Tebriks

Nystekte tebriks klar for lørdagsbrunch

Det er en stund siden jeg har bakt glutenfri gjærbakst.

Glutenfrie tebriks

Her på bloggen har jeg eksperimentert med å bruke grønnsakfiber i deigvæsken (Gulrotfiber: gulrotbrød, lussekatter, kikertfiber: kikertbrød, fletteloffeplesnurrer). Men jeg har ennå ikke kombinert flere typer fiberkilder.

Siden det er lørdag formiddag, passer det å forsøke å bake glutenfrie tebriks. Det er litt fete rundstykker med valmuefrø, som vanligvis lages med egg.

Her har jeg forsøkt kikerter og eplemos istedet. Resultatet ble kjempegode, sprø tebriks. De er best samme dag, men er OK dagen etter også. Oppskriften er nok til 10-14 tebriks, avhengig av hvor store de lages.

Dette trenger du:

150 g kakehummus (eller 130 g kokte kikerter og 20 g olje)
150 g eplemos (kokt, most eple uten sukker)
150 g varmt vann
15 g gjær (en liten bit av en 50 g pakke)
1 ss fiberhusk
2 ts sukker
1 ts salt
50 g melkefri margarin
300 g glutenfri melblanding

25 g melkefri margarin til smøring av leiven
valmuefrø til strø

Slik gjør du:

Varm opp vann i en vannkoker. Vannet skal ikke koke, men være ganske varmt.

Vei inn kakehummus (eller kikerter og olje), eplemos og varmt vann i en blender. Kjør blenderen det blir en jevn mos. Sjekk at blandingen ikke er for varm, den skal kjennes lunken ut.

Tilsett gjær, fiberhusk, sukker og salt og fortsett å kjøre blenderen til fiberhusken er godt blandet og massen er blitt tydelig seigere og fastere. 

Vei inn glutenfritt mel og melkefri margarin i en bolle for seg. Smuldre margarinen i melet.

Hell kikertemosen over melet, skrap massen godt ut av kolben med en slikkepott. Elt sammen mel og kikertemos til det blir en passe fast deig som kan formes.

La deigen heve lunt i 1 time. Ha deigen på melet bakebord, elt den sammen og klapp den flat til en ca 25×40 cm leiv.

Smør myk melkefri margarin på leiven, og brett den sammen i tre. Pensle overflaten med vann. Skjær leiven opp i skiver, dypp hver bit først i valmuefrøe, og legg dem deretter på rent bakepapir på en stekeplate. 

La tebriksene etterheve lunt i 30 minutter. Stek tebriksene ved 225 gC i ca 20 minutter, eller til de har fått en pen brun farge.

Mer informasjon:

Disse rundstykkene er melkefri, glutenfri og eggfri.

Hvis du baker uten gjær, kan du kutte ut gjæren og heller bruke 2-3 ts bakepulver i melet. Da skal selvsagt ikke deigen heve, så du former tebriksene og steker det med en gang.

Hvis du tåler hvetemel og vil bake med kikerter, kan du erstatte fiberhusk og glutenfritt mel med hvetemel, men da vil du nok trenge noe mer mel enn 300 g.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 25. januar 2014. Sist oppdatert 18. mars 2019

4 hendelser på “Tebriks”

  1. Maria Johnsen

    Disse var helt fantastiske! De beste av glutenfrie bakverkene jeg har forsøkt så langt, og veldige lette å lage. Har også prøvd flere av brødoppskriftene dine, og favoritten så langt er gulrotbrødet. Tusen takk for en kjempeflott blogg. Liker veldig godt vinklingen din på bakingen. Det gjør det lett å lage gode og sunne bakverk. Skal prøve meg på flere som har eplemosblanding i seg. Jeg ble imidlertid litt i tvil – er målet på eplemos i oppskriften antall gram av ferdig mos? Jeg brukte ca 160 gram eple som jeg lagde til mos, men jeg syntes deigen ble i overkant fuktig.

    1. Hei igjen
      Takk for hyggelig tilbakemelding. Når det gjelder eplemos er det alltid snakk om ferdig kokt eplemos. Hvis du tar utgangspunkt i vekten av rå epler, blir det nesten helt sikkert mindre ferdig mos. Noe fordamper, noe forsvinner i sikten, hvis du sikter mosen. Hvis du har litt vann i gryten når du koker eplet, får du med litt ekstra væske osv. Hvis du har brukt 160 g eple, og også litt vann, kan det være at du har hatt i mer væske enn jeg har gjort. Da kan deigen bli mer fuktig. Men det er også litt forskjell på ulike melblandinger, hvor mye væske de suger til seg. Glutenfri gjærdeig bør inneholde mer væske enn vanlig hvetedeig, men for å kunne forme tebriksene her skal ikke deigen være for klissete heller. Uansett når man lager gjærbakst, må man bruke litt skjønn når man blander sammen deigen. Det hender man trenger litt mer mel enn det står i oppskriften, eller også litt mindre. Det er derfor en god regel å holde av litt av melet, slik at man eventuelt kan justere seg inn. Er deigen litt klissete kan man også løse det ved å bruke litt mer mel til utbaking.
      Anne S

  2. Hyggelig å høre. Håper du blir fornøyd! Tebriks er en av mine favoritt-bakverk, og jeg synes denne glutenfrie varianten ble veldig OK.
    Anne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
2 Shares
Tweet
Pin
Share