Smuldrepai med plommer

Frukthøsten har så smått begynt. Det er tid for smuldrepai. Dette er en effektiv måte å bruke mye frukt i kake på, og samtidig få en knasende sprø skorpe. I sin enkleste utgave legges frukten i skiver eller biter i bunnen av en ildfastform, og en mørdeig smuldres oppå frukten før kaken stekes. Her har jeg lagt et lag med deig under frukten også. Det gir litt mer kakepreg på det hele. Plommer inneholder mye væske, som vil renne ut av frukten ved oppvarming. Så det er lurt å koke plommene først, slik at en del av væsken fordamper. Hvis plommene er sure, kan du ha litt natron i blandingen mens den koker. Det nøytraliserer noe av syren, og gjør at plommesmaken kommer tydeligere fram. Denne oppskriften er nok til 6-8 personer.

700 g plommer
100 g vann
70 g sukker
evt 1/2 ts natron

Paideig:
100 g melkefri margarin
100 g sukker
1/2 ts salt
100 g kakehummus
1 ss (10 g) Certo frysepulver (inneholder xanthan)
40 g kokos kjørt til fint pulver i blender eller elektrirsk kaffekvern
40 g mandelmel eller mandler
70 g havregryn kjørt til fint mel i blender eller elektrisk kaffekvern

Smuldredeig:
Halvparten av paideigen over
40 g havregryn
20 g kokos
15 g sukker
1/2 ts malt kanel

Kok opp plommene med litt vann, fjern stenene, tilsett sukkeret og la blandingen koke under omrøring i 15-20 minutter til volumet er blitt redusert med 40-50 %. Avkjøl blandingen.

Dekk en liten langpanne med et stykke bakepapir. Sett stekeovnen på 180 gC.

Lag paideig ved å vispe sammen margarin og sukker. Visp inn salt og kakehummus. Strø over Certo frysepulver og fortsett å vispe. Rør inn finmalt kokos, mandelmel og havremel.

Trykk halvparten av paideigen ut i en liten langpanne dekket med bakepapir. I resten av paideigen rører du inn havregryn, kokos, sukker og kanel så du får en “smuldredeig”. Bre plommemosen utover paideigen. Strø smuldredeigen i klumper og smuler utover plommene. Stek kaken ved 180 gC i 30-40 minutter, eller til overflaten er blitt pent gylden.

Server kaken lunken som dessert, gjerne med en klatt med vispet krem eller en kule vaniljeis. Kaken holder seg fint i flere dager i kakeboks.

Denne kaken er glutenfri, melkefri, og eggfri. Hvis du bruker vegansk margarin er den også vegansk. Hvis du tåler melk, kan du bruke smør i stedet for melkefri margarin.

Bloggpost av Anne Spurkland, publisert 12. august 2018
Sist ppdatert 15. august

2 hendelser på “Smuldrepai med plommer”

 1. Sia eg må ligge unna bønner/kakehummus, kan eg da bruke samme mengde glutenfritt mjøl? Jyttemjøl eller Toro lys?

  1. Hei igjen
   I denne oppskriften har jeg brukt kakehummus/bønner hovedsaklig som eggerstatning.
   Så hvis du spiser egg, kan du erstatte kakehummus med ett stort egg. Du har rett i at bønnene også bidrar litt på melsiden, så hvis du synes at deigen virker for løs, kan du ha i 20 g ekstra med malte havregryn eller en annen glutenfri meltype som du har i huset.

   Hvis du ikke spiser egg, kan du lage smuldrepai bare med mel, sukker og smør. Men for å få til en kake som henger brukbart sammen, altså med både bunn og topp, slik jeg forsøker her, ville jeg nok lett etter en annen alternativ eggerstatning for å få bunnen til ikke å smule. Jeg bruker ganske ofte sukkerfri eplemos som en kilde til fiber og væske i kaker, det kan forsøkes her også. Bananmos kan også brukes, men der vil smaken kanskje ikke passe så godt sammen med plommene.

   Hilsen Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 Shares
Tweet
Pin
Share