Små sitronformkaker

Små sitronformkaker med appelsinsmak

Det siste nummeret av Bake (nr 2) har blant annet fokus på sitron. En av sitronkakene som presenteres er små, saftige formkaker, laget med sitron, rømme og natron og overdrysset med litt melis.

Kokt sitrusfrukt er bra kakeingrediens

Det fikk meg til å tenke på om kokt sitron kan brukes som bakeråstoff? Når sitrusfrukt kokes lenge nok, er det lett å finmose dem med blender. En klassisk kakeoppskrift fra Middelhavet bruker most appelsin som utgangspunkt for å lage en saftig formkake med malte mandler og egg som bindemiddel. 

Oppskrift på slik kake finnes i Frie kaker. Men hvordan blir det å bruke samme utgangspunkt uten å bruke egg? Jeg tenker at en vri på “Cracy cake” kan være et bra sted å starte.

Natron som hevemiddel, sitronmos som deigvæske og rismel eller lys glutenfri melblanding for å binde det hele sammen.

Denne oppskriften er nok til ca 10 små formkaker (eller muffins). Resultatet ble forbløffende bra, og kakene holdt seg bra til dagen etter også. Det tar to timer å koke sitron og appelsin for å lage mos. Hvis mosen er klar på forhånd, er disse kakene laget på under en time.

Dette trenger du:

150 g sitrusmos (most kokt sitron eller sitron blandet med appelsin)
100 g sukker
1/4 ts salt
60 g matolje

100 g lys glutenfri melblanding (her Shär mix C)
1/2 ts natron

Slik gjør du:

Sett ovnen på 180 gC.

Sitrusmos:
Gni en sitron (og eventuelt en appelsin) godt med Zalo, for å fjerne voksbelegget på skallet. Ha frukten i en kjele med vann, og kok opp.

La gryten stå og småkoke på lav varme i to timer, til frukten kjennes helt mør ut. Hell av vannet, og ha frukten i en bolle. Finmos frukten med stavmikser (eller bruk blender).

Får du mos til overs, kan den fryses i passe porsjoner til senere bruk. (Sitrusmos er et fint utgangspunkt også for å lage kakefyll. Det skal jeg komme tilbake til senere).

Formkaker:
Vei opp sitrusmos, sukker og olje i kolben til en blender. Nullstill mellom hver tilsetting. Ha i salt, og kjør blenderen til du har en fin og jevn krem.

Vei opp melet i en bolle for seg. Ha i natron og bland godt sammen. Hell over sitrusmosen og bland forsiktig sammen.

Det vil ganske fort danne seg bobler i deigen, fordi natron reagerer med syren i sitronen. Denne luften vil du beholde i deigen, så det er viktig å ikke røre for mye.

Fordel deigen i 8-10 godt smurte små formkakeformer (hvis du har), eller i muffinsformer av papir (best å ha muffinsformene i et muffinsbrett).

Stek kakene i 15-20 minutter ved 180 gC eller til en kniv kommer tørr ut av kakene. La kakene avkjøles før du tar dem ut av (papir) formene. Sett kakene opp ned på et fat og bruk en tesil for å lage et lett melisdryss over dem før servering.

Mer informasjon:

Disse kakene er melkefri, eggfri og glutenfri. De er dermed også veganske.

Hvis du tåler gluten, kan du bytte ut 100 g rismel/glutenfri melblanding med 120 g hvetemel.

En vri på disse kakene er å erstatte 30 g av melet med 50 g malte mandler. Da minner kakene mer om den klassiske appelsinkaken som var det ene av to utgangspunkt for dette blogginnlegget.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 3. februar 2014. Sist oppdatert 13. mars 2019

10 hendelser på “Små sitronformkaker”

  1. Hei igjen
   Ja, kok hele sitronen (vask den godt først med zalo hvis den ikke er økologisk), og lag mos av alt sammen.
   Anne S

 1. Hei! Jeg hadde tenkt til å lage disse i en barnebursdag da ett av barna ikke tåler melk,egg eller gluten. Men jeg synes sitrusmosen ble så bitter og kan ikke forestille meg at barn liker det;) Kan jeg lage muffinsene på samme måte bare uten mosen? Evt presse sitronsaft oppi?

  1. Hei igjen
   Du trenger fruktmosen som erstatning for egg og gluten. Uten mosen, blir dette neppe særlig godt. Hvis du ikke vil bruke sitronmos/appelsinmos (som gir en ganske kraftig smak), kan du kanskje heller bruke en av mine andre muffinsoppskrifter her på bloggen, der jeg har brukt andre frukt/grønnsakmoser? Jeg har flere oppskrifter der jeg har brukt kikerter som basis, i kombinasjon med kakao, eplemos, gulrot eller banan. Sitronkakene er absolutt inspirert av dem. Ellers blir det forbløffende bra også å lage Crazy cake med glutenfri melblanding. den er i utgangspunktet egg og melkefri. Jeg har laget en sjokoladekake her på bloggen, med det som basis. Hvis du har (eller låner) boken Frie kaker, har du også en oppskrift på sjokoladekake der som er uten melk/egg/gluten. Der har jeg i stedet brukt gulrot/aprikos/banan.
   Jeg håper dette hjelper,
   Anne S

    1. Det er akkurat det som er min motivasjon også. Synes det er ugreitt at ikke alle får være med og spise samme (gode) kake. (Men veldig lurt å ha en dialog med den det gjelder (eller foreldrene) angående hva som tåles, slik at du ikke bommer på en eller annen ingrediens).
     Anne S

 2. Tusen takk for tilbakemeldingen!
  Ble til at jeg lagde på den orginale måten, og kakene ble nydelige 🙂

 3. Hei!
  Lurer på om du har prøvd å lage en stor sitronkake i f.eks brødform av denne oppskriften? Eller om du tror det blir en suksess.. 🙂
  Inga

  1. Hei igjen
   Nei, det har jeg ikke forsøkt ennå. Jeg bruker sjelden brødform til kaker fordi det blir så veldig stor porsjon (og da blir det fort for mye å spise opp rett og slett). Jeg har kjøpt en brødform for små brød (eller pateer), som jeg av og til har brukt riktignok. Så i boken “Frie kaker” er det en oppskrift på formkake uten egg som er i slekt med denne oppskriften du kommenterer på her. Og jeg har en oppskrift på banankake et annet sted på bloggen.

   Du kan sikkert forsøke å bake disse kakene som formkake i brødform, men det er mulig du vil synes det er litt vanskelig å skjære skiver av kaken. Kakene her er relativt luftige, mens formkaker som skal skjæres i skiver bør være litt mer kompakte (= mer mel i forhold til væske).

   En ting til som det er greitt å være oppmerksom på er at når du steker porsjonskaker i muffinsbrett kommer mye av varmen inn ved konduksjon fra flere kanter (under og sidene) (altså ved kontakt med materiale som har høyere temperatur), og det er kort vei inn til midten av kaken. Jo større kakeformen er, jo mer av varmeoverføringen skjer ved konveksjon, altså at varm luft eller væske varmer opp mindre varm luft eller væske i umiddelbar nærhet. Det siste er mindre effektivt, slik at kaken kan være vanskelig å få stekt ordentlig.

   Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 Shares
Tweet
Pin
Share