Frie pepperkaker II

Siste nummer av Bake kom denne uken, julenummer med blant annet min oppskrift på frie pepperkakehus som (nesten) alle kan bake og spise. I den anledning synes jeg det passer å resirkulere blogginnlegget der oppskriften første gang ble publisert.

Oppskriften er en forholdsoppskrift, så litt regneinnsats kan være nødvendig 

Oppskriften er en forholdsoppskrift, så litt regneinnsats kan være nødvendig for å få laget så mye pepperkakedeig som trenges for formålet (for eksempel adventskos med barnehagen eller vennegruppen fra skolen).

Innlegget er fra november 2011, og starter slik:

I dag ble jeg spurt om oppskrift på pepperkaker fri for egg, melk og gluten. I boken “Frie kaker” er det en oppskrift på sirupsnipper fri for egg og melk, som kan brukes som utgangspunkt. Melet byttes ut med glutenfri melblanding.

Det trenges noe som kan binde deigen sammen under stekingen.

Fordi det ikke er egg i denne oppskriften, trenges det noe annet som kan binde deigen sammen under stekingen.

Et triks jeg har gitt i boken er å bruke stivelsesklister istedet for egg. Det kan lages ved å blande en liten skje av melet med kokosmelken/vannet og lage en grøt av dette ved å varme opp under omrøring.

Rør deretter inn sirup og sukker, så fettet og la dette smelte ved lav varme under omrøring, rør deretter inn krydder, og mel blandet med natron/hornsalt.

Deigen skal hvile kaldt over natt før pepperkakene bakes ut og stekes 8-10 min ved 180 gC.

En utskriftsvennlig versjon av denne oppskriften, med utgangspunkt i 100 g sirup finnes her.

Kortversjonen av oppskriften er slik:

Forholdet sirup/sukker/kokosmelk(grøt)/matfett (kokosolje, delfiafett eller melkefri margarin) /glutenfri melblanding er 1:1:1:0,5:3.

Hevingsmiddel er natron og hjortetakksalt, 1/2 ts av hver til 100 g sirup. Krydres med malt kanel/ingefær/pepper/anis/nellik.

Tegn opp huset på rutepapir, klipp ut maler.

Til pepperkakehus må deigen kjevles tykkere enn til sirupssnipp. Det kan være lurt å prøve seg litt fram før en går i gang med et stort byggverk. Tegn opp huset på rutepapir, klipp ut maler.

Kakedeig laget av 100 g sirup er nok til fire små hus (6×7 cm og 7×10 cm vegger og 6×12 cm tak sånn omtrent). Skjær ut små ruter til vindu, og plasser et halvt sukkertøy i hver rute. Sukkertøyet vil smelte under steking, og lage gjennomskinnelig vindu.

Pynt husene med melisglasur, bruk sprøytepose med et lite hull i munnstykket: Melisglasur fri for egg: Bland inn 1 ts frysesyltepulver til hver 100 g melis, rør inn vann til passe fast glasur. Pynt med nonstop og seigmenn, eller bruk gresskarfrø og tørket frukt slik som på bildet.

Disse pepperkakene er melk, egg og glutenfrie, og derfor også veganske. Tips: Hold tilbake noe av den glutenfrie melblandingen, det er mulig du ikke trenger alt. Deigen skal være myk når den er nylaget. Den blir fast når den har stått kaldt en stund.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, første gang publisert 24.11.11
Sist redigert 21.12.19

1 hendelser på “Frie pepperkaker II”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

6 Shares
Tweet
Pin
Share