Sjokoladeostekake med eplegele

Sjokoladeostekake med eplegele på julefest
Sjokoladeostekake med eplegele på julefest

I går var vi i juleselskap og jeg skulle ha med kake. Akkurat hva var litt uklart, inntil jeg stakk innom nærbutikken. Der har de ofte varer til halv pris på grunn av dato. Og jeg innrømmer det uten blygsel, jeg kjøper gjerne varer som er nedsatt på grunn av dato. Det aller, aller meste holder seg godt utover “best før” dato, og jeg tenker også at jeg bidrar til et bedre miljø ved å redusere mengden mat som kastes. Så jeg har kjøpt mye fløte, smør, melkefri margarin, egg, melk, yoghurt og ost til nedsatt pris i denne nærbutikken. I går var det Philadelphia sjokoladeost som var nedsatt. Altså ble det sjokoladeostekake, denne gangen med oreokjeksbunn. Jeg har angitt noen alternativer for sjokoladeosten under. Hvis du ikke spiser melk, kan du forhåpentligvis likevel bli inspirert til å lage en sjokolademoussekake som likner. Jeg skriver helt til slutt hva jeg selv hadde satset på, hvis jeg skulle ha laget noe liknende uten melk. Oppskriften er til en stor kake (26 cm i diameter), som bør være nok til 16 personer. Kaken ble godt mottatt.

Oreokjeksbunn:
90 g lys glutenfri melblanding (her Jytte Mjøl mix)
1/2 ts Certo frysepulver (inneholder xanthan)
25 g kakao
1/2 ts natron
1/4 ts bakepulver
1/4 ts salt
90 g sukker
70 g smør eller kakesmør
35 g maisstivelse (eller et halvt sammenvispet egg)
—-
50 g smeltet smør eller kakesmør

Start med å koke maisstivelse: 100 g vann og 1 ts maizennamel røres godt sammen i en liten kjele, og gies et oppkok under omrøring. Det kommer til å tykne til en litt tykk, blank masse. Det er maisstivelse, og det kan erstatte egg i noen sammenhenger.

Sett stekeovnen på 180 gC. Bland sammen de tørre ingrediensene, smuldre inn smøret, og elt alt sammen til en deig med maisstivelsen. Dekk en springform, 24-26 cm i diameter med et bakepapir i bunnen. Smør kanten av formen litt oppover med smør (eller hvis melkefritt med olje). Trykk deigen jevnt ut i formen. Stek kakebunnen ved 180 gC i 15 minutter. Når bunnen nettopp er kommet ut av ovnen, og mens kaken fortsatt er helt varm, bruk bunnen av en flaske eller et stamperedeskap og trykk bunnen flat. Smelt smør eller margarin og fordel jevnt over den flate bunnen. Avkjøl.

Ostesjokoladekrem:
800 g Philadelphia ost med melkesjokolade (5 pakker a 160 g)
(alternativt 600 g kremost (5 pakker Tine kremost a 125 g) og 200 g mørk smeltet sjokolade)
3 ss Cognac eller Calvados
3 dl kremfløte
200 g eplegele
(alternativt 120 g eplejus og 80 g melis)
7 plater gelatin

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann. Bland sjokoladeosten med Cognac. (Eventuelt smelt sjokolade i vannbad og rør inn i kremosten). Visp kremfløten stiv. Bland vispet kremfløte med sjokoladekremosten. Ha eplegele (eller eplejus og melis) i en gryte. Varm opp til kokepunktet. Ha gelatinplatene oppi, og rør til de er helt løst opp. Hell eplesaften i sjokoladeostekremen, under kraftig omrøring. Du vil ikke at gelatinen skal stivne før du får blandet den inn i kremen, så bruk håndholdt miksmaster, og hell eplesaften i litt og litt mens du kjører mikseren.

Montering av kaken:
Fjern kanten på springformen og løsne kakebunnen forsiktig. Trekk av bakepapiret og legg bunnen over på et flatt kakefat. Plasser springformens kant rundt kakebunnen igjen. Kle gjerne innsiden med bakepapir eller plastfolie. Hell sjokoladeostekremen over kakebunnen og fordel kremen jevnt så overflaten blir rett.

La kaken stå kaldt til den har stivnet, ca 2-3 timer. Fjern springformringen forsiktig, løsne evt kaken med en kniv langs kanten. Før servering drysses et fint lag med kakapulver (ca 1 ts) over kaken ved hjelp av tesil. Plasser små skjeer med eplegele her og der på kaken. Dryss eventuelt over med sølv eller gullperler.

Eplegele:
Hvis du ikke har eplegele kan du lage det selv:
1 kg epler i biter (med skall og kjernehus, men uten stilk)
200 g vann
1/2 ts sitronsyre
ca 300-400 g sukker

Kok opp epler og vann, og la småkoke under lokk ca 30 minutter, til eplebitene er helt møre og nærmest most. Vri opp et lommetørkle eller lite kjøkkenhåndkle i vann, og bruk det til å dekke bunnen i en romslig sil/dørslag. Hell over eplemosten. La saften renne ut av sikten, vent til massen er blitt så avkjølt at du kan ta i den. Samle endene til tørkleet og vri ut så mye væske du klarer av eplemosen. Det skal ikke være med biter i saften. Mål opp saften, det blir sannsynligvis sånn ca 400 g. Du trenger inntil 1 del sukker (i vekt) for 1 del saft. Så får du 400 g saft trenger du inntil 400 g sukker (det går kanskje å få geleen stiv også med 300 g sukker). Kok den opp. Ha i sitronsyre og deretter sukker. Småkok blandingen i 2-3 minutter. Hell over på et rent, varmt syltetøyglass (dypp det gjerne i kokende vann så det er helt varmt) og sett på rent lokk. Når eplesaften er avkjølt vil dette stivne til gele. Det kan av og til ta 2-3 dager før det er stivt.

Når du koker eplene kommer det pektin ut i kokevannet fra eplene. Dette reagerer med sukker til en gele, hvis væsken er syrlig (sitronsyren er derfor nødvendig for å få det stivt. Sitronsyre kan du bruke til andre ting også, for eksempel hvis du vil lage ost av vanlig helmelk).

Denne kaken er glutenfri og eggfri. Hvis du ønsker å lage en melkefri kake som likner, kan du bruke soyabasert kremost i stedet for kremost sammen med melkefri 70% sjokolade, og erstatte fløten med 2 dl vispbar fløteerstatning.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 21. desember 2014

1 hendelser på “Sjokoladeostekake med eplegele”

  1. Kaka ble ikke bare godt mottatt, den ble svært populær, og det var bare ei lita flis igjen etter at folk hadde forsynt se flere ganger. Anbefales på det varmeste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share