Frie vafler

Frie vafler med gulrot og kardemomme (uten melk, mel, egg og sukker)

På Matbloggsentralen har de jevnlig utfordringer til medlemmene om å bidra med innlegg fra bloggen på et bestemt tema. Ukens utfordring er vafler, i anledningen den kommende vaffeldagen 25. mars. Det er fristende å svare på en utfording, og mitt svar er selvsagt frie vafler. Tidligere i vinter laget jeg glutenfrie, veganske kuvertbrød med utgangspunkt i en av muffinsoppskriftene i Frie kaker. Poenget var å bruke grønnsakmos både som deigvæske og bindemiddel i deigen, og siden har jeg tenkt at samme framgangsmåte vil være flott til vafler. Vaflene ble kjempegode. Slik gjorde jeg det (til ca 6 vaffelplater):

300 g revne gulrøtter
50 g matolje
125 g glutenfri melblanding (eller hvetemel)
1/2 ts salt
1 ts bakepulver
1/2 ts malt kardemomme
ca 1/2 dl vann

Kjør gulrøtter og olje i blender eller med stavmikser til det blir en fin pure. Tilsett mel, salt, kardemomme og bakepulver, og bland godt til det blir en jevn deig. Skrap deigen ut av blenderen og ha over i en liten bolle. Røren er ganske fast til vaffelrøre å være, men det er fordi mye av vannet er bundet opp av grønnsakfibrene. Varm opp vaffeljernet, smør det med litt olje, og stek en liten vaffelprøve. Spe eventuelt deigen noe vann hvis du synes vaflene blir for tykke, eller tilsett litt mer mel hvis vaflene henger fast i jernet og deler seg i to når du åpner det. Spis vaflene mens de er varme med syltetøy eller brunost.

Disse vaflene er melkefrie, eggfrie, glutenfrie og sukkerfrie. Hvis du tåler mel, kan du bruke hvetemel istedet for glutenfri melblanding.

3 hendelser på “Frie vafler”

 1. Hei! Jeg har så fryktelig lyst på vafler men er allergisk mot gluten, egg og melk, derfor passer denne oppskriften supert spessielt siden den også er uten sukker som jeg skal holde meg unna. Når det kommer til glutenfri-melblanding kan jeg ikke bruke de vanlige Semper eller Toro fordi jeg ikke kan spise potet og ris da jeg også reagerer på mye karbohydrater. Har du noe forslag til annet type mel som er mer lavkarbo men glutenfritt?

  1. Hei igjen

   Jeg må innrømme at jeg ikke har forsøkt denne oppskriften med ulike glutenfrie melblandinger, så her må du forsøke deg fram selv. I utgangspunktet vil alle kommersielle glutenfrie melblandinger for brød og kakebaking fungere her, fordi de er satt sammen slik at de inneholder også melslag som sammen med vann vil forklistre og gjøre at vaflene henger sammen.

   Jeg antar du har en melblanding du bruker i andre sammenhenger? Den vil sannsynligvis fungere her også, forutsatt at den inneholder noe stivelse. Bare mandelmel for eksempel vil neppe være nok, det må være noe som stivner ved oppvarming og gjør at vaflene henger sammen. Lavkarbomelmikser baserer seg ofte på at du tilsetter egg, slik at blandingen henger sammen etter steking.

   Soyamel eller kikertmel inneholder mye protein, og kan være verdt å forsøke, eventuelt i kombinasjon med finmalt hirsemel, quinoamel, tapiokamel eller maismel. Kikertemel blandet med vann gir alene en føre som kan stekes som pannekaker (og dermed også vafler). Hvis du blander kikertemel og gulrotmos, skulle det fortsatt gi en blanding som kan stekes som vafler, men som vil være søtere enn bare vann alene. Kikertemel kan gi litt smak av rå erter, så det kan være en ide å riste melet først. Se eksempel i indisk lunsjkake.

   Jeg håper at dette hjalp deg litt videre?

   Et godt tips er å lage bare små porsjoner av gangen når du tester ut melblandingene. Altså ta noe av gulrotmosen, bland inn mel og stek en liten prøvekake. Ble det bra? Fint. Hang det ikke sammen? Prøv med mere mel, eller en annen melblanding.

   Anne S

 2. Tilbakeping: Highlights fra ukens utfordring – vafler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share