Snickerskake

Mørk sjokoladekake med peanøttsmørkrem!

Jeg er blitt spalist i Aftenpostens nye magasin “Bake”. Spalten heter selvsagt “Frie kaker“, og lesere av bloggen vil nok kjenne igjen noe av det jeg kommer til å skrive i denne spalten. Men dette gir meg også muligheten til å gå den andre veien. “Bake” tar mål av seg til å presentere mange nye oppskrifter i hvert nummer, og hva er da mer naturlig for meg enn å bake noen av de samme kakene på min måte? Den overdådige Snickerskaken på forsiden av bake var fristende å begynne med. Selve sjokoladekaken var bakt med kakao og natron, noe som gir en veldig mørk sjokoladekake med en karakteristisk smak.

Det gav meg akkurat det dyttet jeg trengte til å teste ut hvordan “Crazy cake”, den klassiske melkefrie, eggfrie sjokoladekaken som jeg hadde med i “Frie kaker” fungerer i glutenfri versjon. Jeg har sett på nettet at mange lager denne glutenfri også, så det skal fungere. Jeg valgte å bruke noe mer vann enn i den klassiske oppskriften i “Frie kaker” siden min erfaring er at det trenges mindre glutenfritt mel  enn hvetemel i kaker når alt annet ellers likt. Kaken ble kjempegod som nybakt, og den sto seg godt også dagen etter.

Men peanøttkremen slik jeg har laget den er såpass løs at kaken ikke tåler mye håndtering. Hvis du skal ta den med et sted, anbefaler jeg at du gjør ferdig de to kakedelene hver for seg, og så legger kaken sammen først når du har kommet fram. Oppskriften er nok til en kake på ca 22 cm i diameter eller 10-12 personer.

Mørk sjokoladekake (Crazy cake):
225 g lys glutenfri melblanding (her Toro lys melblanding)
225 g sukker
40 g kakao
1/2 ts salt
1 ts natron
2 ts vaniljesukker
125 g matolje
325 g vann
1 ss eddik 7%
Sett ovnen på 190 gC. Smør en liten langpanne 25×35 cm eller to springformer på 22-24 cm med olje. Bland alle de tørre ingrediensene svært godt for seg. Bland vann, olje og eddik i et litermål. Ha væsken i det tørre og bland godt til alt er jevnt blandet. Ikke rør for mye, edddiken reagerer med natron og gjør at deigen hever seg med det samme. Denne luften vil du beholde i kaken. Ha røren over i langpannen eller de to springformene. Stek kaken(e) i 30-40 minutter ved 190 gC til en kniv kommer tørr ut av kaken. Avkjøl.

Peanøttsmørkrem:
150 g peanøttsmør (helst fin type)
150 g melis
75 g melkefri margarin
100 g eplemos uten sukker
Visp sammen peanøttsmør, melis og margarin til det blir en luftig krem. Rør inn eplemosen til slutt. (Eplemos uten sukker lager du ved å koke eplebiter i lite vann til de er møre. Finmos eplene ved å passere dem igjennom en sikt. Epler inneholder komplekse karbohydrater som har evne til å binde både fett og vann, og fungerer derfor som emulsjonsmiddel).

Kokoskaramell:
100 g kokosmelk
50 g sukker
50 g sirup
20 g peanøttsmør
40 g melkefri margarin
Bland sammen kokosmelk, sukker, sirup, peanøttsmør og halvparten av margarinen, og gi det et oppkok. La småkoke i 5-10 minutter til blandingen har tyknet litt. Ta gryten fra varmen og rør inn resten av margarinen. Avkjøl til romtemperatur.

Sjokoladesaus:
70 g sjokoladepulver (Nesquick eller liknende)
20 g vann
Rør sammen sjokoladepulver og vann til det blir en tykk saus. Ta eventuelt i litt mer vann om nødvendig.

50 g salte peanøtter til pynt.

Montering av kaken: Del langpannekaken i to. Legg den ene kakedelen på et egnet kakefat. Dekk kaken med litt mindre enn halvparten av kremen. Fordel noe av karamellsausen og sjokoladesausen på kaken, og strø på noen peanøtter. Legg den andre kaken oppå. Fordel resten av kremen på toppen av kaken, og fordel resten av karamellsausen og sjokoladesausen på kaken. Dryss over med en neve med peanøtter.

Denne kaken er eggfri, melkefri og glutenfri. Den er derfor også vegansk. Hvis du tåler hvetemel, kan du bytte ut det glutenfrie melet med hvetemel. Men NB, da er det nok med 250 g vann. Hvis du tåler melk, kan du bruke smør og fløte i stedet for melkefri margarin og kokosmelk.

Blogginnlegg ved Anne Spurkland, publisert 1. desember 2013

 

11 hendelser på “Snickerskake”

 1. Hei! Denne kaken ser supergod ut! Går det greit å fryse ned kakebunnen, tror du? Jeg tåler ikke peanøtter, men burde vel bli like god med cashew.

  1. Du har rett, den er supergod. Jeg antar du tenker på å lage kakebunnen med glutenfritt mel? Det skal gå greitt, i alle fall hvis du er rask med å få kakebunnen i fryseren etter at den er blitt avkjølt. Det går sikkert an å lage denne med Cachewnøtter også, men da må du kanskje lage cachewnøttsmøret selv? I så fall ville jeg ha ristet cachewnøttene først, for å få fram mer smak. Peanøttsmør er nok også laget med varmebehandlete nøtter.
   Lykke til
   Anne S

   1. Ja, tenkte lage kakebunnen med glutenfritt mel. Cashewnøttsmør finnes på helsekoster med godt utvalg:-)

 2. Jeg ser at du i mange av oppskriftene bruker kokte kikerter. Hborfor bruker du ikke kikertmel? Det må da være mye enklere, og med samme funksjon?

  1. Hei igjen
   Kikertmel er laget av rå kikerter, altså ikke varmebehandlet, mens kokte kikerter jo er kokt. Stivelsen og proteinene i ertene er derfor blitt forandret, og fått andre bakeegenskaper. Det blir derfor ikke likt bakeresultat om du bruker kikertmel eller kokte erter.

   Det blir litt som å bruke hvetemel i forhold til å bruke brødsmuler. Det blir heller ikke likt, selv om det næringsmessig blir det samme. Jeg har forsøkt å koke kikertemel før jeg har brukt det til baking, som erstatning for kakehummus (kom et liknende spørsmål under dette innlegget så vidt jeg husker), og det ble ikke det samme resultatet.

   Når jeg bruker kokte kikerter i så stor grad som jeg gjør, er det fordi jeg har erfart at dette kan et godt stykke på vei erstatte enten egg eller hvetemel eller begge deler i både formkaker og småkaker, og også eventuelt gjærbakst.

   Kokte bønner vil ganske sikkert gjøre omtrent samme nytten, men siden kikertene holder seg godt også etter lang koking, har jeg først og fremst konsentrert meg om dem.

   Ertene inneholder mye komplekse karbohydrater, som kan binde fett og vann, og det er en grunn til at de fungerer så bra til baking. For å få bakverket til å henge sammen, trenges det i tillegg stivelse som vil stivne ved oppvarming.

   Noen tåler jo ikke erter, så jeg prøver å variere oppskriftene, og ikke bare bruke erter hele tiden. Denne kaken du har lagt inn kommentar under er ett eksempel.

   Anne S

   1. Jeg blir helt satt ut hver gang jeg er inne på bloggen din.
    😀 Alt du lager ser himmelsk godt ut!

    1. Takk for det! Men forhåpentligvis er det ikke så vanskelig for andre å gjøre det etter meg. Det er i alle fall det jeg har som mål, at det ikke skal være vanskelig å lage kaker som passer til alle.
     Anne S

 3. Hei igjen.
  Ja, det er absolutt flott at Bake også vil ha fokus på allergivennlige kaker, slik at folk flest blir flinkere til å bake kaker som alle kan spise. Når det gjelder boken, finnes den foreløpig bare på norsk. Jeg har også snakket med utenlandske kolleger som gjerne skulle ha lest boken på engelsk. Jeg har gjort et spedt forsøk på å få et utenlandsk forlag interessert, men skjønner at jeg må gjenta framstøtet. Selv om det finnes en god del engelskspråklige bøker om baking uten egg, melk og også mel, har jeg ikke sett noen som direkte likner på min i forhold til også å analysere kjemien som ligger bak en vellykket kake.
  Anne S

 4. Gratulerer! Det var vel fortjent! Så flott at et bakemagasin fokuserer på frie kaker! Håper det får flere til å ville prøve ut allergivennlige kaker og ikke bli så skremt av det. Selv spiser jeg bare kaker når jeg lager det selv, og som master student blir det svært sjeldent. Det er synd for i dette siste har du postet kaker som ser helt fantastiske ut og jeg kribler etter å få tid til å bake. Jeg lagde nylig banan sjokoladekaken for fjerde gang. Den funker så bra og alle liker den:) Jeg har så mye glede av bloggen din selv om jeg ikke har tid til å bake for tiden.

  Finnes forresten boken din i en engelsk versjon? Har mange venner i utlandet som gjerne skulle hatt noen glutenfrie og/eller veganske oppskrifter så jeg skulle gjerne tipset de om boken, men finner den ikke på engelsk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share