Peanøttbananbrød

Peanøttbananbrød, morsom måte å spise overmodne bananer på

Jeg så nylig en oppskrift på Instagram fra @thebakermamabanankake med bare fire ingredienser. Det attraktive for meg var ikke at det var få ingredienser, men at kaken var både glutenfri og vegansk. Dessuten inneholdt den heller ikke sukker, men var istedet søtet med overmoden banan og mørk sjokolade (ja da, det er sukker i sjokolade). Kaken var laget med banan, havregryn og peanøttsmør, der peanøttsmøret erstatter annen olje eller fett, banan erstatter sukker og egg/gluten, og havregrynene tilfører stivelsen som får kaken til å henge sammen etter steking. Sjokoladeperlene gir ekstra sødme og dessuten god smak.

Jeg fikk lyst til å forsøke hvordan dette fungerte, med noen små tilpasninger av framgangsmåten. Under følger min versjon av denne kaken.

Kaken smakte mye banan, mens peanøttene nærmest ikke var merkbare. Uten tilsatt sukker var den selvsagt mindre søt enn kaker flest. For amerikanere som spiser banankake som mellommåltid er det selvsagt supert, vi andre kan kanskje savne søtsmaken. Som alternativ til mørk sjokolade, kan rosiner være med å gjøre kaken søtere. For å få fram at kaken inneholder peanøtter, kan det være en god ide å strø noen peanøtter på toppen før kaken stekes.

125 g saltede, ristede peanøtter
350 g godt moden banan uten skall (nesten jo mørkere jo bedre)
100 g glutenfrie havregryn
100 g sjokolade 70% (grovt hakket eller som ferdige sjokoladeperler)

Peanøttsmør:
Lag først peanøttsmør ved å kjøre peanøttene i blender til det blir “smør”. Kjjør blenderen støtvis som om du hakker isbiter, da er det lettere å få det til. Etterhvert som peanøttene blir finmost, vil de begynne å slippe fettet så det blir peanøttsmør. Du kan gjøre dette i god tid på forhånd, lag gjerne mer peanøttsmør enn du trenger til kaken når du først er igang.

Framgangsmåte:
Sett stekeovnen på 180 gC.

Kle bunnen av en liten brødform (ca 1 liter) med en stripe bakepapir, og smør sidene av formen med formfett eller litt matolje.

Ha banan og havregryn i blenderen, sammen med peanøttsmøret. Kjør blenderen til havregrynene er finmost og alt er godt blandet. Ha sjokoladeperlene i blenderkolben, bland sammen med en slikkepott og skrap deigen ut og over i kakeformen. Pynt toppen av kaken med noen skiver av banan og noen sjokoladeperler, før du steker den i ovnen ved 180 gC i ca 30 minutter, eller til en kniv kommer tørr ut av kaken.

I denne oppskriften er det ikke tilsatt noe ekstra hevemiddel. Det er bare luften som kommer inn i bananmosen når du kjører blenderen, som bidrar til å heve kaken. Kaken kan derfor fort bli litt tett og tung. Du kan derfor gjerne tilsette 1/2 ts bakepulver til deigen mens du kjører blenderen for å mose banan og havregryn.

Denne kaken er glutenfri (hvis du bruker glutenfrie havregryn), eggfri og melkefri (hvis du bruker melkefri sjokolade), og dermed også vegansk. Kaken er også sukkerfri, hvis man ser bort i fra sukkeret i sjokoladen.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 30. juli 2018

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
0 Shares
Tweet
Pin
Share