Kolibrimuffins med kaffe og krem

Kolibrimuffins med kaffe og krem

Humming bird bakery (kolibribakeriet) i London har nettopp gitt ut ny bakebok på norsk: Kakedager. Jeg kjøpte boken forrige lørdag, kanskje jeg kunne lære noe nytt? Denne helgen hadde jeg bakekurs, med fem ivrige deltagere. Temaet var blant annet kakefyll uten melk. Her er en oppsummering av begge hendelser:

Kolibriene lager muffins på en uvanlig måte. Litt smør smuldres fint i alt det tørre. Mye melk mikses med egg, og blandes i melblandingen. Resultatet er usedvanlig luftige muffins, som er tiltalende lite fete. Men kan kolibrimuffins bakes fri for mel eller melk? Ja da. Glutenfri melblanding ble minst like bra. Å bytte ut smør med melkefri margarin og melk med kaffe gikk fint. Og det ble faktisk også fine muffins med både melkefri margarin, kaffe og glutenfri melblanding.

På bakekurset laget vi melkefritt kakesmør og brukte det som utgangspunkt for muffinskrem (side 50) og italiensk marengskrem (54) fra “Frie kaker”. Det viste seg at det ikke er helt enkelt å få til alle varianter av muffinskremen.

Krem er en emulsjon, en blanding av fett og vann. For å få til blandingen trenges et emulsjonsmiddel som kan binde både fett og vann. Likevel er det en grense for hvor mye vann som kan blandes inn i fettet. Derfor må man gå skrittvis fram og blande inn litt og litt emulsjonsmiddel om gangen. Hvis det skiller seg, kan man begynne på nytt, med en ny klatt kakesmør, og røre inn litt og litt av den skilte kremen.

Kolibrimuffins med kaffe
40 g kakesmør, melkefri margarin eller smør
120 g finmalt rismel, lys glutenfri melblanding eller hvetemel
140 g sukker
1 1/2 ts bakepulver
1 egg
120 g sterk kaffe

Sett ovnen på 180 gC. Bland alt det tørre sammen med fettet. Bruk miksmaster på lav hastighet, slik at det blir til et fin grynet masse. I et målebeger, vei opp kaffe, ha i egg og visp godt sammen. Bland kaffeblandingen i det tørre med miksmaster. Ha røren over i 12 muffinsformer. Stek kakene ved 20 min.

Muffinskrem med sjokoladesmak

Muffinskrem med sjokolade (til 6 muffins):
75 g kakesmør eller melkefri margarin
50 g sjokoladepulver (Nesquick eller liknende) (6 ss)
20 g varmt vann (3 små ss)
75 g melis

Bland sjokoladepulver med varmt vann så det blir en tykk saus. Visp fettet luftig og mykt. Bland inn litt etter litt sjokoladesausen inn i fettet, vekselvis med melis. Spar litt av sausen til pynt. Bruk kremen som topping på muffins. Bruk gjerne sprøytepose med stjernemunnstykke. Ha litt sjokoladesaus og revet 70% (melkefri) sjokolade på til pynt.

Italiensk marengskrem med pistasjpralin

Italiensk marengskrem (til 12 muffins)
125 g sukker
0.5 dl vann
2 eggehviter
1/2 ts eddik
25 g sukker
100 g romtemperert kakesmør eller 85 g kokosfett (Delfiafett eller Cocosa)

Gjør to ting på en gang. Ha vann og 125 g sukker i en liten kjele. Legg en skåner på vekten, nullstill og vei kjelen med innhold. Kok sukkeret ved moderat varme, til kjelen veier 35 g mindre enn i utgangspunktet. Samtidig visper du eggehvitene stive med eddik. Visp inn resten av sukkeret.

Hell den fortsatt kokende sukkerlaken i en tynn stråle i eggehvitene mens du fortsetter å vispe. Det skal bli en ganske stiv marengs. Mens den fortsatt er varm, visper du inn fettet litt etter litt. Sprøyt kremen på muffinsene. Strø over pistasjpralin (pistasjnøtter laget som brente mandler, og knust til pulver i blender, twitter-tips fra @matshoilund). Rester av kremen holder seg fint i kjøleskap en dag eller to.

Mer informasjon:

Disse kakene er melkefrie hvis du bruker melkefri margarin eller kakesmør i muffinsene.

Hvis du også  bruker rismel eller glutenfritt mel er de også glutenfrie. For ordens skyld, hvis du tåler alt, kan muffinskrem og italiensk marengskrem også lages med smør. Men kaffen må du beholde, hvis det skal bli kaffesmak på muffinsene.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 12. februar 2012. Sist oppdatert 6. juli 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
0 Shares
Tweet
Pin
Share