Jubelkaker

Jubelkaker med nøttesmak

Whoopie pies ble en kakeslager i USA i 2010. Kakene ble opprinnelig laget av Amish-koner som puttet dem i matboksene til mennene sine. Navnet kommer angivelig fra mennenes begeistrete jubelutbrudd når de oppdaget godsakene i matpausen på åkeren. I “Frie kaker” er det ikke med noen oppskrift på jubelkaker, til det er denne kakemoten for ny. Kolibribakeriet derimot, har sine varianter av whoopie pies i boken “Kakedager“, og jeg har latt meg inspirere av dem til å lage en glutenfri variant. Etterhvert kommer det helt sikker både melkefri og eggfrie varianter av disse kakene her på bloggen. Kakene er en mellomting mellom muffins og tørre småkaker. Litt faste, litt myke. De malte, ristede hasselnøttene gir nydelig nøttesmak til kakene.

1 egg
150 g sukker
150 g kulturmelk eller youghurt
2 ts vanlijesukker
75 g smeltet smør
200 g lys glutenfri melblanding
1 ts natron
1/2 ts bakepulver
60 g malte hasselnøtter

Rist de malte nøttene i tørr stekepanne, til nøttemelet er lett gyldent. Visp egg og sukker til eggedosis. Smelt smøret, og rør inn melk og smør i eggedosisen. Bland alt det tørre sammen, og rør inn i egg/melk blandingen. La røren stå kaldt i 30 minutter. Form litt store kaker, og plasser dem med litt avstand på to stekebrett kledt med bakepapir. Det skal bli ca 20 kaker tilsammen. Stek kakene ved 180 gC i ca 12 minutter, til de er pent gyldne.

Fyll:
1 eggehvite
125 g sukker
50 g (0,5 dl) vann
100 g romtemperert smør
75 g melis
1 ts vaniljesukker

Visp eggehviten stiv, visp inn 25 g sukker så det blir en luftig marengs. Kok opp 100 g sukker med vannet, og la småkoke i 3-4 minutter. Hell sukkerlaken litt etter litt inn i marengsen, mens du fortsetter å vispe. Rør sammen smør, melis og vaniljesukker. Rør inn marengsen skjevis, til du får en luftig smørkrem.

Montering av kakene: Legg en skje smørkrem på en jubelkake. Legg en annen kake oppå, så det blir en “sandwich”. Får du smørkrem tilovers, kan du oppbevare den i tett boks i kjøleskapet i 1-2 uker.

Disse kakene er glutenfrie. Hvis du tåler hvetemel, kan du bytte ut glutenfri melblanding med hvetemel. Hvis du ikke tåler nøtter, kan du bytte ut nøttene med finmalt kokos.

Foreløpig har jeg ikke rukket å forsøke melkefrie jubelkaker, men jeg regner med at dette vil fungere: Erstatt kulturmelk med kokosmelk tilsatt 1 ss sitronsaft, og bytt ut smøret med 50 g olje. Fyllet til kakene lager du med melkefri margarin istedet for smør.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
0 Shares
Tweet
Pin
Share