Elviskake med karamelliserte peanøtter

Banankake med peanøttkrem og sjokoladeglasur!
Banankake med peanøttkrem og sjokoladeglasur!

Jeg kom nylig over en oppskrift på Elviskake på en amerikansk blogg. Jeg vet ikke om Elvis likte peanøtter, men i alle fall var dette en banankake fylt med peanøttsmørkrem, overtrukket med sjokoladetrekk og pyntet med karamelliserte peanøtter på toppen. Peanøttsmørkrem har jeg laget tidligere også, det var kjempegodt. Så denne kaken fikk jeg lyst til å lage, for som vanlig ligger det noen overmodne bananer her og venter på å bli brukt. Jeg tok utgangspunkt i oppskriften på bananmuffins her på bloggen, men byttet ut noe av sukkeret med brunt sukker. Oppskriften er beregnet på en kake på 18 cm i diameter, og er nok til 8-10 personer.

225 g kokte kikerter (gjerne fra boks)
225 g godt moden banan uten skall
110 g raps eller solsikkeolje
100 g hvitt sukker
125 g brunt sukker
1/2 ts salt
1 1/2 ts bakepulver
1 1/2 ts vaniljesukker
150 g finmalt rismel eller glutenfri melblanding

Sett stekeovnen på 200 gC. Smør en springform på 18 cm i diameter med olje. Har du flere kakeringer på 18 cm, er det enda bedre å steke kaken i tre deler. Skyll kikertene og gi dem et raskt oppkok hvis de kommer fra en boks. Vei opp direkte i kolben på en blender erter, banan, olje og sukker, og ha i salt. Kjør hurtigmikseren til alt er godt blandet og det er blitt til en fyldig krem. Bland sammen rismel, bakepulver og vaniljesukker i en bolle for seg. Hell over ertekremen, og bland forsiktig sammen så du mister minst mulig luft. Ha deigen i springformen(e). Stek kaken ved 200 gC. Hvis du har fordelt deigen i flere former, er det nok å steke kakene i ca 30 minutter. Hvis du har all deigen i en form må kaken stekes nærmere 50 minutter. Sjekk med en kniv mot slutten av steketiden at den er stekt, det skal ikke henge deig igjen på kniven når kaken er ferdig. Avkjøl kakebunnen(e) helt før du monterer kaken.

Peanøttsmørkrem:
125 g melkefri margarin eller romtemperert smør
100 g peanøttsmør
125 g melis
Visp sammen margarin og peanøttsmør. Tilsett melis og visp 2-3 minutter til, til det blir en luftig krem.

Karamelliserte peanøtter
80 g sukker
100 g salte peanøtter
Smelt sukkeret i en ren stekepanne uten å røre. Når sukkeret er smeltet og er begynt å bli gyldent har du peanøttene i sukkeret og og rører forsiktig rundt med en stekespade eller tresleiv. Når sukkeret er blitt pent brunt, heller du alt sammen over på en stekeplate dekket med et rent bakepapir. Spre peanøttene utover og avkjøl.

Sjokoladeglasur:
100 g 70% sjokolade (melkefri)
100 g melkefri margarin eller smør
1 ts vaniljesukker
50 g melis
75 g varmt vann
Smelt sjokolade og margarin over vannbad. Bland sammen melis og vaniljesukker i en bolle. Hell over sjokoladeblandingen. Rør sammen. Bland inn varmt vann til slutt, og rør til glasuren er glatt og jevn. Avkjøl glasuren til den har tyknet såpass at den er som en litt tykk saus.

Montering av kaken: Del kaken i tre, hvis du ikke allerede har stekt kaken i tre deler. Den midterste kakedelen uten skorpe må legges i bunnen eller midten av kaken. Legg en kakedel på et kakefat. Stikk strimler av matpapir inn under kaken hele veien rundt for å hindre søl av fyll og sjokoladetrekk. Smør halvparten av peanøttsmørkremen på kakebunnen. Legg en kakedel oppå, og smør resten av peanøttsmørkremen over. Legg den siste kakedelen på toppen, med stekeskorpen opp. Smør glasuren på toppen og langs sidene av kaken. Hvis glasuren blir stiv og vanskelig å smøre utover, kan du varme opp kniven ved å holde den i varmt vann, før du fortsetter. Strø tilslutt toppen av kaken med karamelliserte peanøtter.

Denne kaken er glutenfri og eggfri. Hvis du også bruker melkefri margarin og melkefri sjokolade er kaken også melkefri, og er dermed vegansk. Hvis du tåler gluten kan du bruke 180 g hvetemel i stedet for 150 g rismel.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 24. april 2014

8 hendelser på “Elviskake med karamelliserte peanøtter”

  1. Hei igjen
   Ja, det skal gå fint.
   Jeg har laget denne noen ganger nå til selskap der jeg ikke vet hvem som kommer og hva de tåler, og jeg fått mye ros for denne kaken, også dagen etter at den er laget.
   Anne

 1. Hei,
  Jeg er en stor fan av oppskriftene dine, tusen takk for de. Det er en ting jeg har alltid lurte på og det er om du bruke å fjerne huden til de kirkerter før du ta dem i bruk. 🙂

  1. Hei igjen
   Takk for hyggelig kommentar. Nei, huden eller skallet på kikertene skal være med. De inneholder helt sikkert fibre som er med på å bidra til bakeresultatet. Dessuten er det jo mye arbeid å fjerne det.
   Anne S

 2. Hei
  Brukte bunnen av denne, delte den i to. Så vispet jeg alpro kremfløte, fersk jordbær i biter, banan i biter og fylte kaken med det. Krem på toppen og pyntet med hele jordbær.
  Ble veldig godt;-)

  1. Hei igjen
   Takk for tips om alternativ bruk av kakebunnen. Jeg liker at oppskriftene på bloggen blir tatt i bruk på andre måter enn jeg har gjort. Jeg har hittil ikke brukt Alpro kremen (jeg er opptatt av at ingrediensene jeg bruker er “alminnelige” pg lett å få tak i, og da har soyaprodukter falt utenfor hittil). Men i denne uken fant jeg ut at den fungerer helt fint som krem. Og veldig hendig størrelse på pakningen også. Akkurat passe til å fylle en ikke alt for stor kake.
   Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
8 Shares
Tweet
Pin
Share