Pea-pai

IMG_0800-crop
Pea-pai i anledning av pi-dagen

I dag arrangerer Realfagsbiblioteket på Blindern Nerdy Science Cake-competition i anledning av Pi-dagen som er i dag. Det er jo en ufordring det er vanskelig å la gå fra seg. Jeg holder fortiden på med å utforske kikerter (chickpeas), aquafaba og peanøtter som kakeingredienser. Så da må det bli Pea-pai i anledning dagen og konkurransen.

Det krever en dags forberedelse å bake med erter, hvis du ikke satser på ferdig kokte erter fra boks. Nederst i dette innlegget er informasjon om hvordan du lager kakehummus og aquafaba-margarin selv.

Paiskall:
160 g finmalt rismel (eller glutenfri melblanding)
50 g kakao
1 ts natron
1/2 ts salt
1/4 ts xanthan eller 1 ts Certo frysepulver (inneholder xanthan, et fortykningsmiddel)
135 g aquafaba-margarin, kakesmør eller vanlig smør eller margarin
175 g sukker
80 g kakehummus (finmoste, kokte kikerter)

Sett ovnen på 180 gC. Smør en paiform (ca 24-26 cm diameter) godt med matfett. Sikt sammen rismel, kakao, natron og salt. Rør matfettet luftig med sukker. Visp inn kakehummus. Strø på xanthan eller Certo frysepulver og fortsett å vispe så pulveret blir godt blandet i fettet. Rør inn melblandingen til det blir en fast deig. Trykk 2/3 av deigen ut i bunnen og opp langs kantene av paiformen. (Resten av deigen kan brukes til å lage oreokjeks. Form kuler på ca 10 g, trykk dem litt flate på en stekeplate dekket av bakepapir. Stek dem sammen med paiskallet, eller etterpå). Vanligvis er det ikke hevemiddel i paideig, men her er natron med for å endre smak og farge på kakaoen. Paiskallet kommer derfor til å heve noe under steking. Stek paiskallet i 18-20 min ved 180 gC. Ta kaken ut av ovnen, og trykk det varme paiskallet flatt med bunnen av et glass. Trykk så godt som mulig inn mot kanten også. Det gjør paiskallet mer kompakt så det henger bedre sammen.

Pea-fyll:
200 g (hjemmelaget) peanøttsmør
200 g sukker
400 g kakehummus

Bland sammen peanøttsmør, sukker og kakehummus. Det skal bli en ganske fast deig. Fordel deigen i paiskallet. Hvis det blir noe til overs, kan deigen brukes som fyll til oreokjeksene. Strø noen peanøtter på toppen av deigen. Sett paien tilbake i stekeovnen, og stek paien 10-12 min til ved 180 gC. Før servering kan du strø noen melkefrie sjokoladebiter og noen smuler av oreokjeksene på toppen av kaken som pynt.

Basisingredienser som du trenger til denne kaken:

Kokte kikerter
250 g tørre kikerter

(Dette gjøres dagen før du trenger kikertene til baking): Legg kikertene i vann i 4-6 timer. Hell av bløtevannet, ha kikertene i en gryte, ha på vann, tilstrekklig til at ertene er godt dekket men ikke så mye mer enn det. Kok ertene under lokk i 40 min eller til de er møre. Tilsett eventuelt litt mer vann. Når ertene er ferdig kokt, settes hele gryten til avkjøling. Ha alt sammen over i en egnet oppbevaringsboks. Tilsett eventuelt litt mer vann, så ertene er helt dekket av vann. Plasser ertene i kjøleskapet. Neste dag er du klar til å bake. Ertevannet heller du av, dette er aquafaba du har laget selv.

Kakehummus
Ha 3-400 g kokte kikerter i en blender. Kjør blenderen til ertene er blitt fin mos. Om nødvendig kan du tilsette litt olje eller litt av ertevannet/aquafaba for å få blenderen til å mose alt sammen.

Aquafaba-margarin
250 g delfiafett eller flott matfett
100 g olje
80 g aquafaba (kokevannet fra kikerter du koker selv, eller laken fra en kikerteboks)
(1 ts salt)

Hvis du ikke hadde salt i kokevannet når du kokte kikertene, bland aquafaba med salt og la stå mens du gjør de andre forberedelsene. Smelt delfiafett sammen med olje, mens du rører hele tiden. Ha blandingen over i en stålbolle. Rør ofte mens blandingen avkjøles. Visp inn lettsaltet aquafaba litt etter litt. Oppbevar Aquafaba-margarin i kjøleskapet i en tett beholder.

Hjemmelaget peanøttsmør
300 g salte, ristede peanøtter

Kjør peanøttene i blender til fett slipper ut av dem. Kjør blenderen til peanøttsmøret har fått den finhetsgraden du ønsker. Skrap massen over i et rent syltetøyglass. Peanøttsmør kan oppbevares i kjøleskap i flere måneder.

Denne kaken er glutenfri og eggfri og hvis du bruker aquafaba-margarin eller kakesmør er kaken også melkefri og dermed vegansk. Hvis du tåler gluten kan du bytte ut rismel og xanthan/Certo med 175 g hvetemel.

Bloggpost av Anne Spurkland, publisert 14. mars 2018

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
1 Shares
Tweet
Pin
Share