Urad-linser

Urad-linser. Hele til venstre, splittet uten skall til høyre.
Urad-linser. Hele til venstre, splittet uten skall til høyre.

Belgfrukt kommer i mange ulike varianter. Vi kaller dem linser, erter eller bønner, ettersom hvor store de er, og hvilken fasong de har. I innvandrerforretninger er det et stort utvalg å velge blant. En linsetype jeg er spesielt nysgjerrig på er urad-linser. De er svarte utenpå og hvite inni, og brukes en god del i indisk matlaging. Ofte til pannekaker eller søtsaker.

Jeg har lenge lurt på hvordan urad-linser fungerer i kakebaking. Urad-linser har en ganske anderledes konsistens enn mung-linser som de ellers likner mest på. Urad-linser likner på kikerter ved at de ikke så let koker i stykker. Ferdig kokt har de en fastere og “seigere” konsistens enn kikerter og andre belgfrukter. Urad-linser har et spesielt høyt protein-innhold, og burde derfor også av den grunn egne seg godt til kakebaking.

Man kan få kjøpt urad-linser med skall, eller som split-linser uten skall. Disse linsene finnes i innvandrerforretninger.

Noen generelle råd: Når du koker belgfrukt skal du ikke ha salt I kokevannet, det gjør bare at det tar lenger tid å få linsene møre. Hvis du har dårlig tid, eller hvis du vil at belgfrukten skal bli fullstendig finmost, kan du tilsette litt natron i kokevannet.

Urad-linser med skall:
Urad-linser må kokes før bruk. Eventuelt kan skylles i vann to ganger om dagen og spires i romtemperatur. Når spirene er ca 1,5 cm lange er de ferdig til å spises rå i salat, eller kokt i ulike grønnsakretter.

Kokt: 
Skyll linsene og la dem ligge i kaldt vann i 8 timer eller over natt. Hell av vannet, og ha linsene over i en gryte. Dekk linsene med vann så det står 1-2 cm over ertene. Kok opp, og la småkoke under lokk i ca en time, til linsene er møre. Hell av kokevannet.

Kokte, kalde uradlinser kan brukes i salat til middag. Eller de kan brukes som kakeingrediens.

Splitt-urad-linser:
Splittede urad-linser kan tilbredes på ulike måter:

Ristet:
Rist uradlinser i tørr stekepanne til de endrer farge fra hvit til rød-gul. Ristede uradlinser har en nøtteaktig vegetarretter.

Utvannet:
La splittede urad-linser ligge i vann i 24 timer. Hell av vannet. Kjør uradlinsene i blender til de er helt finmost. Dette kan være utgangspunkt for vegetar-burger eller pannenkaker. Det er sannsynligvis nødvendig å tilsette noe vann for å få massen til å bli helt finmost. Hvis linsene skal brukes til veggis-burger/falafel, bruk minst mulig vann. Hvis linsene skal brukes til pannekaker (dosa), kan mer vann tilsettes i blenderen.

Kokt:
Splittede urad-linser kan kokes uten utvanning på forhånd. Skyll linsene flere ganger med kaldt vann først. Ha linsene i en gryte og dekk dem med vann så det står 1-2 cm over linsene. Kok opp, og la småkoke i ca 30 min til linsene er møre. Etterfyll om nødvendig med litt vann. Hell av eventuelt overskytende kokevann. Kokte splitt-urad-dal kjøres i blender til finmost kakehummus, eller brukes direkte som bakeingrediens.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 8. april 2018

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share