Ananas-chili-kake

På twitter dukker det av og til opp bakeinspirasjon. Det siste var en tweet fra @deliciousmag som hadde kåret den beste “ta med på kontoret” kaken, en opp-ned-ananaskake med chili-sirup. Selve kaken var en klassisk formkake med fire egg, og like mye i vekt av smør, mel og sukker, så det var chili-sirupen jeg hadde lyst til å prøve. I “Frie kaker” har jeg en oppskrift på “opp-ned-ananaskake” der jeg har brukt en glutenfri formkake med mandler og kokte poteter som kakebunn. Her er en vegansk versjon,  der jeg har brukt formkake uten egg (og melk) fra “Frie kaker” som kakebunn:

Ananas-chili-kake: Finn fram en kakeform/ildfast form på 18 cm i diameter, helst en som er tett i bunnen, ellers kan det lekke. Sett stekeovnen på 180 gC. Glaser bunnen og opp langs sidene med ananas-chilisirup. Dekk kakebunnen med ringer eller biter av ananas (biter er fint, da blir kaken letter å dele opp). Du trenger ca 150 g ananas til en 18 cm form. Dekk ananasbitene med formkakedeigen (for oppskrift se under). Stek kaken ved 180 gC i 45 minutter, eller til en kniv kommer ren ut av kaken når du stikker i den. Før servering, velver du kaken over på et kakefat. Tar du med kaken på jobben, frakter du den i formen, og velver den over på et  kakefat rett før servering. Praktisk! Denne oppskriften er nok til 6-10 kolleger, avhengig av hvor sultne de er.

Ananas-chilisirup:
100 g lys sirup
1/2 rød chili, eller like mye hele, tørket chili
revet skall av en lime
saft av en lime (30 g)

Vei opp sirupen i en liten kjele. Fjern frøene fra chilien, og hakk den opp i små biter. Vask limen godt med zalo, skyll av såpen og tørk frukten, før du river skallet på fint fåkostjern.  Ha chili og limeskall i kjelen sammen med saften fra limen. Varm opp forsiktig til kokepunktet, og la koke på svak varme i 2-3 minutter. Hell sirupen i kakeformen, og hell på formen så bunnen og litt oppover sidene av formen blir dekket med sirup.

Formkake uten egg (kortversjon): Bland sammen 150 g hvetemel, 2 ts bakepulver, 1/2 ts salt, 1 ts vaniljesukker, 125 g sukker. I et målebeger mål opp 1,6 dl (160 g) vann, 0,6 (60 g) matolje og 2 ts eddik 7%. Bland væsken i det tørre, rør godt til alt er jevnt blandet. Du kan gjerne blande inn 100 g godt avrente små biter av ananas i kakerøren. Hell deigen over i den glaserte kakeformen, og stek som beskrevet over.

Denne kaken er eggfri og melkefri. Tåler du ikke hvetemel, kan du bruke en glutenfri formkakedeig istedet, for eksempel den jeg brukte i Sitronregnkaken her på bloggen, som er basert på egg, kikerter og maizennamel. Isåfall er kaken glutenfri og melkefri. Eller lag formkakedeig med glutenfri melblanding istedet for hvetemel. Bruk for eksempel oppskriften på muffins med kaffe og krem, men erstatt kaffen med ananassaft eller bruk din favorittoppskrift på formkake.

Vær oppmerksom på at det er sitrus i sirupen. Hvis du ikke tåler sitrus, kutter du det ut, og bruker litt vann i stedet for limesaft når du koker sirupen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
0 Shares
Tweet
Pin
Share