Iskake med hylleblomst

Matbloggsentralen kaller: Denne gangen er deres utfordring iskrem i alle varianter. Jeg holder meg til iskake, og vil forsøke avocadoiskake med svarthyll. Avocado er en svært fet frukt, og de fleste er vel vant til å spise avocadomos som guacomole til taco. Men avocado kan også brukes som utgangspunkt for søt krem eller is.

I “Frie kaker” har jeg en rå kake med avocado og lime. Her har jeg brukt denne oppskriften som inspirasjon for å lage iskake med avocado og svarthyllekstrakt. Svarthyllblomst er svært aromatisk, og er den dominerende smaken i denne kaken. Har du ikke svarthyll i nærheten, kan du istedet lage sitronekstrakt av en hel sitron og sitronsyre. Eller improviser og bruk knuste mynteblader, sitronmelisse eller liknende sammen med sitron og sitronsyre til å lage et ekstrakt av. Sitron og sitronsyren er viktig for å hindre at avocadoen blir brun. Til 4 porsjonskaker trenger du:

50 g melkefrie kjekssmuler (for eksempel fra havrebunn til multemoussekake)
25 g melis
25 g melkefri margarin eller kakesmør

200 g moden avocado (uten skall og sten)
100 g usøtet svarthyllekstrakt (se under)
1/4 ts salt
50-100 g melis eller annet søtningsstoff

Kakebunn: Knus kjekssmulene og ha dem i en stekepanne eller gryte med fett og melis. Varm opp under omrøring til blandingen blir pent gylden. Finn fram fire glass eller små kopper med rette kanter, eller bruk små bakeringer uten bunn hvis du har det. Fordel de ristede kakesmulene i bunnen av formene.

Iskrem: Kjør avocado, ekstrakt og salt i blender til det blir en fin jevn masse. Smak til med melis eller søtningsstoff. Jeg brukte 50g melis og syntes det var søtt nok. (Hvis du bruker svarthyllekstrakt som allerede er søtet, blir det helt sikkert søtt nok uten ekstra sukker). Hell massen over kakesmulene og sett i fryser i 2-3 timer eller mer.

Før serveringen taes koppene/kakeringene fram fra fryseren, og kakene løsnes forsiktig fra formene. Sett kakene på desserskåler, og pynt med friske mynteblad, skiver av sitron, eller hvis du fortsatt har tilgang til slikt, svarthyllblomster.

Tekniske betraktninger: Det er en utfordring å få prosjonskakene ut av formen hvis du ikke har små bakeringer uten bunn (noe de aller færreste har). For å få iskakene ut av formen på en pen og enkel måte kan du prøve å klippe til overheadplast i passe høyde som du kler veggen i koppen med. I bunnen av koppen legger du et stykke bakepapir eller en bit plastfolie. Eller hva med å dekke bunnen av koppen og veggene med plastfolie/gladpack og strø kakesmulene på toppen av isen. Når kaken skal serveres, velter du den over på en asjett så kakesmulene kommer ned, og fjerner plastfolien. Eller bare server iskaken i koppen eller glasset uten å ta den ut av formen før servering.

Svarthyllekstrakt:
10 svarthyllblomster (så få at du kanskje kan få plukke dem hos naboen?)
1 ts sitronsyre (5 g)
1/4 sitron med skall
300 g vann
Kok opp vann med sitronsyre og sitron. Hell det varme vannet over svarthyllblomstene, som du har rensket for blader, insekter og annet. (Stilkene kan du beholde). Sett blandingen i kjøleskap i to dager, før du siler av saften og kaster blomstene og sitronskallene. Til avocadoisen har jeg brukt usøtet ekstrakt, men vanligvis blandes ekstraktet med sukker ca 1:1 (dvs her passer det med 250-300 g sukker). Når sukkeret er løst opp bruker du det som saft, fortynnet 1:5 med vann. Saften oppbevares best i fryser hvis du ikke drikker den opp i løpet av 1-2 uker. Svarthyll vokser vilt enkelte steder på Sørlandet, og i store deler av Nord-Europa inkludert Danmark. Det er en busk som nå er blitt mer og mer vanlig også som hageplante i Norge. Har du en slik plante i nærheten er du kjempeheldig. Plukk blomstene og lag verdens beste sommerdrikk.

Disse iskakene er eggfrie og melkefrie og dermed veganske, og hvis du bruker glutenfrie kjekssmuler er de også glutenfrie.

9 hendelser på “Iskake med hylleblomst”

 1. Tilbakeping: Highlights fra ukens utfordring – iskrem!

 2. Hei jeg bor i Danmark har laget mange liter hylleblomst saft nå og det er bare en alvedrikk om sommeren når den er hjemmelaget, ferdig kjøpt saft inneholdr ikke mye hyldeblomst men mye kunstig smak og er ikke i nærheten av det den egentlig skal smake. Min anbefaling lag den selv og kjenn den enorme forskjellen.

  1. Så hyggelig! Hyllen blomster fortsatt, og det er flott om flere får øynene opp for den fantastisk gode smaken av hylleblomst saft, gjerne også brukt som iskrem eller smakstilsetning til kaker ellers.
   Anne S

   1. Jeg jukser litt, for jeg glemmer alltid å hente inn blomstene, men IKEA har nydelig hylleblomstsaft, – men den er med sukker…

    1. Går sikkert fint å bruke ferdigkjøpt hylleblomstsaft istedet for hjemmelaget ekstrakt. Men jeg ville ha vurdert sukkerinnholdet i saften, og beregnet hvor mye jeg trenger til avocadoblandingen i forhold til hvor søt jeg vil ha den (hvis saften inneholder 50g sukker pr dl saft, er 1 dl saft helt OK, men da trenger du ikke ekstra sukker sannsynligvis). Jeg ville nok også ha tilsatt litt ekstra sitronsaft (evt litt sitronsyre løst i vann), for å hindre at avocadoen blir brun. Ikke godt å vite hva IKEA (eller andre produsenter av hylleblomstsaft) har tilsatt av antioksidanter i sine produkter :-).
     Anne S

    2. Jeg vil påstå at Ikea sin hylleblomstsaft ikke er spesielt god til hylleblomstsaft å være. Lite smak av hylleblomst, mer fremtredende smak av sitron, og søt. Men jeg likte den dog personlig ganske godt..;-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share