Moseplassen har utfordret bloggere til å skrive om humla. Den er truet, og hvis humla forsvinner fra vår natur, vil det få konsekvenser for produksjonen av grønnsaker, frukt og bær som er avhengig av humler og bier for å bli til rett og slett. Folk oppfordres derfor i sommer til å la humla suse, og plante humlevennlige blomster i egen hage (hvis man har). Her er mitt humlebidrag. Sammen med Marlene, en ung husvenn, har jeg drodlet meg fram til en pai som minner om humler. Vi tenkte at en humlepai bør se litt lodden ut, altså valgte vi kokosfyll. Fargen må selvsagt være gul, den kommer fra revet appelsinskall og gulrot. Kaken er pyntet med tørkete blomster som humla liker, eller med sjokoladestriper slik at den minner om humler. Oppskriften er nok til 6 porsjonspaier (ca 9 cm i diameter), eller en liten pai, 22-24 cm i diameter.
Paibunn:
100 g (glutenfrie) havregryn
30 g solsikkekjerner
70 g (melkefri) margarin eller smør
50 g melis
30 g eplemos (kokt eple uten sukker)
1/4 ts salt
Kjør havregryn og solsikkefrø i blender til det blir et fint mel. Ha i biter med margarin og kjør blenderen litt til til margarinen er fint fordelt i melet. Ha blandingen over i en bakebolle og rør inn melis, salt og eplemos. Bland til du har en fast deig. Fordel deigen i paiformen(e), trykk deigen også litt oppover langs kanten av formen. Stek paiskallet ved 180 gC i 13-15 minutter, til det er blitt pent gyldent.
Fyll:
100 g kokos
fint revet skall av en appelsin
100 g fint revet gulrot
150 g appelsinjus
100 g kokosmelk
70 g sukker
30 g honning
15 g maizenamel
30 g vann eller kokosmelk
Ha kokos, appelsinskall, gulrot, appelsinsaft og kokosmelk i en gryte og kok opp under omrøring. La blandingen småkoke i 6-8 minutter under konstant omrøring. Smak til med sukker og honning. Bland sammen maizenamel og vann/kokosmelk i en kopp, og ha blandingen i den kokende kokosmassen. Fortsett å koke under omrøring til massen er tydelig tykkere og begynner å “slippe” gryten. Fordel kokosmassen på paibunnen(e). Bygg opp en liten topp på midten, slik at kaken får litt “humlefasong”.
Humlepynt:
Tørkete kornblomster (humlevennlige, og fin som kakepynt)
eller
60 g mørk sjokolade (70%, melkefri)
20 g delfiafett
Ha sjokolade og delfiafett i en liten bolle og smelt over vannbad, eller forsiktig i mikrobølgeovn. Avkjøl blandingen litt. Sett eventuelt i kjøleskap eller fryser i noen få minutter (OBS, følg med). Ha sjokoladen i hjørnet på en plastpose, klipp en liten åpning i plastposens hjørne og sprøyt sjokoladen over humlepaien i litt brede striper.
Denne paien er eggfri, melkefri og glutenfri hvis du bruker glutenfrie havregryn og melkefri margarin. Paien er også vegansk hvis du bruker sukker eller sirup istedet for honning. Hvis du tåler melk kan du bruke smør istedet for margarin, og fløte istedet for kokosmelk.
Jeg utfordrer veganmisjonen, vegankontoret og alt godt til å skrive et blogginnlegg om humla.
Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 11. mai 2013