Pasjon med sjokolade

Svigermor skulle ha mange kaffegjester i går og jeg lovet å ta med kake. Det måtte bli en moussekake med pasjonsfrukt og sjokoladekjerne. Pasjonsfruktkake har jeg laget tidligere, til bryllup. Denne gangen var det en mer nedtonet markering, og en hemmelighetsfull mørk sjokoladekjerne tenkte jeg kunne være spennende. Kakebunnen er laget med peppernøtter, og har derfor litt ekstra smak. Pasjonsfrukt er veldig aromatisk, og det er jo sjokolade også, så til sammen ble dette en veldig smaksrik kake. Kaken kan fryses, så blir det noe til overs, kan den lagres i fryseren til en senere anledning. Til en kake på ca 24 cm (10-12 personer) i diameter brukte jeg følgende:

Kakebunn:
200 g glutenfrie peppernøtter (se nederst) eller havrekjeks
50 g smeltet smør eller margarin
Plasser en springform, 24 cm i diameter på et kakefat. Bruk gjerne overheadfolie (skjøt flere biter sammen med tape) for å fôre kanten av springformen. Knus peppernøttene med en skje eller i blender. Bland inn smeltet smør, og trykk massen ut i  springformen.  Avkjøl. Finn fram en mindre springform, 18 cm i diameter (eller brett matpapir tredobbelt og lag en sirkel med samme diameter. Plasser formen oppå kakebunnen.

Epleganache:
150 g mørk sjokolade 70%
225 g finmost kokt eple uten sukker
Varm opp eplemosen mot kokepunktet. Ta vekk gryten fra varmen, og rør inn sjokoladen så den smelter og blander seg med eplemosen. Ha blandingen over i en bolle, og visp sjokoladeblandingen til den er blitt luftig og tykkere. Hell blandingen i den innerste kakeringen, og bre den flatt utover. Sett formen kaldt i 30 minutter (gjerne i fryser), til sjokolademoussen får stivnet.

Pasjonsfruktmousse
200 g pasjonsfruktjus (eller 150 g tropisk nektar tilsatt saften fra to pasjonsfrukt)
100 g melis
125 g kremost
3 dl kremfløte
6 plater gelatin eller 30 g 0,1x agar
Bland kremosten med melis. Bland sammen ost og krem. Bland inn pasjonsfruktmosen

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann. Varm opp pasjonsfruktjusen mot kokepunktet. Klem vannet ut av gelatinplatene og ha dem i den varme jusen. De smelter nesten umiddelbart. Avkjøl blandingen ved å sette gryten i kaldt vann i oppvaskkummen. Det er fint om den har begynt å stivne bittelitt før du blander den med kremen. Visp kremfløten stiv.

(Hvis du bruker agar gjør du heller slik: Agar er et alternativ til gelatin. Varm opp pasjonsfruktjusen mot kokepunktet sammen med agaren. Hold blandingen på kokepunktet til du ser at agaren er helt oppløst, det kan ta flere minutter, og krever også at du rører i blandingen av og til. Tilsett eventuelt litt mer jus, for å erstatte væske som har fordampet. Når du er sikker på at agaren er løst opp, avkjøler du blandingen litt ved å sette gryten på oppvaskbenken i noen minutter).

Rør den avkjølte jusen inn i ostekremen. Ta kakebunnen ut av kjøleskapet, og fjern formen rundt sjokolademoussen. Hell pasjonsmoussen over kakebunnen og sjokoladeinnlegget, til bunnen og sjokolademoussen er helt dekket. Gjør overflaten så rett du klarer med en stekespade eller liknende. Sett kaken kaldt til moussen har stivnet. Hvis du bruker agar, har du det travelt. Når du har blandet jusen inn i moussen, må du jobbe raskt og straks fordele moussen over kakebunnen, agar stivner fort.

Pasjonsfruktglasur: 
100 g pasjonsfruktjus (eller tropisk nektar med saften av en pasjonsfrukt)
100 g vann
50 g sukker
2 gelatinplater eller 10 g 0,1x agar

Med gelatin: Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann. Kok opp jusen. Klem vannet ut av gelatinplaten og ha i jusen. Avkjøl jusen til romtemperatur i vannbad og hell glasuren over kaken. Sett kaken kaldt og vannrett til glasuren har stivnet.

Med agar: Varm opp jus og agar til kokepunktet, og småkok i 3-4 minutter til agaren er helt oppløst. Tilsett evt litt ekstra jus. Avkjøl blandingen litt, og hell over kaken. Agar stivner fort, så her må du arbeide raskt og nøyaktig. La kaken stå vannrett til glasuren har stivnet. Det tar noen få minutter. La kaken stå kaldt til den skal serveres.

Før servering fjernes formen rundt kaken, og plastfolien løsnes forsiktig. Pynt gjerne kaken med litt mørk sjokolade som du smelter forsiktig i mikrobølgeovnen og deretter fordeler i tilfeldige streker direkte på toppen av kaken. Eller legg et en bit bakepapir på en kald overflate (en isblokk fra fryseren) og spre sjokoladestreker på bakepapiret. Når sjokoladen har stivnet, kan den løsnes forsiktig fra papiret med kniv, og plasseres på kaken til pynt.

De glutenfrie peppernøttene var fra et ikke helt vellykket bakeforsøk. Som peppernøtter holdt de ikke mål (for lite sukker/sirup), men gjenbrukt som kakebunn ble de fine:

50 g melkefri margarin
50 g sukker
25 g mørk sirup
50 g eplemos
100 g glutenfrie havregryn, finmalt i blender
75 g rismel eller glutenfri melblanding
1/2 ts kanel
1/2 ts nellik
1/2 ts ingefær
1/2 ts hjortetakk

Rør margarin og sukker luftig, ha i sirup og eplemos, visp til blandingen er en luftig krem. Bland melet med krydder og hjortetakk, og ha i smørkremen. Elt deigen sammen, og form passe store kuler som settes på stekebrett med noe avstand. Hele porsjonen skal komme inn på et brett. Stek peppernøttene ved 180 gC i 12-13 minutter. Disse peppernøttene smakte OK, men det burde har vært noe mer sirup i og kanskje litt mindre mel, både for smak og konsistens. Men som kakebunn ble det topp.

Denne kaken er glutenfri og eggfri. Hvis moussen lages med agar er den også halal. Jeg har tidligere publisert her på bloggen en melkefri variant av pasjonsfruktmoussen. Det går helt sikkert også an å bruke melkerfri fløteerstatning istedet for fløte, og en soyabasert kremost i stedet for vanlig kremost til moussen. Hvis kaken lages med melkefri margarin, melkefri sjokolade og melkefri pasjonsfruktmousse, er den også melkefri.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 17. november 2013 

2 hendelser på “Pasjon med sjokolade”

 1. Hei 🙂

  Elsker pasjonsfrukt(ostekaker) 🙂

  Når du skriver pasjonsfruktjus, mener du drikkejus og ikke fryst puré?
  Ev. hvilken, hvor får man kjøpt det?

  Takk for super fin blogg med perfekte oppskrifter når jeg baker til teamet på jobb; eggfritt, glutenfritt, sukkerfritt/ -redusert og gjerne laktosefritt og med sunnere fett 😉

  1. Hei igjen
   Jeg har brukt frossen pasjonsfruktpurè (konsistensen er mer som jus enn purè), men siden dette er langt fra vanlig handelsvare (du må til Ultra eller liknende velutstyrt butikk eller kjøpe på nettet), så har jeg ikke presisert det i oppskriften. Hvis du bruker pasjonsfruktjus (drikkekartong, som finnes av og til i velutstyrte innvandrerforretninger bl.a.), får du mindre smak, men det vil jo fungere. Et annet alternativ som jeg alt har nevnt i oppskriften er å satse på tropisk nektar (som inneholder litt pasjonsfruktsaft) og tilsette saften fra 2-3 pasjonsfrukt for å få fram aromaen av pasjonsfrukt. (Du kan selvsagt lage pasjonsfruktsaft selv, men da må du nok kjøpe en del pasjonsfrukt for å få 300 g saft. Det er ikke mye saft i hver).
   Denne kaken blir sikkert fin med appelsinjus også. Da blir det selvsagt annen smak, men utseende og konsistensen vil bli lik. Appelsin passer bra sammen med både sjokolade og krydder. li

   Hyggelig å høre at du har nytte av bloggen. Høres ut som om kollegene dine er en broket gjeng kakemonser, og det er blant annet derfor jeg skriver denne bloggen, for å sikre at alle kan spise samme kaken :-). Hvis du ikke har sjekket ut boken “Frie kaker”, finner du trolig ytterligere inspirasjon der. Bloggen og boken overlapper hverandre bare delvis.

   Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
2 Shares
Tweet
Pin
Share