gjør klar et muffinsbrett med 8-9 papirformer. Visp egg og sukker til eggedosis. Bland det tørre, og rør inn I eggedosisen sammen med olje. Rør inn gjæret teff. Fordel deigen i de 8-9 muffinsformene. Ha på noen eplebiter og strø over en blanding av sukker og kanel. Stek ved 180 gC i ca 20 min.

Disse muffinsene er glutenfrie og melkefrie hvis du bruker melkefri margarin.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 18. november 2018
Sist endret 21. November 2018

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
0 Shares
Tweet
Pin
Share