Sarah Bernhardt kaker

Sara Bernhard kaker, mmm….

Jeg har lenge hatt lyst til å lage glutenfrie veganske Sarah Bernhardt kaker. Jeg har sneiet innom konseptet noen ganger, særlig i forbindelse med prøvesmaking og boksignering av “Frie kaker“, men aldri fullt og helt.

Det som trenges til en Sara Bernhardt kake er en mandel eller nøttebunn, en god og fet sjokoladekrem og et sjokoladetrekk som blir litt stivt ved avkjøling. Dette er ideelle kaker å lage uten gluten, egg og melk. Sannsynligvis er det rimelig enkelt å bytte ut sukker med en ønsket sukkererstatning også.

Nøttebunnen har jeg laget slik jeg tidligere har laget nøttemakroner her på bloggen. Sjokoladekremen kan lages enten som en ganache, en blanding av 70% sjokolade og en annen passende væske, eller som en sjokoladesmørkrem. Her har jeg likegodt eksempler på begge deler.

Ingredienser:

Til ca 20 kaker trenger du:

40 g olje
75 g eplemos (eller 50 g kokt eple uten sukker og 25 g sukker)
50 g sukker
130 g malte mandler eller nøtter
75 g melis
1 ts bakepulver
25 g potetmospulver uten krydder (Coops X-tra potetmos fungerer fint)

Ganachekrem (til 10 kaker):
75 g 70% sjokolade
75 g kokosmelk

Sjokoladekrem (til 10 kaker):
75 g kakesmør
75 g sjokoladepulver (Nesquick, Oboy eller liknende)
20 g varmt vann (to små spiseskjeer)

Slik gjør du:

Kakebunner: Sett stekeovnen på 180 gC.

Hvis du bruker nøtter, kan du riste noen av nøttene først ved 180 gC i 10 min for mer nøttesmak.

Bland olje, eplemos og sukker med stavmikser eller blender til jevn blanding. Bland mandler, melis, bakepulver og potetmospulver sammen og elt inn i eplesausen. Deigen blir ikke spesielt fast, men skal være formbar. Tilsett eventuelt litt mer revne mandler (eller potetmospulver).

Bruk maisennamel for utbaking. Form massen til en passe tykke pølse og skjær kakedeigen i skiver som legges på stekeplaten.

Stek kakene ved 180 gC i ca 13 min. Kakene skal være litt gyldne men myke når de kommer ut av stekeovnen.

Ganachekrem: Varm opp kokosmelken til kokepunktet. Trekk kjelen tilside og ha i sjokoladen i biter. Rør til sjokoladen har smeltet.

Overfør blandingen til en bolle. Når sjokoladen er avkjølt til romtemperatur, visper du inn luft til den tykner. Deretter setter du kremen til avkjøling i kjøleskapet i en time.

Sjokoladekrem: Rør vannet ut i sjokoladepulveret til det blir en jevn masse. Visp opp kakesmøret med håndholdt miksmaster, og rør inn sjokoladesausen litt etter litt. Smak eventuelt til med romdråper eller liknende.

Montering av kakene:

Ha ganache eller sjokoladekrem i en sprøytepose med stort munnstykke. Fordel en romslig porsjon krem på hver mandel/nøttebunn. Det skal være omtrent minst like mye krem som kakebunn. Sett kakene til avkjøling i fryseren.

Mens kakene står i fryseren smelter du 150 g 70% sjokolade med 15 g delfiafett i vannbad. Når sjokoladen er smeltet og blandet sammen med kokosfettet, tar du bollen vekk fra vannbadet og dypper de kalde kakene i sjokoladen. Bruk en matpinsett til å holde kakene fast med i bunnen.

Sett dem på et bakepapir til avrenning og avkjøling. Resten av sjokoladen kan du ta vare på og bruke til baking en annen gang.

Kakene holder seg ved romtemperatur i flere dager. Hvis du vil oppbevare kakene lenger, bør du lagre dem i fryseren.

Mer informasjon:

Disse kakene er glutenfri og eggfri. Hvis du bruker 70% sjokolade uten melk, er de også melkefri, og dermed veganske. Hvis du ikke tåler nøtter eller mandler, kan du lage bunnen med finmalt kokos eller eventuelt ristede, finmalte gresskarkjerner.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert første gang 23. mai 2012, sist redigert 30. april 2021

8 hendelser på “Sarah Bernhardt kaker”

 1. Vil takke for supre oppskrifter.

  Jeg har eggalergi, og jeg har prøvd ut flere kaker her,

  og er veldig fornøyd, lett forstålige og lese, og veldig bra resultat.

  Mmmm, mye godt her.

  1. Hei igjen
   Takk for ros! Det liker jeg. Hyggelig å høre at du liker oppskriftene. Du vil finne enda flere oppskrifter, og kanskje også mer forklarende tekst, i boken Frie kaker, som er utgangspunktet for bloggen. (Du finner link til boka på forsiden av bloggen). Der har jeg ca 130 kakeoppskrifter fri for melk/mel/egg og eller sukker, hvorav ca 85 kakeoppskrifter er uten egg. Boken kan også være en god ide som julepresang til folk som av og til baker kaker til deg.
   Anne S

 2. jeg følger oppskriften og det blir bare bløt klisset masse. klarer ikke lage noen pølse. Første omgang rett i søpla!noen tips?

  1. Uff da. Ville nok ikke kastet dette selv. Jeg har ikke prøvd med alle typer eplemos og potetmospulver (hvis det er det du bruker), så det er jo en risiko for at det ikke blir helt likt hos deg som hos meg. Det kan kanskje være forskjell på hvor mye vann det er i eplemosen i forhold til vannbindende fiber, eller hvor godt potetmospulveret trekker til seg kald væske. Hvis det blir for klissete hjelper det å tilsette noe mer revne mandler, eller noe mer potetmospulver, eller begge deler. Det skal uansett ikke være så fast som en marsipanpølse dette her. Kanskje jeg skal presisere det i framgangsmåten.

   Hvis du starter på nytt med samme ingredienser, ta mindre eplemos i utgangspunktet, og tilsett eventuelt litt til etter hvert, hvis du synes det blir for fast.

   Håper dette hjelper.

   Hilsen Anne

   PS Generelt vil jeg anbefale å ikke kaste deig du synes virker mislkykket før du har gitt den en sjanse i stekeovnen. Jeg har bakt flere runder av disse (med ulike mengder sukker/melis) og med mer sukker/bløtere deig blir det fine flarn eller mandelmakroner av deigen, selv om de kanskje ikke får den kakekonsistensen du er ute etter for Sara Bernhardt kakene.

 3. hei
  Er det slik at man kan velge mellom kokosfett og delfia for å lage sjokotrekket?
  . “Mens kakene står i fryseren smelter du 150 g 70% sjokolade med 15 g delfiafett i vannbad. Når sjokoladen er smeltet og blandet sammen med kokosfettet, tar du bollen vekk fra vannbadet og dypper de kalde kakene i sjokoladen.”

  1. Hei igjen
   Delfiafett er herdet kokosfett, så det er mulig jeg bruker begrepene om hverandre. Du kan også gjerne bruke kokosolje (Cocosa eller annen kokosolje). Den har et lavere smeltepunkt, men for å blande med sjokolade som i eksempelet her, skal det gå helt fint. Hvis du alltid erstatter Delfiafett med cocosa, kan det av og til hende at bakeresultatet blir litt løsere ved romtemperatur.
   Anne S

 4. Disse kakene er kjempe fine, ettersom jeg er allergisk mot egg! Men mine kaker blir veldig rennende, og jeg får ikke den fastheten som vises på bildet. Jeg følger oppskriften til punkt og prikke.. Har du noen ideer om hva jeg kan bruke for å få deigen fastere?
  Takk for en kjempe fin blogg:)

  1. Hei igjen
   Jeg antar du mener at det er mandelbunnen og ikke kremen som renner? Vet du hva, det var en feil i denne oppskriften da jeg fant den fram igjen nylig. Jeg bakte akkurat slik jeg hadde skrevet det, og akkurat som du sier, fløt kakene utover, akkurat som mandelflarn (det er godt med mandelflarn, men her vil vi ha noe som er mest likt kransekake). Det var for mye sukker i forhold til resten. Oppskriften skal være riktig nå, håper jeg. Hvis du likevel får rennende mandelkaker, vil jeg gjerne få beskjed 🙂
   Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
3 Shares
Tweet
Pin
Share