Mokkakake

Vegansk og glutenfri festkake

Vegansk festkake! Denne kaken ble første gang laget i forbindelse med en feiring på jobben.

Vi hadde fått akseptert en artikkel! Og det markerer vi alltid med kake i lunsjen. Siden jeg også skulle arrangere bakekurs samme kveld, passet det å bake melkefri, glutenfri, eggfri kake. Jeg ville lage en vegansk festkake med mokkakrem og sjokolade. Den kan også brukes som 17. mai kake!

Både kakebunnen og de to kakefyllene finnes beskrevet ulike steder i “Frie kaker” (side 66, 162, og 164), så dette er et eksempel på hvordan man kan kombinere ulike elementer i boken og lage nye, glutenfrie veganske kaker. Oppskriften er nok til 12-15 personer (diameter 24 cm):

Dette trenger du:

Kakebunnen:
400 g appelsinmarmelade
200 g revet gulrot
100 g olje
150 g finmalt rismel (eller lys glutenfri melblanding)
2 ts  bakepulver
1 ts vaniljesukker
50 g kakao

Krydret kakestrø:
50 g glutenfrie havregryn
30 g sukker
20 g kokosfett
½ ts malt kardemomme
½ ts kanel

Mokkakrem:
200 g sterk kaffe (gjerne laget av pulverkaffe)
25 g maizennamel
250 g  kakesmør eller melkefri margarin
250 g melis

Sjokoladeganache:
200 g 70% sjokolade uten melk
200 g kokosmelk 17% fett

Kakebunn:

Rør kakesmør luftig med melis. Rør inn kald maisstivelse med kaffe litt etter litt til det blir en luftig og myk krem.

Sett ovnen på 180 gC. Legg et bakepapir i bunnen av en springform, 24 cm i diameter.

Vei opp appelsinmarmelade, gulrot og olje i kolben til en hurtigmikser. Kjøres i blender til et tykt skum.

Bland det tørre godt sammen i en bolle. Hell appelsingulrotkremen over melet, og rør forsiktig sammen så du mister minst mulig luft. (Hvis du kjører melet i blenderen også, blir noe av luften borte og kaken blir litt mer kompakt).

Stek kaken ved 180 gC i ca 30 minutter. Sjekk at kaken er stekt ved å stikke en kniv i midten av kaken. Kniven skal komme ut så og si ren.

Krydret kakestrø:

Sett stekeovnen på 220 gC. Bland alle ingrediensene sammen i en bolle. Legg et bakepapir i bunnen av en liten langpanne.

Spre massen ut i formen, og sett i stekeovnen i 10 minutter. Sukkeret skal smelte og bli gyldent. Hvis det er for lyst, stek 2-3 minutter til, mens du følger med gjennom vinduet i ovnen.

Avkjøl, og løsne kakestrø fra bakepapiret når det er blitt kaldt. Knus det i mindre biter med fingrene (ide fra bloggen alt godt).

Mokkakrem:

Rør sammen sterk kaffe og maizennamel sammen i en liten kjele. Varm opp blandingen under omrøring til den tykner til en litt tykk grøt. Avkjøl.

Sjokoladeganache:

Varm opp koksmelken i en liten kjele mot kokepunktet. Ta kjelen av platen og rør inn sjokoladen til den er smeltet. Ha blandingen over i en vispebolle og avkjøl. Visp opp sjokoladen med håndholdt miksmaster, til den blir såpass tykk at den ikke renner men kan spres utover på kakebunnen med slikkepott.

Montering av kaken:

Del sjokoladekakebunnen i tre tynne lag. Legg det tykkeste av lagene på et kakefat.

Sett ringen til springformen kaken ble stekt i rundt kakebunnen. 

Strø halvparten av kakestrøet over kakebunnen. Spre ganachen utover. Legg det andre kakelaget over.

Smør 1/3 av mokkakremen over kakebunnen. Legg den siste kakebunnen på toppen. Smør et tynt lag med mokkakrem over hele kaken.

Ta resten av mokkakremen i en sprøytepose, og fordel striper av krem på kanten av kaken. Strø resten av kakestrø over midten av kaken og ut mot periferien.

Plasser resten av kremen som små roser langs ytterkanten av kaken og innover så langt du har krem.

Mer informasjon:

Denne festkaken er glutenfri, melkefri og eggfri.

Det betyr også at den er vegansk. Hvis du ikke tåler sitrus, kan du lage kakebunnen med aprikosmarmelade eller eplesyltetøy.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 16. mai 2014, sist oppdatert 28. desember 2019.

11 hendelser på “Mokkakake”

 1. Hei igjen
  Hyggelig å høre at kaken ble godt mottatt. Jeg må innrømme at vi har hatt mange og lange diskusjoner rundt kakebordet i løpet av de årene jeg har jobbet aktivt med “Frie kaker”. Som du sier, det er forunderlig at det går an å lage gode, upåfallende, kaker av så mange ulike og alternative ingredienser. Noen (mine aller nærmeste) synes det kan bli vel mye av det gode, men du verden så morsomt samtaletema, synes nå jeg.
  Anne S

 2. Boka er kjøpt inn, alle ingredienser til kaka, likeså. Søndag skal undertegnede i ‘ilden’ og det bør helst gå bra, for den skal til svigermor og svigersøster i festlig lag! Dette som kalles ‘skrekkblandet fryd’?! Ha fin helg!

  1. Hei igjen
   Lykke til! Dette får du nok til! Det er mange ulike trinn her, men ingen ting er spesielt vanskelig å få til. For flott finish på kaken, hjelper det selvsagt med kremsprøyte, men hvis du ikke har kan du kjøpe en engangsløsning i de fleste matbutikker nå til dags.
   Anne S

   1. Takk for melding
    Ja, nå holder jeg på. Alt er gjordt, bare montering gjenstår. Fin måte å bake på dette, synes jeg og veldig spennende! Kaken skal ikke spises før i morgen ettermiddag, men den kan vel gjøres helt ferdig i dag og stå kaldt til i morgen?
    Hilsen Anne

    1. Hei igjen
     Takk for tilbakemelding!
     Ja, denne kaken holder seg til i morgen. Generelt vil jeg si at kaker uten gluten ikke alltid tåler like godt som glutenholdige kaker å vente til neste dag. Det er fordi at stivelsen i kaken re-krystalliserer raskere uten gluten, altså at den virker raskere “gammel”. Men sukker, fett, ulike andre kilder til protein og stivelse vil tilsammen også bremse re-krystallisering. Lykke til!
     Hilsen Anne

     1. Takk for melding og godt tips! Nå vil jeg glede deg ved å fortelle at kaken ble kjempefin og kjempegod! Den ble også svært godt mottatt av alle som var tilstede. Vedkommende den spesielt var myntet på, spiste flere stykker og jeg hadde også med meg oppskriften slik at hun kunne lese selv hva den inneholdt. Det ble mye snakk om kaken, ingredienser osv. Selv er jeg ganske forundret over at det går an å lage en så god sjokoladekake, med helt andre ingredienser enn det jeg er vant til. En ‘ny verden’ har åpnet seg for meg, veldig spennende og flere oppskrifter står for tur! Takk for at du tok deg tid til å skrive denne boken! Vennlig hilsen Anne Ø.

  1. Hei igjen
   Du kan ganske sikkert bruke en annen stivelseskilde. Kanskje det enklest er å bruke den glutenfrie melblandingen du pleier å bruke? Det du vil ha her er en “grøt” som du kan røre inn i “smør”kremen. Ellers kan du bruke rismel eller risstivelse?
   Hilsen Anne

 3. Denne så jo nydelig ut da. Har en i ovnen nå, men ser jeg har brukt feil rismel. Så spørs om jeg må til med en ny. Du er virkelig inspirerende Anne:) God 17 mai.

  1. Nå er vel sikkert kaken ferdig. Forhåpentligvis ble resultatet brukbart selv om det kanskje ikke var det rismelet jeg hadde tenkt. Akkurat i denne kaken er selve kakebunnen bare et skille mellom de ulike kremene (jeg har latt meg inspirere av oreokake, som er lag på lag med ostekrem, sjokolademousse og vispet krem med bare noen kjeksbiter mellom), så jeg vil tro det blir brukbart selv om kakebunnen ikke er så luftig.
   Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
2 Shares
Tweet
Pin
Share