Mangoostekake

Ostekake med mango

Jeg har bestemt meg for å bli kjent med agar som alternativ til gelatin. Jeg har allerede skrevet litt om det her på bloggen.

I boken «Frie kaker« brukte jeg bare gelatin, siden agar ikke finnes lett tilgjengelig i vanlige matbutikker.

Nå har jeg kjøpt en stor boks agar fra Gastronaut (et engrosfirma for restauranter), og en liten pose agar-agar fra A-food, et asiatisk stormarked i Oslo sentrum.

Her er mitt første ordentlige forsøk på å erstatte gelatin med agar i en vanlig oppskrift. Inspirasjonen har jeg hentet fra Sverre Sætres bok «Sans for det søte«. Der har han en ostekake med pasjonsfrukt. Her har jeg brukt mangopure istedet, og ellers tilpasset oppskriften agarens behov for å løses opp i et større volum varm væske.

Oppskriften er beregnet på en springform på 18-20 cm i diameter. Kakebunnen er hentet fra «Frie kaker». Oppskriften er nok til 6-8 personer.

Dette trenger du:

Mangopure:
Rens kjøttet ut av en mango, kjør til pure med hurtigmikser eller stavmikser.
En mango (400 g) gir ca 200 g pure.

Eggfri mandelbunn:
120 g mandler
90 g melis
30 g eplemos eller vann

Mangofromasj:
100 g mangopure
250 g kremost
 150 g sukker
2,5 dl kremfløte
1 dl eplejus
2,5 g agar (eller 25 g 0,1x agar).

Glasur:
100 g mangopure
0,5 dl eplejuice
0,7 g agar (7 g href=»http://www.friekaker.no/?p=395″>0,1x agar)
2-3 ts sukker.

Mandelbunn: Kjør mandler og melis i hurtigmikser til det blir ganske finmalt. Tilsett eplemos og kjør mikseren litt til, til blandingen har samlet seg til en fast deig.

Dekk en liten  (18 cm diameter) springform med bakepapir. Trykk deigen ut i bunnen av formen. Stek bunnen ved 150 gC i 20 minutter. Når bunnet er avkjølt, ta den ut av formen, legg den opp ned på et kakefat, trekk av bakepapiret. Sett springformens kant tilbake rundt kakebunnen.

Mangofromasj: Visp kremfløten stiv med litt sukker. Visp sammen kremost, sukker og mangopure til det blir en luftig krem. Bland sammen ost og vispet krem. Varm opp juicen med agar til kokepunktet. Hold blandingen oppunder kokepunktet til agaren er helt løst opp, kan ta 2-3 minutter. Hell på gryten for å se at det ikke er små perler av uoppløst agar i væsken. Avkjøl blandingen litt, og rør den inn i ostekremen. Ha kremen umiddelbart over på kakebunnen. Stryk overflaten så rett som mulig.

Glasur: Varm opp agaren i eplejusen til den smelter, rør inn sukkeret. Rør inn mangopureen og hell over ostekaken så det blir et pent lokk. Når glasuren har stivnet, kan du fjerne springformen forsiktig, løsne først med kniv langs kanten.

Mer informasjon:

Denne kaken er eggfri og glutenfri. Siden den er laget med agar, og siden kremost ikke inneholder løpe, er kaken også halal. Hvis du ikke har agar, og kan spise gelatin, kan du erstatte 0,5 g agar med 1 plate gelatin. Rund av nedover.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 1. april 2012. Sist oppdatert 10. mars 2019

14 Comments

Legg igjen en kommentar til ane Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *